donderdag 28 december 2023

The Phantom Carriage - full movie


Gebaseerd op de roman Körkarlen van de Zweedse Nobelprijswinnares Selma Lagerlöf uit 1912, is The Phantom Carriage (originele Zweedse titel: Körkarlen) een stille zwart-wit film uit 1921, onder regie van de Zweedse acteur en cineast Victor Sjöström, over een dronken man (gespeeld door regisseur Sjöström) die op oudejaarsnacht tijdens een gevecht overlijdt en samen met de voerman des doods terugblikt op zijn zondige leven...

The Phantom Carriage is een invloedrijke film, dankzij onder meer de destijds vernieuwende special effects en het narratieve gebruik van flashbacks in flashbacks. De gerespecteerde Zweedse cineast Ingmar Bergman zag deze film naar eigen zeggen sinds zijn 15de minstens één keer per jaar. Later gebruikte Bergman The Phantom Carriage als inspiratiebron voor onder meer zijn eigen existentiële zwart-wit klassieker Wild Strawberries (originele Zweedse titel: Smultronstället) uit 1957 en voor het personage van de Dood in Bergmans invloedrijke zwart-wit parabel The Seventh Seal (originele Zweedse titel: Det sjunde inseglet) uit 1957. Ook de Amerikaanse meestercineast Stanley Kubrick (één van onze favoriete regisseurs) bewonderde The Phantom Carriage. Dat blijkt bijvoorbeeld in Kubricks briljante horrorthriller The Shining uit 1980 (één van onze favoriete horrorfilms en één van onze favoriete films tout court), waarin Jack Nicholson als het waanzinnige hoofdpersonage Jack Torrance (de beste movie villain aller tijdenmet een bijl twee deuren inbeukt; een iconische scène die rechtstreeks gebaseerd is op een gelijkaardige scène in The Phantom Carriage.

Bekijk de hele film door hieronder in het videoscherm op de link "Bekijken op YouTube" te klikken en dan op de playbutton en rechtsonder bij instellingen op "Ondertiteling" en "Engels" voor Engelstalige ondertitels, en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit.
  


(Klik op de link "Bekijken op YouTube" en dan op de playbutton en rechtsonder bij instellingen op "Ondertiteling" en "Engels" voor Engelstalige ondertitels en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: parabel / gezinsdrama / horror

Geen opmerkingen:

Een reactie posten