vrijdag 23 augustus 2024

El Cid - full movie


El Cid is een episch historisch drama van de Amerikaanse cineast Anthony Mann uit 1961. 

Het avontuurlijke verhaal van Fredric M. Frank (verwerkt tot een scenario door hemzelf en Philip Yordan, Ben Barzman en Bernard Gordon) is losjes gebaseerd op historische feiten in het leven van de Spaanse ridder Rodrigo Díaz de Vivar alias "El Cid" en speelt zich af in de 11de eeuw, tijdens de middeleeuwse strijd tussen de Spaanse christenen en de Moorse bezetters, met de Amerikaanse Hollywoodster Charlton Heston in de hoofdrol als de Spaanse titelheld El Cid, en de mooie Italiaanse filmdiva Sophia Loren als zijn geliefde Jimena.

Veniero Colasanti en John Moore maken indruk met hun production design, decors en historische kostuums. 

Het camerawerk, in Technicolor en in het indrukwekkende 70 millimeter breedbeeldformaat Super Technirama 70, stond onder leiding van Robert Krasker.

De dramatische muziek werd gecomponeerd door Miklós Rózsa.

En de montage was in handen van Robert Lawrence.

Hoewel El Cid vandaag tot op zekere hoogte aanvoelt als een gedateerde, want bombastische Hollywoodproductie, is de film op visueel vlak wel een aanrader.  

Met inbegrip van de bijna 3,5 minuten durende muzikale ouverture en de circa 3 minuten lange pauze (na bijna 2 uur), duurt El Cid zo'n 3 uur en 8 minuten.

Bekijk de hele film hieronder:



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: historisch drama / biopic / avontuur / oorlogsfilm / romantiek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten