vrijdag 24 mei 2013

Angstzweet op volle zee

A Hijacking  van Tobias Lindholm     ★★½




Mikkel (gespeeld door Pilou Asbæk) werkt als kok op een Deens vrachtschip dat op weg is naar de Indiase stad Mumbai. Zijn reis zit er bijna op en hij kijkt uit naar de hereniging met zijn vrouw en dochtertje, die in Denemarken ongeduldig wachten op zijn thuiskomst. Maar dan wordt het schip gekaapt door Somalische piraten die de bemanning gijzelen en 15 miljoen dollar losgeld eisen. Terwijl Mikkel en zijn scheepsmakkers doodsangsten doorstaan, schakelt de rederij een expert in die adviseert om te communiceren met de piraten via een ervaren onderhandelaar. Daar wil de CEO van de rederij (vertolkt door Søren Malling) echter niets van weten: "Het is mijn schip, mijn bemanning, mijn taak om de bemanning veilig thuis te brengen." Dat blijkt echter allesbehalve eenvoudig...

Pilou Asbæk als de scheepskok Mikkel.

Claustrofobisch

De premisse van A Hijacking (oorspronkelijke Deense titel: Kapringen) herinnert aan de Amerikaanse actiefilm Under Siege (1992), waarin Steven Seagal een scheepskok en voormalige Navy Seal speelt die het in zijn eentje opneemt tegen een bende goed georganiseerde terroristen die een Amerikaans slagschip kapen. Maar daar houdt de vergelijking op: A Hijacking focust immers niet op actie, maar veeleer op de angst en ontberingen van de bemanning en op de nerveuze, langdurige onderhandelingen van de rederij met de kapers. De film speelt zich dan ook goeddeels af in de kantoren van de rederij en aan boord van het vrachtschip, wat ook de kijker een gevoel van claustrofobie geeft. Omdat de onderhandelingen aanslepen en de kapers intussen opgescheept zitten met hun gijzelaars -ze zitten letterlijk en figuurlijk in hetzelfde schuitje- ontstaat er aan boord een Stockholmsyndroom, waarbij de gijzelaars vanuit hun stress en overlevingsinstinct beginnen te sympathiseren met hun gijzelnemers. Maar niet alleen de bemanningsleden lijden onder hun onzekere lot (hun angstzweet kan je bijna ruiken), want ook Mikkels vrouw en de CEO van de rederij bezwijken stilaan onder druk van het zenuwslopende drama.

Søren Malling als de CEO van de rederij.

Realistisch

De Deense regisseur Tobias Lindholm, tevens scenarist van het uitstekende psychosociaal drama Jagten (lees onze recensie hier), verfilmde zijn zelfgeschreven scenario voor A Hijacking op sobere wijze (vaak met handheld camera's), wat bijdraagt tot het realisme van de film. Ook de cast, met inbegrip van de acteurs die de Somalische piraten spelen, overtuigt met naturalistische vertolkingen. Dit realisme wordt consequent volgehouden in de plotontwikkeling, die weinig verrassingen te bieden heeft, waardoor A Hijacking soms wat spanning mist en voor sommige kijkers wellicht iets te dicht aanleunt bij de werkelijkheid om echt te beklijven. Actiejunkies zijn bij deze dus gewaarschuwd: dit is géén maritieme variant op Die Hard.

JN.

A Hijacking (Denemarken-2012): in de bioscoop vanaf 10 juli 2013.
Met: Pilou Asbæk en Søren Malling.

Genre: psychosociaal drama / thriller

Klik op de oranje link voor de trailer: A Hijacking - trailer



Geen opmerkingen:

Een reactie posten