donderdag 4 augustus 2016

De buren verwachten een baby

The Ones Below  van David Farr     ★★★





Clémence Poésy als Kate en Stephen Campbell Moore als Justin.
Kate (Clémence Poésy) en Justin (Stephen Campbell Moore) zijn in blijde verwachting van hun eerste kindje, terwijl nieuwe buren intrekken in het appartement onder hen. Die buren heten Theresa (Laura Birn) en Jon (David Morrissey): een net koppel -ze zetten hun schoenen altijd op een rijtje naast elkaar- dat toevallig ook uitkijkt naar de geboorte van hun eigen eerste kind. 

Hoewel buurman Jon een koele kikker is, maakt zijn vrouw Theresa een sympathieke indruk. Kate besluit hen uit te nodigen voor een etentje. Die avond loopt echter dramatisch af...

Wat volgt is een boeiende psychosociale thriller die herinnert aan Rosemary's Baby van Roman Polanski (één van onze favoriete horrorfilms en één onze favoriete films tout court) en The Hand That Rocks the Cradle van Curtis Hanson (bekijk de hele film hier).


De nieuwe onderburen zijn een intrigerend stel.

Moederinstinct

Hoewel wij het einde van The Ones Below zagen aankomen, blijft de film toch boeien dankzij het stevige, zelfgeschreven scenario van de Britse debuterende regisseur David Farr. 

Het ritme van de montage zit echter niet altijd even goed, wat soms ten koste gaat van de spanning. Zo viel er met een betere montage bijvoorbeeld meer te halen uit de abrupte plotwending tijdens het cruciale etentje.

Het tuintje van de buren ziet er alvast piekfijn uit. 

Dankzij de behoorlijke vertolkingen, de geslaagde mise-en-scène en art direction, met doordacht kleurgebruik dat het contrast tussen beide koppels in de verf zet, en enkele subtiele leidmotieven (zoals de seksuele verlangens van de zwangere Kate, de getroebleerde relatie met haar moeder en de pijnlijke voorgeschiedenis van haar familie), blijft The Ones Below overeind als een geslaagde thriller over paranoia, jaloezie, moederinstinct, wraaklust en duivels egoïsme. Een aanrader dus, zij het niet meteen voor zwangere vrouwen.

JN.     

The Ones Below (Groot-Brittannië-2015): beschikbaar op dvd en blu-ray disc.
Met: Clémence Poésy, Stephen Campbell Moore, Laura Birn en David Morrissey.

Genre: psychosociale thriller / gezinsdrama

Klik op de oranje link voor de trailer: The Ones Below - trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten