maandag 11 april 2011

Duizelingwekkend

Source Code  van Duncan Jones     ★★★






Wanneer legerkapitein Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) ontwaakt in een pendeltrein, stelt hij vast dat hij zich in het lichaam van een onbekende man bevindt. Acht minuten later gaat een bom af en komen alle reizigers aan boord om het leven. Colter 'keert terug' in zijn eigen lichaam en merkt dat hij zich nu plots op een andere plek in een gesloten ruimte bevindt. Daar verneemt hij dat zijn brein door de overheid via een experimenteel computerprogramma -de zogeheten 'broncode'- gekoppeld werd aan de laatste hersenimpulsen van een passagier die omkwam op de trein. Zo kon Colter de laatste acht minuten in het leven van de passagier herbeleven. Colter bevond zich dus niet echt op de trein: alleen zijn 'geestesoog' was getuige van de treinramp via de in de broncode opgeslagen laatste indrukken van een van de slachtoffers.  

Colter wordt opnieuw in de broncode gestuurd om op zoek te gaan naar de dader van de bomaanslag en zo een tweede, veel grotere aanslag te voorkomen. Na acht minuten explodeert de trein opnieuw zonder dat hij de dader kon ontmaskeren. En daarom moet Colter wéér terug. Terwijl hij de treinramp telkens opnieuw meemaakt en de dader steeds dichter op de hielen zit, begint Colter zich af te vragen of hij het verleden kan veranderen om de passagiers te redden...











Paradoxaal

Source Code is een boeiende psychologische thriller die de spanning en actie van rampenfilms zoals Speed en The Taking of Pelhalm One Two Three combineert met de filosofische dimensie van cerebrale sciencefiction-films zoals Inception, Minority ReportTotal Recall en Deja Vu. Het complexe scenario roept interessante vragen op over de verhouding tussen lichaam en geest, toeval en noodzaak, vrije wil en determinatie. De duizelingwekkende paradoxen over parallelle universa, de oneindige 'futurabilia' van Leibniz, tijdreizen en kwantummechanica zullen u even opwindende als frustrerende hoofdbrekens bezorgen. De ideale film dus om op café nog urenlang over door te bomen.











Meeslepend

Source Code bevat enkele logische inconsistenties en heeft een wat geforceerd einde (en daarmee bedoelen we niet het mooie frozen moment op de trein...). Maar toch blijf je geboeid kijken om de afloop te kennen. Dat is vooral te danken aan de onvoorspelbare plotwendingen en de meeslepende vertolking van hoofdrolspeler Jake Gyllenhaal (bekend van het nog hermetischere sciencefiction-mysterie Donnie Darko). Ook de sporadische humor en de fijne romantische subplot met de charmante Michelle Monaghan als een van de passagiers zullen er toe bijdragen dat de film deze lente wellicht een kaskraker wordt. En dat laatste misschien ook ten dele omdat sommige kijkers na enkele slapeloze nachten van gepieker zullen terugkeren naar de bioscoop om nog een kaartje te kopen. Source Code is immers, net als Inception, Memento en Mulholland Drive, het soort film dat je pas echt begint te begrijpen als je hem twee keer gezien hebt. Of drie keer. Of vier keer... Net als de déjà-vu's van Colter op de trein... Enjoy the ride!

Regisseur Duncan Jones
 -de zoon van popicoon David Bowie -
bewees met zijn intrigerende filmdebuut
Moon twee jaar geleden al dat het
sciencefiction-genre hem goed ligt.

JN.

Source Code (USA/Frankrijk-2011): in de bioscoop vanaf 20 april 2011.
Met: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga en Jeffrey Wright.

Genre: sciencefiction / psychologische thriller / actie / misdaad / romantiek

Klik op de oranje link voor de trailer: Source Code - trailer 
Michelle Monaghan en Jake Gyllenhaal zorgen voor de romantische noot
in deze fascinerende sciencefiction-film over parallelle universa.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten