vrijdag 30 augustus 2024

The Basketball Diaries - full movie


Gebaseerd op de gelijknamige autobiografische memoires uit 1978 van de Amerikaanse schrijver, dichter en punkmuzikant Jim Carroll (1949-2009), is The Basketball Diaries een boeiend coming-of-age-junkiedrama van de Amerikaanse regisseur Scott Kalvert uit 1995, met een nog jonge Leonardo DiCaprio in zijn doorleefde hoofdrol als de tiener Jim Carroll: een ontregelde scholier die samen met zijn vrienden Pedro (James Madio), Mickey (Mark Wahlberg) en Neutron (Patrick McGaw) op het slechte pad belandt. Nadat Jims beste vriend Bobby (Michael Imperioli) overlijdt aan leukemie, begint Jims druggebruik stilaan uit de hand te lopen...

Het scenario werd geschreven door Bryan Goluboff.

Bekijk de hele film door hieronder in het videoscherm te klikken op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit.

  
 

(Klik op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit)
 
 
Genre: psychosociaal coming-of-age-en-verslavingsdrama

woensdag 28 augustus 2024

Pendant ce temps sur Terre - trailer


Pendant ce temps sur Terre (2024) -ook bekend onder de Engelstalige titel Meanwhile on Earth-  is een nieuw Franstalig sciencefictiondrama, geschreven en geregisseerd door de Franse cineast Jérémy Clapin (die eerder een Oscarnominatie kreeg voor zijn animatiefilm J'ai perdu mon corps uit 2019).

Het verhaal van Pendant ce temps sur Terre draait rond het 23-jarige hoofdpersonage Elsa (gespeeld door de Franse actrice Megan Northam). Haar broer Franck (Yoan Germain Le mat) is een astronaut, die drie jaar eerder spoorloos verdween tijdens een ruimtemissie. Op een nacht ontvangt Elsa een signaal dat uit de ruimte afkomstig lijkt, waarna zij plots Francks stem hoort...

De film wordt in de pers omschreven als een fascinerende kruising tussen de beklemmende sciencefictionklassieker Invasion of the Body Snatchers (verfilmd in 1956 en in 1978), het visueel verblufffende sciencefictionmysterie Under the Skin van Jonathan Glazer uit 2014 (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier) en een hedendaagse versie van het zwart-wit drama Orphée van Jean Cocteau uit 1950 (een adaptatie van de antieke Griekse mythe over de tragische liefdesgeschiedenis van Orpheus en Eurydice).

Het camerawerk in Pendant ce temps sur Terre stond onder leiding van de gerespecteerde Belgische cameraman Robrecht Heyvaert.

De muziek werd gecomponeerd door de Franse muzikant Dan Levy. 

Jean-Christophe Bouzy zorgde voor de montage.

Bekijk de intrigerende teaser-trailer van Pendant ce temps sur Terre hieronder:



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: sciencefiction / mysterie / familiedrama / avontuur

maandag 26 augustus 2024

In de ban van een satanistische seriemoordenaar

Longlegs  van Osgood Perkins     ★★★




De onheilspellende openingssequentie van de nieuwe, sfeervolle en populaire horrorthriller Longlegs (2024) zet meteen de toon: in de winter van 1974 ontmoet een jong meisje in de Amerikaanse staat Oregon onverwachts een heel akelige man (gespeeld door Nicolas Cage) met bizarre, onduidelijke bedoelingen, die tegen het meisje zegt: "There she is: the almost-birthday girl. Oh, but it seems I wore my long legs today. What happens if I..."

Flash forward naar de jaren 90: de jonge FBI-agente Lee Harker (hoofdrol van Maika Monroe), die helderziende lijkt, krijgt van haar overste William Carter (Blair Underwood) de opdracht om een reeks gezinsmoorden in Oregon te onderzoeken. Op elk van de plaatsen delict werd telkens een mysterieuze brief aangetroffen, met raadselachtige tekens in een geheime codetaal, ondertekend met de naam "Longlegs". Terwijl Lee zich verdiept in de zaak, ontdekt zij dat de moorden wellicht een occulte satanistische dimensie hebben. En zo begint Lee, samen met de kijker, af te dalen naar de diepste krochten van het Kwaad...


