donderdag 12 mei 2022

Lost Highway - full movie


Lost Highway (lees onze recensie hier) is een duister, angstaanjagend meesterwerk van de Amerikaanse cultcineast David Lynch uit 1997 over de getroebleerde saxofonist Fred (gespeeld door Bill Pullman), die vermoedt dat zijn vrouw (met sensuele ondoorgrondelijkheid vertolkt door Patricia Arquette) ontrouw is. Op een feestje ontmoet Fred een mysterieuze, in het zwart geklede man (gespeeld door Robert Blake), die Freds donkere kant en/of de duivel symboliseert. Terug thuis, vermoordt Fred zijn vrouw in een jaloerse razernij. Na zijn arrestatie en ter dood veroordeling, beeldt Fred zich in de dodencel een wensdroom in waarin zijn jongere en virielere alter ego (rol van Balthazar Getty) een romantische relatie begint met een geïdealiseerde versie van zijn vrouw (ook vertolkt door Arquette). Het is Freds manier om met zichzelf te kunnen blijven leven; om zijn gruwelijke misdaad te verdringen naar zijn onderbewuste en te vervangen door een romantische fantasie. Zijn wensdroom evolueert echter naar een nachtmerrie die hem herinnert aan de (vermoedelijke) ontrouw van zijn vrouw en aan zijn ondraaglijke werkelijkheid als jaloerse moordenaar. Een werkelijkheid waarin hij bovendien niet alleen zijn vrouw vermoordde, maar (misschien) ook haar (vermeende) minnaar Dick Laurent alias Mr. Eddy (met brio vertolkt door Robert Loggia).

Het ingenieuze, 'cirkelvormige' scenario van dit fascinerende, psychoseksuele neo noir misdaaddrama begint (in de openingsgeneriek) op dezelfde snelweg waarop Fred aan het eind van de film vlucht voor de politie én voor zijn ondraaglijke zelfbeeld als jaloerse moordenaar. Vandaar de filmtitel Lost Highway (Verloren Snelweg), want Fred is een verloren man die vlucht voor de werkelijkheid en zich probeert te verliezen in een illusie terwijl hem aan het eind van die snelweg de doodstraf te wachten staat.    

De briljante fotografie en creatieve montage zijn ook vandaag nog steeds een vruchtbare inspiratiebron voor cineasten. Dat geldt ook voor de knappe soundtrack, met onheilspellende soundscapes en toepasselijke, sfeerversterkende muziek van o.a. Angelo Badalamenti, Trent Reznor, David Bowie, Lou Reed, Rammstein, Marilyn Manson en Smashing Pumpkins.

Wilt u de hele film bekijken? Klik dan hieronder in het videoscherm op de link "Watch on Odnoklassniki" en nadien rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 480p voor hogere beeldkwaliteit.




(Klik op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 480p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: psychologische misdaadthriller / romantisch drama / mysterie / neo noir

Klik op de oranje links voor:

- onze recensie van Lost Highway: Van wensdroom naar nachtmerrie

- een achtergrondartikel: Onze favoriete films: Top 35

- een achtergrondartikel: Visuele meesterwerken: Top 80

Geen opmerkingen:

Een reactie posten