dinsdag 22 augustus 2023

Death and the Maiden - full movie


Gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk uit 1990 van Ariel Dorfman, is Death and the Maiden een meeslepend mysterie, intens psychologisch relatiedrama en spannende huis clos-thriller uit 1994 van de Poolse cineast Roman Polanski (één van onze favoriete regisseurs), met Sigourney Weaver, Ben Kingsley (één van onze favoriete acteurs) en Stuart Wilson in de hoofdrollen.

Het verhaal draait rond de dramatische gevolgen van een onverwachte ontmoeting op een eenzame kustweg in een ongeïdentificeerd Zuid-Amerikaans land (dat veel wegheeft van Chili tijdens de nasleep van de fascistische dictatuur onder generaal Pinochet): nadat de jurist Gerardo Escobar (gespeeld door Stuart Wilson) op een avond tijdens een regenstorm thuis arriveert in het gezelschap van de onbekende arts Dr. Roberto Miranda (Ben Kingsley), meent Gerardo's vrouw Paulina (Sigourney Weaver) de stem van dokter Miranda te herkennen. Volgens haar verbergt de dokter een verschrikkelijk geheim...

Hoewel in Death and the Maiden geen andere personages in beeld komen (behalve figuranten in een concertzaal tijdens de proloog en de epiloog) en de film (afgezien van de proloog en de epiloog) zich volledig afspeelt in en rond het afgelegen kusthuis van Gerardo en Paulina, blijft het verhaal boeien dankzij de intense spanningsopbouw, het vakkundige camerawerk en de meeslepende vertolkingen van Sigourney Weaver in haar emotionele glansrol als de hardnekkige Paulina die een schuldbekentenis van dokter Miranda wil afdwingen, Ben Kingsley in zijn veelzijdige vertolking van de arts die al even hardnekkig zijn onschuld volhoudt, en Stuart Wilson als Paulina's vertwijfelde echtgenoot Gerardo die zijn getraumatiseerde vrouw weliswaar wil steunen maar het ook mogelijk acht dat zij zich vergist en dokter Miranda dus misschien volstrekt onschuldig is. Net als Gerardo, blijven we als kijker gissen terwijl meesterverteller Roman Polanski ons in spanning houdt over de afloop van het mysterie...   

Om de hele film te bekijken, klikt u hieronder in het videoscherm op de link "Bekijken op YouTube" en dan op de playbutton en rechtsonder bij instellingen op "Ondertiteling" en "Engels (Verenigde Staten)>>Nederlands" voor Nederlandstalige ondertitels, en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit.

 

(Klik op de link "Bekijken op YouTube" en dan op de playbutton en rechtsonder bij instellingen op "Ondertiteling" en "Engels (Verenigde Staten)>>Nederlands" voor Nederlandstalige ondertitels, en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: mysterie / thriller / psychologisch drama

Geen opmerkingen:

Een reactie posten