The Silence of the Lambs achterna

Geschreven en geregisseerd door de Amerikaanse cineast Osgood "Oz" Perkins (de oudste zoon van de in 1992 overleden Hollywoodacteur Anthony Perkins, die in 1960 doorbrak met zijn schitterende vertolking van het iconische personage Norman Bates in Alfred Hitchcocks briljante horrorthriller Psycho), is Longlegs (bekijk de trailer hier) vooral schatplichtig aan de trendsettende horrorthriller The Silence of the Lambs van Jonathan Demme uit 1991, die ook draait rond de speurtocht van een jonge FBI-agente naar een gestoorde seriemoordenaar. Maar Longlegs herinnert tevens aan andere boeiende horrorthrillers, zoals:
- Don't Look Now (1973) van Nicholas Roeg (ook over mogelijke helderziendheid en seriemoorden; bekijk de hele film hier);
The Amityville Horror (1979) van Stuart Rosenberg (ook over diabolische krachten in gezinsverband);
- Child's Play (1988) van Tom Holland (ook over duivelse poppen);
Se7en (1995) van David Fincher (ook over de jacht op een seriemoordenaar met een occulte agenda);
- Cure (1997) van Kiyoshi Kurosawa (ook over een reeks moorden onder andermans invloed); 
- Zodiac (2007) van David Fincher (ook over de zoektocht naar een seriemoordenaar die brieven in codetaal schrijft; bekijk de hele film hier);
- en Hereditary (2018) van Ari Aster (ook over satanistische invloeden in familieverband; lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier).



Griezelig

Net als de voormelde films, blinkt Longlegs uit in een griezelige sfeerschepping en geslaagde spanningsopbouw, dankzij onder meer:
- de mysterieuze setup van de plot, die pas gaandeweg zijn geheimen prijsgeeft;
- het toepasselijke production design, met vintage decors in sombere en vale kleuren die een soort van Lyncheaanse nachtmerrie à la Twin Peaks oproepen; 
- het uitstekende camerawerk onder leiding van de Mexicaan Andrés Arochi Tinajero, die gebruikmaakte van onder meer wisselende beeldformaten (waaronder het bijna vierkante 4:3 beeldformaat), doelbewuste onderbelichting, shots in tegenlicht, sfeerversterkende breedhoeklenzen, en lange (vaak statische) shots met doordachte beeldcomposities waarin FBI-agente Lee Harker te zien is in de voorgrond terwijl we als kijker vrezen dat iets of iemand achter haar zal opduiken in een deuropening of achter een venster in de achtergrond...;  
- korte (soms subliminale) shots van onder meer vermoorde slachtoffers, het personage Longlegs, een krioelende slang, en Baphomet-beeltenissen van Satan himself... 
- het efficiënte sound design (van Eugenio Battaglia)wat samen met de vakkundige montage (door Greg Ng en Graham Fortin), enkele jump scares oplevert;
- en de verdienstelijke vertolkingen van de cast (zie verder).

Maika Monroe als FBI-agente Lee Harker.

All the way...

Alicia Witt als Lee's moeder Ruth.

Hoofdrolspeelster Maika Monroe (die in 2015 doorbrak met haar hoofdrol in de uitstekende horrorfilm It Follows van David Robert Mitchell; lees onze recensie hier) overtuigt in Longlegs met haar ingetogen, gevoelige vertolking van de jonge FBI-agente Lee Harker. 

Ook Blair Underwood komt geloofwaardig over als Harkers overste William Carter. 

En Alicia Witt heeft de juiste uitstraling als Harkers religieuze moeder Ruth.

Maar het is Nicolas Cage die de show steelt als het enge titelpersonage Longlegs. Verborgen onder een grijze pruik met schouderlange haren, een gezichtsprothese en bleke make-up, ziet Cage er uit als een androgyne en erg angstaanjagende freak, die herinnert aan de creepy transgender seriemoordenaar Jame "Buffalo Bill" Gumb (één van de beste movie villains aller tijden) die Ted Levine briljant vertolkte in The Silence of the Lambs. Cage, die zich naar eigen zeggen liet inspireren door de stem en motoriek van zijn eigen moeder voor zijn rol in Longlegs, spreekt als het titelpersonage vaak met een hoge, klagende stem. Zoals wel vaker in zijn filmcarrière, gaat Cage ook deze keer all the way, waarbij hij soms overacteert, wat tot op zekere hoogte ten koste gaat van het realisme in Longlegs. Maar niemand kan ontkennen dat Cage hier alweer een onvergetelijk personage creëerde.

Nicolas Cage als het titelpersonage Longlegs.

Don't believe the hype?

De grootste zwakte van Longlegs is de gebrekkige plotafwikkeling in het laatste deel van de film, waarin allerlei bizarre onthullingen ten koste gaan van de geloofwaardigheid en zo de suspension of disbelief van de kijker op de proef stellen. Daarom vinden wij de hype rond Longlegs, als ware het een meesterwerk en "de angstaanjagendste film van het jaar", overdreven.

Toch kunnen wij deze vakkundig ingeblikte horrorthriller van harte aanbevelen, vooral dankzij de filmtechnische kwaliteiten, de volgehouden creepy atmosfeer en enkele intense momenten.

JN.

Longlegs (USA-2024): in de Belgische bioscopen sinds 10 juli 2024.
Met: Maika Monroe, Nicolas Cage, Alicia Witt en Blair Underwood.

Genre: horror / misdaadthriller / mysterie

Klik op de oranje link voor de trailer: Longlegs - trailer


vrijdag 23 augustus 2024

El Cid - full movie


El Cid is een episch historisch drama van de Amerikaanse cineast Anthony Mann uit 1961. 

Het avontuurlijke verhaal van Fredric M. Frank (verwerkt tot een scenario door hemzelf en Philip Yordan, Ben Barzman en Bernard Gordon) is losjes gebaseerd op historische feiten in het leven van de Spaanse ridder Rodrigo Díaz de Vivar alias "El Cid" en speelt zich af in de 11de eeuw, tijdens de middeleeuwse strijd tussen de Spaanse christenen en de Moorse bezetters, met de Amerikaanse Hollywoodster Charlton Heston in de hoofdrol als de Spaanse titelheld El Cid, en de mooie Italiaanse filmdiva Sophia Loren als zijn geliefde Jimena.

Veniero Colasanti en John Moore maken indruk met hun production design, decors en historische kostuums. 

Het camerawerk, in Technicolor en in het indrukwekkende 70 millimeter breedbeeldformaat Super Technirama 70, stond onder leiding van Robert Krasker.

De dramatische muziek werd gecomponeerd door Miklós Rózsa.

En de montage was in handen van Robert Lawrence.

Hoewel El Cid vandaag tot op zekere hoogte aanvoelt als een gedateerde, want bombastische Hollywoodproductie, is de film op visueel vlak wel een aanrader.  

Met inbegrip van de bijna 3,5 minuten durende muzikale ouverture en de circa 3 minuten lange pauze (na bijna 2 uur), duurt El Cid zo'n 3 uur en 8 minuten.

Bekijk de hele film hieronder:



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: historisch drama / biopic / avontuur / oorlogsfilm / romantiek

woensdag 21 augustus 2024

Joker: Folie à Deux - trailer


Binnenkort, vanaf 2 oktober 2024, kan u in de Belgische bioscopen gaan kijken naar Joker: Folie à Deux (2024): het langverwachte vervolg op de boeiende en succesvolle psychosociale karakterstudie Joker van de Amerikaanse regisseur Todd Phillips uit 2019 over het getroebleerde en labiele titelpersonage Arthur Fleck alias de "Joker", losjes gebaseerd op de gelijknamige iconische schurk in de populaire stripverhalen rond de superheld Batman van de Amerikaanse uitgeverij DC Comics

Joker (bekijk de trailer hier) won destijds op het Filmfestival van Venetië de Gouden Leeuw voor beste film. 

De sequel Joker: Folie à Deux werd opnieuw geregisseerd door Todd Phillips, op basis van een scenario dat hij zelf schreef in samenwerking met Scott Silver. Het duo schreef eerder ook het scenario van Joker

Net als in Joker, wordt het titelpersonage in de sequel vertolkt door de veelzijdige en getalenteerde Amerikaanse method-acteur Joaquin Phoenix (één van onze favoriete acteurs; lees ons biografische portret van Phoenix uit 2014 hier), die voor zijn eigenzinnige titelrol in Joker destijds bekroond werd met onder meer een Oscar, Golden Globe en BAFTA Award.   

Daarnaast is er in Joker: Folie à Deux ook een hoofdrol voor de Amerikaanse popster Lady Gaga als de antiheldin Harley Quinn, ook gebaseerd op het gelijknamige personage in de stripverhalen van DC Comics

De Duits-Amerikaanse actrice Zazie Beetz kroop opnieuw in de huid van het personage Sophie Dumond (een bijrol in Joker).

De belangrijkste andere rollen in Joker: Folie à Deux worden gespeeld door Brendan Gleeson, Catherine Keener, Harry Lawtey en Steve Coogan.

Het camerawerk stond onder leiding van Lawrence Sher (de vaste cameraman van Todd Phillips), die ook achter de camera stond voor Joker.

De muziek werd opnieuw geschreven door de IJslandse celliste en componiste Hildur Guðnadóttir, die voordien onder meer een Oscar, Golden Globe, BAFTA Award en Grammy Award won voor haar muziek in Joker.

Bekijk de nieuwsgierig makende trailer van Joker: Folie à Deux hieronder:



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: psychosociaal drama / misdaadthriller / romantiek / muziekfilm

zaterdag 17 augustus 2024

Revolver (2024) - trailer

 
Niet te verwarren met de gelijknamige Britse misdaadthriller van Guy Ritchie uit 2005, is Revolver (2024) -originele Koreaanse titel: Ribolbeo- een nieuw Zuid-Koreaans neo noir misdaaddrama met een dosis zwarte humor, onder regie van Seung-uk Oh, die ook zelf het scenario schreef.

Het verhaal draait rond het vrouwelijke hoofdpersonage Soo-yeong Ha (gespeeld door Do-yeon Jeon): een voormalige politieagente die de schuld van andermans misdrijven op zich neemt en zo in de gevangenis belandt in ruil voor een beloofde compensatie door de corrupte slechterik Andy (Chang-wook Ji). Na haar vrijlating uit de gevangenis, blijft de beloofde vergoeding echter uit, waarna de koelbloedige Soo-Yeong verbeten op zoek gaat naar Andy...

Ji-yeon Lim speelt de mysterieuze jongedame Yoon-seon Jeong, die Soo-yeong komt oppikken wanneer deze vrijgelaten wordt uit de gevangenis.

Bekijk de trailer hieronder:



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: misdaaddrama / actiethriller / neo noir / tragikomedie

vrijdag 9 augustus 2024

Midnight Run - full movie


Midnight Run is een grappige Amerikaanse road movie en misdaadkomedie uit 1988, die behoort tot onze favoriete komedies, gebaseerd op een scenario van George Gallo en geregisseerd door Martin Brest, met meeslepende vertolkingen van:

- Charles Grodin als de goedhartige boekhouder Jonathan "The Duke" Mardukas, die 15 miljoen dollar stal van een maffiabaas in Chicago;
- Robert De Niro (één van onze favoriete acteurs) als de no-nonsense premiejager Jack Walsh, die Jonathan moet opsporen en terug naar Chicago brengen;
- John Ashton als de concurrerende premiejager Marvin Dorfler;
- Dennis Farina als de opvliegende maffiabaas Jimmy Serrano, wiens geld gestolen werd door Jonathan;
- en Joe Pantoliano als de bail bondsman Eddie Moscone, die de premiejagers inhuurt.

Bekijk de hele film door hieronder in het videoscherm te klikken op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit.



(Klik op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: komedie / misdaad / road movie

donderdag 8 augustus 2024

In Vitro (2024) - trailer


Niet te verwarren met de gelijknamige kortfilm uit 2019, is In Vitro (2024) een nieuwe Australische thriller onder regie van Will Howarth en Tom Mckeith, die samen met hoofdrolspeelster Talia Zucker zelf het scenario schreven.

De film speelt zich af in de nabije toekomst en draait rond het boerenkoppel Layla en Jack, gespeeld door Talia Zucker en Ashley Zukerman. Op hun afgelegen veeboerderij begint Layla te vermoeden dat haar man Jack er in het geheim bezig is met vreemde, verontrustende dingen...

De cast omvat nog één andere acteur: Will Howarth als het personage Brady. 

Onderstaande trailer smaakt alvast naar meer:



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Ondertiteling" en "English" voor Engelstalige ondertitels, en op "Kwaliteit" en 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: thriller / sciencefiction   

Monster - full movie


Gebaseerd op feiten, is Monster een meeslepend en hartverscheurend drama uit 2003, geschreven en geregisseerd door de Amerikaanse cineaste Patty Jenkins, over de Amerikaanse straatprostituee en seriemoordenares Aileen Wuornos, met een haast onherkenbare Charlize Theron (één van de mooiste filmgodinnen aller tijden; lees ons biografische portret hier) in haar doorleefde, aangrijpende en Oscarwinnende titelrol als Wuornos (één van de beste movie villains aller tijden): een tragisch "monster" tegen wil en dank...

Ook Christina Ricci overtuigt in haar rol van Selby: de lesbische love interest van Wuornos.   

Monster behoort tot onze favoriete films over seriemoorden, maar is in wezen vooral een tragiromantisch drama over verliefdheid, teleurstellingen, frustraties en eenzaamheid. 

Niet te missen!

Om de hele film te bekijken, klikt u hieronder in het videoscherm op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit.



(Klik op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit) 


Genre: biopic / psychosociaal misdaaddrama / romantiek

donderdag 1 augustus 2024

Lonely Are the Brave - full movie


De beroemde Amerikaanse Hollywoodacteur Kirk Douglas (1916-2020) vond de psychosociale neo-western Lonely Are the Brave uit 1962, over een rebelse cowboy die zich niet kan aanpassen aan de moderne samenleving, naar eigen zeggen de beste film waarin hij ooit meespeelde.

De rest van de cast omvat onder anderen Gena Rowlands, Walther Matthau, George Kennedy, Carroll O'Connor en Michael Kane.

Dalton Trumbo schreef het scenario, naar de roman The Brave Cowboy van Edward Abbey uit 1956. 

De regie was in handen van David Miller.

De zwart-wit fotografie stond onder leiding van cameraman Philip H. Lathrop.  

Om de hele film te bekijken, klikt u hieronder in het videoscherm op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit.


 

(Klik op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: psychosociaal drama / neo-western