maandag 27 december 2010

Kinderfobieën

The Hole  van Joe Dante     ★★½



De 15-jarige Dane (gespeeld door Chris Massoglia) en zijn jongere broertje Lucas (Nathan Gamble) zijn net verhuisd en ontdekken in de kelder van hun nieuwe woonst een schijnbaar bodemloze put. De put is er al "sinds de eerste schreeuw op aarde", zo leren we later, en wie er in kijkt wekt blijkbaar zijn eigen grootste angsten tot leven. "You've got a gateway to hell under your house...and that is really cool", zegt hun buurmeisje Julie (Haley Bennett) droogjes. De toon is meteen gezet voor een onderhoudende griezelfilm in 3D over kinderangsten, groeipijnen en de donkere kant van onze verbeelding.


Familiehorror

Het scenario van The Hole knoopt aan bij de psychologische thematiek van kinderfobieën in de in 1990 verfilmde roman It van Stephen King. The Hole is echter iets te braaf en te voorspelbaar om doorgewinterde horroradepten de stuipen op het lijf te jagen. Alle clichés uit het genre passeren de revue: een behekst huis (House, The Amityville Horror), een helleput (The Gate), een boosaardige pop (Child's Play), een spookachtig zombiemeisje (Ringu), enzovoort. Zelfs de muziekscore van Javier Navarette is (te) nadrukkelijk ontleend aan die van Bernard Herrmann in Alfred Hitchcocks horrorklassieker Psycho. Je zou het met wat goede wil hommages kunnen noemen, maar hun meerwaarde hier ontgaat ons. De Scream-films van Wes Craven staan ook bol van genreclichés, maar die worden juist op de korrel genomen en zijn ingenieus verwerkt in de intelligente scenario's. Bovendien zijn de Scream-films echt angstaanjagend. The Hole daarentegen is een typische, familievriendelijke formulefilm die veilig binnen de lijntjes kleurt, slechts bij momenten spannend wordt en daardoor reeds halfweg begint te vervelen. Jammer, want de cast acteert behoorlijk en de technische ploeg kent zijn vak. Gesneden koek dus voor moedige pre-tieners, maar geen spek voor de bek van volwassen horrorfanaten.

V.l.n.r.: Haley Bennett, Nathan Gamble en Chris Massoglia.

Tussen haakjes: The Hole is niet te verwarren met de gelijknamige (en veel betere) Britse thriller met Keira Knightley uit 2001.

Tot slot nog een vraagje dat ik mezelf ook stelde tijdens het bekijken van The Hole: wat zou er uit de put komen mocht u er zelf in kijken?

JN.

The Hole (USA-2009): in de bioscoop vanaf 2 maart 2011.
Met: Chris Massoglia, Nathan Gamble, Haley Bennett, Teri Polo en Bruce Dern.

Genre: horror

Klik op de oranje link voor de trailer: The Hole - trailer




Geen opmerkingen:

Een reactie posten