donderdag 5 oktober 2023

The Third Man - full movie


The Third Man is een sfeervol, melancholisch en visueel verbluffend film noir-mysterie uit 1949, onder regie van de Engelse cineast Carol Reed.

Het scenario werd geschreven door de Engelse auteur en Britse geheim agent Graham Greene, in samenwerking met regisseur Carol Reed en twee andere beroemde cineasten: Orson Welles en Alexander Korda.

Orson Welles speelt bovendien een cruciaal personage in de film (zie verder).

Het verhaal begint wanneer de Amerikaanse schrijver Holly Martins (hoofdrol van Joseph Cotten) vlak na de Tweede Wereldoorlog arriveert in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen op uitnodiging van zijn oude schoolvriend Harry Lime (gespeeld door Orson Welles). Holly verneemt er echter dat Harry onlangs in Wenen om het leven kwam toen deze te voet de straat overstak en aangereden werd door een vrachtwagen. Samen met Harry's minnares Anna (Alida Valli), gaat Holly op zoek naar de ware toedracht achter het vermeende verkeersongeval...

De cast acteert uitstekend, met een charismatische bijrol van Orson Welles als de gluiperige Harry Lime.

Gefilmd door de geniale Australische cameraman Robert Krasker in sfeervol zwart-wit, onder meer op locatie in het fotogenieke Wenen, is The Third Man een visueel meesterwerk dat herinnert aan de meesterwerken uit de hoogdagen van de Duitse expressionistische cinema tijdens het interbellum, zoals de stille films Das Cabinet des Dr. Caligari (1920) van Robert Wiene (bekijk de hele film hier) en Nosferatu (1922) van F.W. Murnau (bekijk de hele film hier). Zo wordt in The Third Man onder meer dankbaar gebruikgemaakt van expressieve camerastandpunten, zoals Dutch angles, en van schaduwen. 

Ook de sfeerversterkende muziek, gecomponeerd en uitgevoerd op citer door de Oostenrijkse citerspeler Anton Karas, is briljant.

In 2011 werd The Third Man in het tijdschrift Time Out door 150 filmkenners (waaronder cineasten en recensenten) uitgeroepen tot de tweede beste Britse film aller tijden, na de psychologische horrorthriller Don't Look Now van Nicolas Roeg uit 1973 (bekijk de hele film hier).

Hieronder kan u The Third Man integraal bekijken.

Klik in het videoscherm op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 1080p HD voor hogere beeldkwaliteit.



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 1080p HD voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: mysterie / film noir / misdaadthriller

Geen opmerkingen:

Een reactie posten