vrijdag 27 december 2013

Terminus

Fruitvale Station  van Ryan Coogler     ★★★




Op nieuwjaarsdag 2009 werd de 22-jarige zwarte Amerikaan Oscar Grant om 2:15 uur 's ochtends in het treinstation Fruitvale in Oakland, Californië neergeschoten door een politieagent. Gebaseerd op dit waargebeurde incident, begint het psychosociaal drama Fruitvale Station met een écht videofragment van het tragische voorval dat door één van de omstaanders gefilmd werd met een gsm en ook op YouTube terug te vinden is. Daarna blikt debuterend regisseur Ryan Coogler met flashbacks terug op wat vooraf ging aan het gewelddadige einde van wat voor Oscar Grant, zijn geliefde en hun vrienden begon als een fijn oudejaarsavonduitstapje.

Oscar en zijn vrienden worden hardhandig aangepakt door de politie.

We zien hoe Oscar (vertolkt door Michael B. Jordan) ontwaakt naast zijn vriendin Sophina (Melonie Diaz), daarna hun dochtertje Tatiana (Ariana Neal) afzet aan het kinderdagverblijf, en met zijn gezin het verjaardagsfeestje van zijn moeder (rol van Octavia Spencer) bijwoont. Gewone, dagdagelijkse dingen dus. Maar onder Oscars opgewekte inborst gaan frustraties schuil: hij is een zwarte, werkloze ex-gedetineerde, hij kampt met geldgebrek en hij maakt zich zorgen over de toekomst van zijn gezin. Toch doet Oscar zijn best om zijn leventje als voormalige dealer van softdrugs achter zich te laten en ook zelf van de weed af te blijven.


Een mens van vlees en bloed

We leren Oscar kennen als een sympathieke kerel met een goed hart, wat het slot van zijn oudejaarsuitstapje des te wranger maakt. Regisseur Coogler, die zelf het scenario schreef, maakt in de opbouw van het drama slim gebruik van het schrille contrast tussen Oscars dagelijkse beslommeringen en het noodlot dat hem opwacht in het treinstation. Coogler zei daar zelf over in een interview met The New York Times"Ik wilde dat de kijker Oscar leert kennen en aan hem gehecht geraakt. Op die manier is wat hem overkomt niet zoals iets wat je gewoon in de krant leest. Wanneer je iemand kent als een mens van vlees en bloed, weet je dat een mensenleven iets betekent."  

Geloofwaardig
Octavia Spencer als de
moeder van Oscar Grant.

De cast van Fruitvale Station overtuigt met geloofwaardige vertolkingen. Michael B. Jordan trekt de kijker moeiteloos mee in Oscars wereldje. Octavia Spencer, die in 2012 een Oscar kreeg voor haar rol van de flamboyante dienstmeid Minny in The Help (lees onze recensie hier), ontroert als Oscars moeder. En Ariana Neal is in haar mooie bijrol heel spontaan als Oscars dochtertje.

Beloftevol

Fruitvale Station is vakkundig en heel beheerst gemonteerd, en betrekt de kijker in Oscars gedachten- en gevoelswereld. Ook de fijne vondst om Oscars sms'jes en telefoonoproepen met superimposition in beeld te brengen terwijl hij met zijn naasten sms't of belt, droeg bij tot onze betrokkenheid bij dit degelijke en beloftevolle regiedebuut. 


JN.

Fruitvale Station (USA-2013): in de bioscoop vanaf 15 januari 2014.
Met: Michael B. Jordan, Melonie Diaz, Octavia Spencer en Ariana Neal.

Genre: psychosociaal drama / biopic / docudrama

Klik op de oranje link voor de trailer: Fruitvale Station - trailer



Michael B. Jordan als Oscar Grant en Melonie Diaz als zijn vriendin Sophina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten