zondag 12 februari 2023

The Wicker Man (1973) - full movie


The Wicker Man is een beklemmende folk horror-thriller uit 1973 van de Britse regisseur Robin Hardy, gebaseerd op een scenario van Anthony Shaffer, die op zijn beurt inspiratie vond in de roman Ritual uit 1967 van David Pinner.

Het fascinerende verhaal draait rond de Britse politiesergeant Neil Howie (gespeeld door Edward Woodward), die arriveert op een afgelegen Schots eiland om er de verdwijning van een meisje te onderzoeken. Tot zijn verbazing houden de eilandbewoners er bizarre gebruiken op na. Zit de plaatselijke aristocraat Lord Summerisle (vertolkt door horroricoon Christopher Lee) daar voor iets tussen...?

The Wicker Man groeide uit tot een zeer invloedrijke cultklassieker in het folk horror-subgenre, dankzij onder meer de onheilspellende sfeerschepping en spanningsopbouw, de sfeerversterkende muziek van Paul Giovanni, de meeslepende vertolking van Edward Woodward als de hardnekkige en verontwaardigde christelijke speurneus Howie, de charismatische glansrol van Christopher Lee als de flegmatieke Lord Summerisle, en de shockerende, onvergetelijke finale.  

Wie wil weten waar de Amerikaanse cineast Ari Aster de mosterd vandaan haalde voor zijn eigen geslaagde folk horror-thriller Midsommar uit 2019 (lees onze recensie hier), kan hieronder The Wicker Man bekijken.

De versie hieronder is een director's cut, die zo'n 10 minuten langer duurt dan de oorspronkelijke bioscoopversie.

Om de hele film te bekijken, klikt u hieronder in het videoscherm op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit.




(Klik op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit )


Genre: folk horror / psychosociale thriller / mysterie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten