donderdag 3 mei 2012

Liefdesverdriet

The Deep Blue Sea  van Terence Davies     ★★★



Londen, 1950. Na een mislukte zelfmoordpoging, blikt de ongelukkige Hester (gespeeld door Rachel Weisz) terug op haar turbulente buitenechtelijke relatie met de avontuurlijke Freddie (Tom Hiddleston). 

Hunkerend

Hester is getrouwd met de sympathieke rechter Sir William Collyer (Simon Russell Beale), maar het gebrek aan passie in hun huwelijk dreef haar in de armen van Freddie: een voormalige legerpiloot, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op haar. De egocentrische en oppervlakkige Freddie kan Hester echter niet de steun en liefde geven die zij van haar man kreeg. De jongeman voelt wel veel voor haar, maar hij lijkt getraumatiseerd door zijn oorlogsverleden en heeft last van bindingsangst. 

Tom Hiddleston als Freddie.

En zo wordt de hunkerende Hester verscheurd door de onmogelijke keuze tussen enerzijds de liefdevolle maar platte vrede van haar comfortabele huwelijk en anderzijds de stuurloze passie in haar labiele relatie met Freddie. Ze voelt zich "between the devil and the deep blue sea" en dreigt, net als het Franse titelpersonage Madame Bovary in de roman van Gustave Flaubert, af te stevenen op zelfdestructie...

Tom Hiddleston als Freddie en Rachel Weisz als Hester.

In de ban van de liefde

De Engelse cineast Terence Davies (bekend van onder meer Distant Voices, Still Lives) baseerde zich voor zijn nieuwe film The Deep Blue Sea (2011) op het gelijknamige toneelstuk van Terence Rattigan en maakte daarbij gebruik van flashbacks om de tragische evolutie van Hesters liefdesleven in beeld te brengen. 


"Pas op voor passie, Hester", waarschuwt haar schoonmoeder. "Het leidt altijd tot iets lelijks." Hester riposteert: "Waarmee zou je het dan vervangen?" De oude vrouw adviseert: "Met een voorzichtig enthousiasme. Dat is veiliger." Hester besluit: "Maar veel saaier." Ze slaat de waarschuwing van haar schoonmoeder in de wind en zet haar huwelijk op het spel voor de onberekenbare Freddie. Wanneer zij in zak en as zit omdat haar minnaar vooral aan zichzelf denkt, zucht haar empathische echtgenoot: "What's happened to you Hester?" Ze antwoordt: "Love, that's all."

Simon Russell Beale als Hesters echtgenoot William.

Weemoedig

Geholpen door de aandacht voor de gevoelswereld van de hoofdpersonages in het zelfgeschreven scenario van regisseur Davies, zet de cast puike acteerprestaties neer. Vooral Rachel Weisz blinkt uit in haar emotionele vertolking van de wanhopige Hester.

De verzorgde fotografie, mooie belichting, geloofwaardige mise-en-scène en toepasselijke muziek (deuntjes uit de tijd van toen, afgewisseld met mistroostige strijkers) zorgen bovendien voor een weemoedige atmosfeer die herinnert aan de tragiromantische tearjerker Brief Encounter van David Lean uit 1945; het soort van bitterzoet patina waarmee de tand des tijds niet alleen oude voorwerpen maar ook liefdesverdriet bedekt. 

JN.

The Deep Blue Sea (USA/Groot-Brittannië-2011): in de bioscoop vanaf 20 juni 2012.
Met: Rachel Weisz, Tom Hiddleston en Simon Russell Beale.

Genre: romantisch drama

Klik op de oranje link voor de trailer: The Deep Blue Sea - trailer 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten