maandag 6 mei 2013

In het kielzog van Thor Heyerdahl

Kon-Tiki  van Joachim Rønning en Espen Sandberg     ★★★





O
Het Kon-Tiki-vlot is vernoemd
naar de oude zonnegod
van de Inca's.
p 28 april 1947 stapte de Noorse avonturier Thor Heyerdahl in het Zuid-Amerikaanse land Peru samen met vijf teamgenoten aan boord van een zelfgemaakt zeilvlot in balsahout om over de Stille Oceaan naar Polynesië te varen.
Heyerdahl wilde proefondervindelijk bewijzen dat de eerste Polynesiërs niet uit Azië kwamen, zoals wetenschappers destijds dachten, maar dat zij minstens 1.500 jaar geleden vanuit Zuid-Amerika naar Polynesië emigreerden. Gebaseerd op zowel het boek als de Oscarwinnende documentaire van Heyerderdahl over zijn Grote Oversteek, is er nu een nieuwe Noorse film die de maandenlange en levensgevaarlijke zeereis reconstrueert.


Roekeloos?

Kon-Tiki, zo heet de film, focust vooral op de ambitie en het grote doorzettingsvermogen van expeditieleider Heyerdahl (vertolkt door de Noorse acteur Pål Sverre Valheim Hagen). Erg moedig om met een kwetsbaar vlot 8.000 kilometers te willen afleggen op volle zee. Of veeleer roekeloos voor een man die niet eens kon zwemmen...? Overgeleverd aan de golven, de wind en de stroming, beginnen zijn teamgenoten te twijfelen of zij hun avontuur wel zullen overleven. Terwijl ze ontberingen en stormen doorstaan, zijn we getuige van hun angsten, ruzies en euforische momenten.

Pål Sverre Valheim Hagen als Thor Heyerdahl.

Isolement

Hoofdrolspeler Pål Sverre Valheim Hagen is goed gecast als Heyerdahl. De andere personages leer je minder goed kennen. Ook wat spanning betreft, had Kon-Tiki sterker gekund. 

Maar op visueel vlak stelt de film niet teleur. Zo is er het prachtige openingsshot, waarin Heyerdahl als kind over een bevroren meer naar de kijker wandelt en vlak voor de camera stopt, zodat we zijn betoverende blauwe ogen zien. En de extreme zoom out vanop het kleine vlot tot helemaal in de stratosfeer accentueert het isolement dat de bemanning van de Kon-Tiki moet gevoeld hebben terwijl ze zich moederziel alleen op de onmetelijke oceaan bevond.

JN.

Kon-Tiki (Groot-Brittannië/Noorwegen/Denemarken/Duitsland-2012): in de bioscoop vanaf 12 juni 2013.
Met: Pål Sverre Valheim Hagen.

Genre: avontuur / historisch docudrama / biopic

Klik op de oranje link voor de trailer: Kon-Tiki - trailer




Kon-Tiki reconstrueert de avontuurlijke zeereis die de Noorse expeditieleider
Thor Heyerdahl in 1947 ondernam op een vlot in balsahout.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten