Couleur de peau: miel van Laurent Boileau en Jung-sik Jun
★★★
![]() |
Jung-sik Jun, het hoofdpersonage in deze mooie
tekenfilm voor alle leeftijden, is een 43-jarige Belg van Koreaanse afkomst: één van de vele oorlogskinderen die tijdens de Koreaanse burgeroorlog in een weeshuis terechtkwamen. In Couleur de peau: miel (2012) blikt Jung terug op zijn leven terwijl hij voor de eerste keer terugkeert naar zijn land van herkomst om in het reine te komen met zijn pijnlijke verleden.
![]() |
Vreemde eend in de bijt
Jung is 5 jaar jong wanneer hij in het Zuid-Koreaanse weeshuis opgegeven wordt voor adoptie. Zijn fiche vermeldt: "Huidskleur: honing." Vandaar de filmtitel Couleur de peau: miel.
Begin jaren 70 wordt Jung geadopteerd door een gastvrij Belgisch echtpaar met vier eigen (biologische) kinderen. Zo belandt hij in een Waals dorp, waar nog een tiental andere Koreaanse adoptiekinderen wonen. "Voor sommige families stond het chic om hun eigen Koreaantje te hebben; het was alsof ze een nieuwe wagen hadden", herinnert Jung zich.
![]() |
Jung (het kind uiterst rechts) krijgt in de luchthaven een warm welkom van zijn Belgische adoptiefamilie. |
De jongen integreert zich vlot en vergeet zijn moedertaal. Toch blijft hij zich in Europa een vreemdeling voelen ien vraagt hij zich af wie zijn biologische ouders zijn. Als puber gedraagt Jung zich bovendien steeds rebelser en komt hij in conflict met zijn adoptieouders. Hij begint te tekenen als een vorm van zelftherapie...
![]() |
Imaginaire moeder
Gebaseerd op het gelijknamige autobiografische stripverhaal van Jung, is Couleur de peau: miel een boeiend psychosociaal familiedrama over de grote en kleine problemen waarmee zowel adoptiekinderen als hun ouders worstelen. Jung doet in dat verband een veelzeggende, zelfkritische uitspraak: "Wat had ik mijn adoptiemoeder te bieden? Misschien wilde ik alleen maar krijgen..." En over zijn biologische moeder zucht hij: "Men kan niet houden van een imaginaire mamma; men kan haar slechts dromen."
![]() |
Jung en...Jung. |
De meeste scènes zijn echter getekend.
De getekende gelaatsuitdrukkingen van de
personages komen soms wat houterig over. Maar de poëtische en expressieve scènes, zoals diegene waarin Jung terugdenkt aan zijn traumatische kindertijd en verlangt
naar zijn biologische moeder, zijn zonder meer prachtig getekend en liggen qua kwaliteit in de lijn van het oorspronkelijke stripverhaal.
De film werd dan
ook gecoregisseerd door...Jung.
JN.
Couleur de peau: miel (Frankrijk/België-2012): in de Belgische bioscopen vanaf 13 juni 2012.
Genre: animatiefilm / biopic / psychosociaal familiedrama / docudrama
Klik op de oranje link voor een filmfragment: Couleur de peau: miel - fragment
![]() |
Enkele platen uit het originele stripverhaal van Jung
(Klik op de foto's om ze te vergroten en nogmaals
voor het maximale formaat)
voor het maximale formaat)
![]() |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten