maandag 29 april 2013

Only God Forgives - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p of 720p voor hogere beeldresolutie)


Klik op de oranje links:

- voor onze recensie van Only God Forgives: Hypergestileerd wraakepos

- voor een portret: De stille kracht van Ryan Gosling

Genre: misdaadthriller / martial arts / actie


Quartet - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p of 720p voor hogere beeldresolutie)


Klik op de oranje link voor onze recensie van Quartet: Valse noot?

Genre: muzikale tragikomedie



woensdag 24 april 2013

NIEUWS!
 
Opera in de Cinema
                          
Deze zomer in Kinepolis
 
 
Na herhaald succes van het Kinepolis-project Opera in de Cinema tijdens de voorbije seizoenen, kan u in de zomer opnieuw naar operaklassiekers gaan kijken in de bioscoop. Van 20 juni tot en met 1 september projecteert de bioscoopketen elke twee weken op donderdagavond vanaf 18.45 uur en op zondagnamiddag vanaf 14.45 uur een topproductie van de wereldvermaarde Metropolitan Opera in New York.
 
Zomeropera’s:
 
- op 20 en 23 juni: Carmen van Bizet

- op 4 en 7 juli: Il Trovatore van Verdi

- op 18 en 21 juli: Armida van Rossini

- op 1 en 4 augustus: La Traviata van Verdi

- op 15 en 18 augustus: Turandot van Puccini

- op 29 augustus en 1 september: Il Barbiere di Siviglia van Rossini

 
Voor meer info en het bestellen van tickets kan u terecht op: www.kinepolis.be/cultuur

JN.

 
 

dinsdag 23 april 2013

Amadeus - fragment


Eén van onze favoriete scènes in de schitterende muzikale biopic Amadeus (1984) van Miloš Forman, over het leven en werk van de geniale componist Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce).

In onderstaand fragment ziet u Elizabeth Berridge als Mozarts sympathieke vrouw Constanze, en F. Murray Abraham in zijn veelzijdige rol als de Italiaanse componist Antonio Salieri.

Abrahams briljante vertolking van Salieri, die tegelijk bewondering en ziekelijke jaloezie voelt voor Mozarts onmiskenbare muzikale genialiteit, is één van de beste acteerprestaties in de filmgeschiedenis en leverde Abraham een welverdiende Oscar op.     




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: biopic / historisch drama / muziekfilm / docudrama

Making of 'Oblivion' - documentaire




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p, 720p of 1080p voor hogere beeldresolutie)


Klik op de oranje links voor:

- de trailer: Oblivion - trailer

- onze recensie van Oblivion: Big Brother is watching you

Genre: sciencefiction / thriller / actie / avontuur / mysterie



vrijdag 19 april 2013

Romantisch drijfzand

To the Wonder  van Terrence Malick     ★★

Ben Affleck and Olga Kurylenko

Wanneer Neil (gespeeld door Ben Affleck) en Marina (voormalig Bondgirl Olga Kurylenko) elkaar leren kennen, worden ze meteen verliefd op elkaar. Hij is een zwijgzame, zachtaardige Amerikaan op vakantie in Frankrijk. Zij is een speelse, gepassioneerde Parisiènne van Oekraïense afkomst. Samen met Marina's 10-jarige dochter uit haar vorige relatie, beleeft het koppel mooie momenten in Frankrijk. Op uitnodiging van Neil, besluit Marina om met haar dochtertje te emigreren naar Amerika en daar met z'n drietjes een gezinnetje te vormen in Oklahoma. Na verloop van tijd groeien Neil en Marina echter uit elkaar...


Dromerig

To the Wonder is een poëtisch in beeld gebracht romantisch drama over liefde en verlangen. "Waar komt de liefde vandaan?", vraagt Marina zich af. "Van nergens. Van overal." Liefde is kwetsbaar: een even ijl en ongrijpbaar wonder als de wind. De Amerikaanse cultcineast Terrence Malick (één van onze favoriete regisseurs) visualiseert die ongrijpbaarheid in zijn bekende, dromerige stijl: bespiegelende voice-overs van de personages; prachtige beelden tijdens magic hour (bij zonsopgang of net voor zonsondergang, wanneer het licht het zachtst is); kabbelend water; handen die hoog gras strelen; lege kamers waarin de wind en het zonlicht met gordijnen spelen; lyrische klassieke muziek...  

Regisseur Terrence Malick houdt van tegenlicht tijdens magic hour.

Stuurloos

Malick bewijst met To the Wonder dat hij nog steeds een visuele tovenaar is. Toch mist deze film de stille kracht van zijn visuele meesterwerken Badlands uit 1973 (één van onze favoriete films) en Days of Heaven uit 1978. Dat ligt vooral aan het scenario van To the Wonder. Of liever: het gebrek daaraan. Malick heeft To the Wonder immers gedraaid zonder scenario. De film is daarom even stuurloos als de Liefde.

Olga Kurylenko en Ben Affleck.

Ben Affleck zegt haast geen woord en acteert met de onzekere, afwachtende, geconstipeerde blik en motoriek van iemand die overduidelijk niet vertrouwd is met improvisatie. Olga Kurylenko laat zich meer gaan, maar ook zij lijkt niet goed te weten wat ze met haar personage moet aanvangen, en haar aanstellerige gehuppel en romantische geflikflooi met Affleck beginnen na een tijdje behoorlijk te vervelen. Javier Bardem speelt een bijrol als een eenzame priester die worstelt met zijn geloof, en Rachel McAdams passeert even de revue als Neils oude vlam, maar ook zij lopen verloren in een verhaal dat nergens naar toe gaat.

Javier Bardem.

In The Tree of Life, Malicks vorige film, werkte zijn quasi plotloze sfeerschepping nog, omdat het een filosofische bespiegeling was over de mysteriositeit van het Leven en omdat het gezin dat centraal stond in die film als cement fungeerde voor de vele associatieve uitweidingen (lees onze recensie hier). In To the Wonder is er geen sprake van cement; slechts van romantisch drijfzand waarin de acteurs en hun personages wegzinken bij gebrek aan elk houvast. Misschien was dat de bedoeling, maar het levert niet veel meer dan mooie plaatjes op.

JN.

To the Wonder (USA-2012): in de bioscoop vanaf 29 mei 2013.
Met: Ben Affleck, Olga Kurylenko, Javier Bardem en Rachel McAdams.

Genre: romantisch drama

Klik op de oranje link voor de trailer: To the Wonder - trailer 








Voormalig Bondgirl Olga Kurylenko.

zaterdag 13 april 2013

Oliver! - fragment


Hieronder kan u genieten van een schitterend fragment uit onze favoriete musical: Oliver! van Carol Reed uit 1968, met de jonge Mark Lester als Oliver Twist en de onnavolgbare Ron Moody als de gluiperige schurk Fagin.

Oliver! -het verhaal van de onfortuinlijke Engelse weesjongen die in slechte handen valt- is gebaseerd op de gelijknamige theatermusical van Lionel Bart, die op zijn beurt schatplichtig was aan de wereldberoemde roman Oliver Twist van Charles Dickens uit 1838.

Oliver! won vijf Oscars, waaronder die voor beste regisseur, beste muziek en beste film. Ron Moody kon zijn nominatie voor beste acteur niet verzilveren. Die Oscar ging naar Cliff Robertson voor zijn hoofdrol in Charly.

Charly?... Nooit van gehoord... En who the fuck is Cliff Robertson...? O ja, hij speelde Uncle Ben Parker in de recente Spiderman-films. Geen onverdienstelijke acteur, maar de Oscar had naar Moody moeten gaan, want...Fagin rules !



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: musical / tragikomedie / historisch drama / misdaad

Klik op de oranje link voor de positie van Fagin in onze lijst met beste movie villains: De beste schurken en feeksen in de filmgeschiedenis: Top 150

Mad Dog and Glory - fragment


Eén van mijn favoriete scènes uit de romantische tragikomedie Mad Dog and Glory van John McNaughton uit 1993: Robert De Niro als forensisch politiefotograaf Wayne 'Mad Dog' Dobie is in een goed humeur na een geslaagd romantisch avondje met Uma Thurman als Glory...




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 360p voor hogere beeldkwaliteit)


Klik op de oranje link voor een achtergrondartikel over romantische films: Zijn romantische films gevaarlijk voor uw relatie?

Genre: romantische tragikomedie / misdaad / politiefilm / gangsterfilm


dinsdag 9 april 2013

Stoker - trailer


De Belgische bioscooprelease van deze eigenzinnige psychologische misdaadthriller van Chan-wook Park (bekend van Oldboy) is voorzien op 1 mei 2013. Het scenario werd geschreven door Prison Break-acteur Wentworth Miller en de sterrencast omvat supertalenten zoals Mia Wasikowska, Nicole Kidman en Jacki Weaver. Benieuwd of de film even goed is als de trailer doet vermoeden... 




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p of 720p voor hogere beeldresolutie)


Genre: psychologische misdaadthriller / familiedrama / mysterie


To the Wonder - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p of 720p voor hogere beeldresolutie)


Klik op de oranje link voor onze recensie van To the Wonder: Romantisch drijfzand

Genre: romantisch drama


zaterdag 6 april 2013

Valse start voor nieuwe lading Zweedse thrillers

The Hypnotist  van Lasse Hallström     ★★




 
Na de moord op een Zweeds gezin gaat politierechercheur Joona Linna (gespeeld door Tobias Zilliacus) op zoek naar de dader van de gruwelijke steekpartij. Tienerzoon Josef (Jonatan Bökman) overleefde het bloedbad, maar hij ligt in coma. Daarom roept Joona de hulp in van de hypnotiseur Erik Bark (Mikael Persbrandt), die Josef onder hypnose moet brengen om te achterhalen wie de moordenaar is alvorens er nog meer slachtoffers vallen...

Dokter Erik Bark brengt Josef onder hypnose.
Gemiste kans

Meedrijvend op de huidige hausse van Scandinavische misdaadthrillers, is The Hypnotist de eerste in een nieuwe reeks van acht films naar de romans van Lars Kepler (in feite het pseudoniem van het Zweedse schrijverskoppel Alexander Ahndoril en Alexandra Coelho Ahndoril). De beloftevolle setup van The Hypnotist (originele titel: Hypnotisören) doet denken aan boeiende psychologische misdaadthrillers zoals The Cell en The Silence of the Lambs en aan Scandinavische crimi's zoals The Killing. De verdienstelijke vertolkingen van de hoofdrolspelers ten spijt, lost The Hypnotist de verwachtingen helaas niet echt in.

Tobias Zilliacus als rechercheur Joona Linna.

Mikael Persbrandt en Lena Olin.
Nog afgezien van de vraag of je comateuze patiënten überhaupt (met of zonder hypnose) aan het praten krijgt, stoorden wij ons vooral aan nog enkele andere onwaarschijnlijkheden en aan de stereotiepe manier waarop het moordmysterie uit de doeken gedaan wordt. Bovendien besteedt het scenario te veel aandacht aan de huwelijksperikelen tussen Erik en zijn vrouw Simone (Lena Olin), wat ten koste gaat van de spanning en van de interessante thematiek die de filmtitel aankondigt. 

Laat ons hopen dat de tweede verfilming van de boekenreeks van Lars Kepler (The Paganini Contract komt volgend jaar in de bioscoop) géén gemiste kans blijkt.

JN.

The Hypnotist (Zweden-2012): in de bioscoop vanaf 8 mei 2013.
Met: Mikael Persbrandt, Tobias Zilliacus, Lena Olin en Jonatan Bökman.

Genre: psychologische misdaadthriller / gezinsdrama

Klik op de oranje link voor de trailer: The Hypnotist - trailer

vrijdag 5 april 2013

Wat als je de klok zou kunnen terugdraaien?

Safety Not Guaranteed  van Colin Trevorrow     ★★½




Darius (gespeeld door Aubrey Plaza) loopt stage bij het Amerikaanse tijdschrift Seattle Magazine. Tijdens een redactievergadering leest journalist Jeff (Jake Johnson) een wel heel bijzondere krantenadvertentie voor: "Gezocht: iemand die met mij terug in de tijd wil reizen. Dit is geen grap. Neem je eigen wapens mee. Op eigen risico."


Jeff stelt voor om op zoek te gaan naar de persoon achter de advertentie. Darius is meteen gewonnen voor het plan. Ook haar collega-stagiair Arnau (Karan Soni) wil achterhalen of de zelfverklaarde tijdreiziger inderdaad een echte teletijdmachine heeft uitgevonden dan wel gewoon gek is. De zoektocht van het trio leidt tot allerlei -ook romantische- complicaties...

V.l.n.r.: Darius, Arnau en Jeff.

Droge humor

Geïnspireerd door een echte advertentie uit 1997, is Safety Not Guaranteed (vrij vertaald: Op eigen risico) een nieuwe, originele komedie die het vooral moet hebben van de droge humor van de personages: de vereenzaamde Darius, de arrogante Jeff en de verlegen nerd Arnau vormen een prettig gestoord groepje incompatibele misfits die, net als de mysterieuze man achter de advertentie (gespeeld door Mark Duplass), hun eigen plekje onder de zon zoeken. Elk van hen betreurt dingen uit het verleden en verlangt ernaar om de klok te kunnen terugdraaien. Biedt de beweerde tijdreiziger uitkomst of is hij een charlatan...?  

Mark Duplass als de man achter de mysterieuze advertentie.

Existentieel

Omdat Safety Guaranteed veeleer een subtiele existentiële komedie is dan een billenkletser voor het grote publiek, zal de film wellicht geen potten breken aan de box office. Op het Sundance Film Festival houden ze wel van die bescheidenheid en bekroonde men zowel debuterend scenarist Derek Connolly als regisseur Colin Trevorrow. En in New York werden de acteurs genomineerd voor een Gotham Award in de categorie 'beste ensemble cast'.

JN.

Safety Not Guaranteed (USA-2012) in de bioscoop vanaf 8 mei 2013.
Met: Aubrey Plaza, Mark Duplass, Jake Johnson en Karan Soni.

Genre: existentiële komedie / romantisch drama

Klik op de oranje link voor de trailer: Safety Not Guaranteed - trailer




Safety Not Guaranteed - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p of 720p voor hogere beeldresolutie)


Klik op de oranje link voor onze recensie van Safety Not Guaranteed: Wat als je de klok zou kunnen terugdraaien?

Genre: komedie / romantisch drama