zondag 31 augustus 2014

Portret. 


Ronit Elkabetz 





Grand dame van de Israëlische cinema



In Israël bestaan geen burgerlijke huwelijken en dus ook geen burgerlijke (v)echtscheidingen. Het joods huwelijk is er een strikt religieuze aangelegenheid. Enkel rabbijnen kunnen het inzegenen of ontbinden. Bovendien wordt een echtscheiding alleen toegestaan met akkoord van de echtgenoot. In het geval van Viviane, het hoofdpersonage in het nieuwe Israëlische psychosociaal echtscheidingsdrama Gett: The Divorce Trial of Viviane Ansalem (2014), is dat een groot probleem. Haar man weigert immers om in te stemmen met de scheiding waar Viviane op aandringt. Ook de rechters van het religieus tribunaal dat hun dossier behandeld blijven doof en blind voor haar wanhoop... 


De rol van Viviane wordt beklijvend vertolkt door de Israëlische actrice en cineaste Ronit Elkabetz, die samen met haar broer Shlomi ook het scenario schreef en de regie deed. Dit leverde hen enkele onderscheidingen op, waaronder de prijs voor beste film en voor beste regie van de Israëlische Film Academie en de Publieksprijs op het Jerusalem Film Festival. 

Ronit Elkabetz als Viviane in Gett.

Marokkaanse roots

Ronit Elkabetz werd geboren in 1964 in Beersheba, een woestijnstad in het zuiden van Israël, en groeide op in het kuststadje Kiryat Yam. Haar joodse familie heeft Marokkaanse roots. Elkabetz studeerde af als modeontwerpster en volgde geen acteerlessen. Dit verklaart waarom ze reeds 27 was toen ze in 1990 haar eerste filmrol kreeg in het Israëlische drama The Intended. Vier jaar later bekroonde de Israëlische Film Academie haar met een Ophir Award voor haar hoofdrol in Sh'Chur:een familiedrama over de mystieke magische praktijken binnen de Marokkaanse gemeenschap in Israël. 

Cleopatra aan de afwas

In 1997 verhuisde Elkabetz naar Parijs, waar ze zich aansloot bij het bekende avant-garde-toneelgezelschap Le Théâtre du Soleil van Ariane Mnouchkine. Een boeiende, maar ook moeilijke tijd, want goedbetaalde rollen waren schaars. Omdat alleen de zon voor niets opgaat, moest Elkabetz het theater schoonmaken en er de afwas doen om brood op de plank te krijgen. "Het was een surrealistische situatie", herinnert Elkabetz zich in een interview met het Franse dagblad Libération. "Terwijl ik in Frankrijk een kuisvrouw was, belde men me op om in Israël Lady Macbeth of Cleopatra te spelen."

In 2001 won Elkabetz haar tweede Ophir Award voor haar filmrol van een gescheiden vrouw die een geheime relatie heeft met een een reeds uitgehuwelijkte joodse man in het Israëlische drama Late Marriage. Drie jaar later speelde ze de hoofdrol in haar zelfgeschreven regiedebuut To Take a Wife, waarin ze een ongelukkig getrouwde moeder vertolkt die zich verzet tegen het traditionalisme van haar Marokkaans-Israëlische familie. In 2007 won ze haar derde Ophir Award voor haar rol in de Israëlische tragikomedie The Band's Visit. Het jaar daarop kreeg het familiedrama Shiva, dat Elkabetz samen met haar broer regisseerde en waarin ze ook de hoofdrol speelt, de prijs voor beste film op het Jerusalem Film Festival. 

In To Take a Wife.

Daarnaast was Elkabetz nog te zien in de Franse producties La fille du RER (2009), Cendres et sang (2009), Tête de turc (2010) en Les mains libres (2010). In 2010 werd Elkabetz alweer genomineerd voor een Ophir Award, ditmaal voor haar rol als moeder van een onzekere joodse puber in het Israëlische coming-of-age drama Mabul. En nu is ze dus te zien als het naar vrijheid hunkerende hoofdpersonage in Gett.

In Mabul.

Terugblikkend op de veelzijdige filmcarrière van Elkabetz, citeren we tot slot nog even de jury die haar in 2010 op het Filmfestival van Cannes bekroonde met de Franse Cultuurprijs en haar omschreef als "een vrouw die straalt van passie en erotica, en zelfs een Egyptische koningin kan spelen".

JN.

Gett: The Divorce Trial of Viviane Amsalem (Israël/Frankrijk/Duitsland-2014): in de bioscoop vanaf 10 september 2014.
Met: Ronit Elkabetz en Simon Abkarian.

Genre: psychosociaal drama

Klik op de oranje link voor de trailer: Gett: The Divorce Trial of Viviane Amsalem - trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten