vrijdag 25 april 2014

Het verborgen leven van een oorlogskind

Zwei Leben  van Georg Maas en Judith Kaufmann     ★★★





Duitsland, november 1990. Kort na de val van de Berlijnse Muur en de hereniging van Oost- en West-Duitsland reist de Noors-Duitse Katrine (Juliane Köhler) naar Leipzig om er in een archief sporen uit te wissen van haar verleden.

Juliane Köhler als Katrine.
Katrine leeft al twintig jaar lang in Noorwegen en is er gelukkig getrouwd met de Noorse marineofficier Bjarte (Sven Nordin). Hun dochter Anne (Julia Bache-Wigg) woont nog thuis en is net bevallen van een baby. Katrine's moeder (gespeeld door Liv Ullman) komt vaak babysitten. De familie-idylle wordt plots verstoord wanneer een advocaat (rol van Ken Duken) opdaagt, die aan Katrine en aan haar moeder vraagt om te getuigen in een proces tegen de Noorse staat. Als oorlogskind van haar Noorse moeder en een (intussen overleden) Duitse soldaat werd Katrine met medeweten van de Noorse overheid tijdens de Tweede Wereldoorlog immers in een weeshuis geplaatst dat deel uitmaakte van de Duitse Lebensborn Vereniging waarmee de nazi's streefden naar een zuiver Arisch ras. Vreemd dus dat Katrine weigert om deel te nemen aan de rechtszaak. Blijkbaar heeft zij iets te verbergen...

Sven Nordin en Juliane Köhler.
Dilemma

Gebaseerd op de roman Eiszeiten van de Duitse schrijfster en radiojournaliste Hannelore Hippe, is Zwei Leben (internationale titel: Two Lives) een intrigerend, in een thriller verpakt familiedrama over het geheime dubbelleven van een verbeten vrouw. Knap opgebouwd en efficiënt gemonteerd, geeft het scenario zijn geheimen geleidelijk prijs. Terwijl we Katrine beter leren kennen, onder meer met korrelige flashbacks naar haar jeugd, worden we als kijker geconfronteerd met een moreel dilemma. Moeten we haar veroordelen voor de bewuste misleiding van haar familie? Of verdient zij begrip en medelijden? Geen gemakkelijke keuze, zo blijkt tijdens de tragische finale...

Julia Bache-Wiig en Liv Ullman als Katrine's dochter en moeder.

Juliane Köhler vindt de juiste balans tussen zelfbeheersing en intensiteit voor haar vertolking van de even geslepen als gevoelige Katrine. Liv Ullman is perfect gecast als Katrine's zwijgzame moeder, die instinctief lijkt aan te voelen dat er iets niet klopt. Ook de rest van de cast laat geen steken vallen, hoewel Ken Duken niet echt uit de verf komt als de advocaat.

Het resultaat is een boeiende film, ook al zagen wij de ontknoping reeds halverwege aankomen en mist Zwei Leben soms de dreiging en dramatiek van spannender thrillers over het dubieuze oorlogsverleden van ambivalente personages, zoals Marathon Man, The Boys from Brasil en Music Box. Uit de opzet van Zwei Leben viel nog méér te halen.

JN.

Zwei Leben aka Two Lives (Duitsland/Noorwegen-2012): in de bioscoop vanaf 4 juni 2014.
Met: Juliane Köhler, Sven Nordin, Liv Ullman, Julia Bache-Wiig en Ken Duken.

Genre: thriller / familiedrama / mysterie

Klik op de oranje link voor de trailer: Zwei Leben - trailer 


Ken Duken en Juliane Köhler.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten