vrijdag 28 juni 2024

Kubrick Remembered - documentaire


Kubrick Remembered is een boeiende documentaire uit 2014 van Gary Khammar over het leven en werk van de briljante Amerikaanse cineast Stanley Kubrick (1928-1999), onze favoriete regisseur.



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: documentaire

woensdag 26 juni 2024

Fargo (1996) - full movie


Fargo is een briljante zwarte misdaadkomedie uit 1996 van de gebroeders Coen (die behoren tot onze favoriete regisseurs), met onvergetelijke topvertolkingen van:

- Frances McDormand als de intelligente en zwangere politiecommissaris Marge Gunderson, en John Carroll Lynch als haar zachtaardige man Norm;
- William H. Macey als de oneerlijke autoverkoper en gefrustreerde loser Jerry Lundegaard (één van de beste movie villains aller tijden); 
- Kristin Rudrüd als Jerry's onfortuinlijke echtgenote Jean, en Harve Presnell als haar norse vader Wade;
- Steve Buscemi en Peter Stormare als een incompatibel duo partners in crime (die ook behoren tot de beste movie villains aller tijden). 

Lees ons biografische portret van het regisseursduo Joel en Ethan Coen hier.

Even grappig als spannend, met onvoorspelbare plotwendingen, sfeervol in beeld gebracht onder leiding van cameraman Roger Deakins, en met mooie muziek van Carter Burwell, behoort Fargo zowel tot onze favoriete komedies en onze favoriete politiefilms als onze favoriete films tout court (ongeacht het genre).

Om de hele film te bekijken, klikt u hieronder in het videoscherm op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit.



(Klik op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: misdaadthriller / zwarte komedie

Klik op de oranje links voor:

- een filmfragment: Fargo - fragment

maandag 24 juni 2024

Mother Joan of the Angels - trailer


Twaalf jaar vóór de première van William Friedkins iconische griezelfilm The Exorcist uit 1973 (één van onze favoriete horrorfilms), voltooide de eigenzinnige Poolse cineast Jerzy Kawalerowicz in 1961 reeds Mother Joan of the Angels (originele Poolse titel: Matka Joanna od aniolów): een beklijvend en knap in beeld gebracht religieus drama in sfeervol zwart-wit, met thriller- en horrorelementen, over een Poolse priester die naar een klooster wordt gestuurd om te onderzoeken of de kloosternonnen door de duivel bezeten zijn. 

Mother Joan of the Angels speelt zich af in de 17de eeuw en is gebaseerd op de gelijknamige novelle uit 1946 van de Poolse schrijver Jaroslaw Iwaszkiewicz (ook bekend onder zijn nom de plume Eleuter), die op zijn beurt inspiratie vond in historische feiten die zich in het begin van de 17de eeuw afspeelden in een Ursulinenklooster in het Franse stadje Loudun. Die historische gebeurtenissen lagen trouwens ook aan de basis van de roman The Devils of Loudun van Aldous Huxley uit 1952 en van Ken Russells fascinerende schandaalfilm The Devils uit 1971 met Oliver Reed en Vanessa Redgrave in de hoofdrollen (bekijk The Devils hier). 

In Mother Joan of the Angels worden de hoofdrollen gespeeld door Mieczyslaw Voit als de priester, en de charismatische Lucyna Winnicka als het titelpersonage moeder-overste Joanna.

Bekijk de trailer hieronder:



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p, 1080p, 1440p of 2160p voor hogere beeldkwaliteit) 


Genre: religieus drama / psychosociale thriller / mysterie / horror

zaterdag 22 juni 2024

I vitelloni - full movie


I vitelloni (Italiaans voor "De nietsnutten") is een psychosociaal, semi-autobiografisch meesterwerk uit 1953 van de Italiaanse cineast Federico Fellini (één van onze favoriete regisseurs) over het wel en wee van vijf bevriende Italiaanse jongemannen die in de jaren 50 de tijd doden in hun kuststadje:

- de egocentrische en gluiperige rokkenjager Fausto (glansrol van Franco Fabrizi);
de intellectueel en would be-toneelschrijver Leopoldo (Leopoldo Trieste);
- de would be-zanger Riccardo (gespeeld door Riccardo Fellini, de broer van de regisseur); 
- het emotionele moederskind Alberto (Alberto Sordi);
- en de zachtaardige dromer Moraldo (Franco Interlenghi), waarmee regisseur Fellini zich het meest identificeerde.

Leonora Ruffo speelt Moraldo's zuster Sandra, die een romantische relatie heeft met de chronisch ontrouwe Fausto. De Franse acteur Jean Brochard overtuigt in zijn bijrol als Fausto's ouderwetse en strenge vader Francesco. En Alberto's zuster Olga wordt vertolkt door de Oostenrijkse actrice Claude Farell (artiestennaam van Paulette von Suchan). 

Daarnaast zijn er ook bijrollen van:
- Carlo Romano als Fausto's nieuwe werkgever Michele;
- de Tsjechische actrice Lída Baarová (artiestennaam van Ludmila Babková) als Michele's echtgenote Giulia
- Arlette Sauvage als de verleidelijke vrouw die in de cinema naast Fausto en Sandra zit. 

Gefilmd in sfeervol zwart-wit, is I vitelloni een tragikomisch, nostalgisch, sociaal-realistisch en meeslepend coming-of-age-drama waarin Fellini bitterzoete herinneringen aan zijn eigen jeugd in het Italiaanse kuststadje Rimini verwerkte.

De muziek werd gecomponeerd door Nino Rota.

De montage was in handen van Rolando Benedetti.

I vitelloni won op het Filmfestival van Venetië de Zilveren Leeuw voor beste regie. Dit was het begin van Fellini's internationale doorbraak als één van de belangrijkste en meest invloedrijke cineasten in de filmgeschiedenis.

In 1963 nam de briljante Amerikaanse regisseur Stanley Kubrick (onze favoriete cineast) I vitelloni op in zijn toenmalige top 10 van zijn favoriete films aller tijden.

Om de hele film te bekijken, klikt u hieronder in het videoscherm op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit.




(Klik op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: psychosociaal coming-of-age-drama / tragikomedie / romantiek

zaterdag 15 juni 2024

Strange Darling - trailer


Strange Darling (2023) is een naar verluidt ingenieuze, non-lineair gemonteerde en verrassende horrorthriller van de Amerikaanse regisseur JT Mollner, die hiermee zijn tweede langspeelfilm afleverde (na zijn western Outlaws and Angels uit 2016).

Het door Mollner zelfgeschreven scenario van Strange Darling draait rond het kat-en-muisspel met een seriemoordenaar. 

De belangrijkste rollen worden vertolkt door Willa Fitzgerald, Kyle Gallner, Giovanni Ribisi, Barbara Hershey, Ed Begley Jr., Madisen Beaty, Bianca Santos en Steven Michael Quezada.

Het camerawerk stond onder leiding van Giovanni Ribisi, beter bekend voor zijn werk als acteur, die ook een personage speelt in Strange Darling

De film werd gemonteerd door Christopher Robin Bell.

Strange Darling wordt in de Belgische bioscopen verwacht op 4 september 2024.

We zijn benieuwd, want onderstaande trailer belooft een fascinerende thriller:



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p, 1080p, 1440p of 2160p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: misdaadthriller / horror

donderdag 6 juni 2024

The Adventures of Robin Hood (1938) - full movie


The Adventures of Robin Hood is een heerlijke avonturenfilm uit 1938 -in prachtige Technicolor!- onder regie van Michael Curtiz en William Keighley, met de Australisch-Amerikaanse Hollywoodster Errol Flynn in de titelrol als de schalkse middeleeuwse rebellenleider Robin Hood, Olivia de Havilland als de mooie Maid Marian, Eugene Pallette als Friar Tuck, Alan Hale als Little John, Claude Rains als de corrupte Prince John, en Basil Rathbone als de wrede Sir Guy of Gisbourne. Lees onze recensie hier, bekijk de trailer hier en de hele film hieronder.

Klik hieronder in het videoscherm op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit.



(Klik op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: avontuur / historisch drama / romantiek / actie

Een boeiende, maar ook wat teleurstellende prequel

The First Omen  van Arkasha Stevenson     ★★½



Met haar recente langspeelfilmdebuut The First Omen (2024) waagde de Amerikaanse scenariste en tv-regisseuse Arkasha Stevenson zich aan een prequel (voorgeschiedenis) op de succesvolle religieuze horrorklassieker The Omen van Richard Donner uit 1976.

De grootste troef van The First Omen (bekijk de trailer hier) is het boeiende scenario, geschreven door regisseuse Stevenson in samenwerking met Tim Smith en Keith Thomas, naar een ingenieus verhaal van Ben Jacoby. Deze prequel slaagt er immers in om een overtuigende voorgeschiedenis te vertellen, waarin de kijker meer te weten komt over de wijze waarop het duivelskind Damien in de eerste The Omen verwekt werd. 

Vanwege de wisselvallige acteerprestaties, stelt The First Omen echter toch wat teleur. 

Een sfeervol screenshot uit The First Omen.

Duistere geheimen

The First Omen focust op het vrouwelijke hoofdpersonage Margaret Daino, gespeeld door de Engelse actrice Nell Tiger Free (bekend van haar rol als het personage Myrcella Baratheon in het 5de en 6de seizoen van de razend populaire tv-serie Game of Thrones). 

Margaret is een jonge Amerikaanse vrouw, die in 1971 in de Italiaanse hoofdstad Rome arriveert om er als novice-kloosterzuster te werken in een door katholieke nonnen geleid weeshuis. Daar ontdekt Margaret na verloop van tijd verontrustende geheimen...


Vanwege een veelzeggende uitspraak over het verleden van Margaret (toen zij nog een kind was), konden wij de slimme red herring in het eerste deel van de film snel ontmaskeren als een afleidingsmanoeuvre van de scenaristen, waardoor wij ook de latere cruciale plotwending zagen aankomen. Daar verklappen we hier verder niets over, in de hoop dat u wél verrast zult worden door de onthullingen in het tweede deel van de film.  

Gemiste kans       

The First Omen is schatplichtig aan onder meer:
- de briljante en invloedrijke horrorklassieker Rosemary's Baby (1968) van Roman Polanski (ook over een mogelijke verkrachting en gruwelijk zwangerschap; bekijk de trailer hier);
- de sfeervolle en spannende Italiaanse giallo-cultklassieker Suspiria (1977) van Dario Argento (ook over occulte praktijken in een door vrouwen gedomineerde gesloten gemeenschap; bekijk een compilatie van betoverende shots hier en de hele film hier);
- het bizarre psychoseksuele horrormysterie Possession (1981) van Andrzej Zulawski (ook over seks met een gedrocht; lees onze recensie hier); 
- de fascinerende psychologische balletthriller Black Swan (2010) van Darren Aronofsky (ook over de onheilspellende zelfontdekking van onvermoede karaktereigenschappen; lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier);
- en natuurlijk de allereerste The Omen (1976) van Richard Donner (bekijk een filmfragment hier en de hele film hier), waarmee de filmreeks over het kind van de Duivel 48 jaar geleden trefzeker begon (ook met slow motion shots van een gruwelijk ongeval en een sequentie waarin een jonge vrouw zelfmoord pleegt).

 Nell Tiger Free als de nieuwe kloosterzuster Margaret (links)
en Nicole Sorace als het weesmeisje Carlita.

The First Omen is echter minder beklijvend dan zijn inspiratiebronnen. 

Deze prequel begint nochtans beloftevol met een stevige openingssequentie, waarin priester Brennan (gespeeld door Ralph Ineson) gewaarschuwd wordt door priester Harris (Charles Dance). Maar naarmate de film vordert, blijken de actrices die de belangrijkste vrouwelijke personages vertolken vaak niet opgewassen tegen hun veeleisende taak om overtuigend over te komen in een griezelfilm die vanwege zijn onderwerp -de verwekking van de Antichrist- sowieso een dosis suspension of disbelief vergt. 

Ralph Ineson als priester Brennan.

Hoofdrolspeelster Nell Tiger Free acteert verdienstelijk, maar ook niet meer dan dat, terwijl Sônia Braga als de abdis Zuster Silva, Nicole Sorace als het getroebleerde weesmeisje Carlita en Maria Caballero als de novice-kloosternon Luz vaak ondermaats presteren in hun nochtans belangrijke bijrollen. De vertolkingen van Ralph Ineson als priester Brennan en Charles Dance als priester Harris konden ons wél overtuigen, maar de film draait vooral rond de nieuwe kloosterzuster Margaret en het weesmeisje Carlita. 

Nell Tiger Free als Margaret.

Ook qua sfeerschepping en spanning kan The First Omen, spijts zijn degelijke filmtechnische kwaliteiten en enkele intense momenten, op de keper beschouwd niet tippen aan zijn hogervermelde inspiratiebronnen.

Een gemiste kans dus, want het boeiende scenario verdiende beter.

JN.

The First Omen (USA-2024): in de bioscoop sinds 10 april 2024.
Met: Nell Tiger Free, Ralph Ineson, Nicole Sorace, Sônia Braga, Bill Nighy en Charles Dance.

Genre: horror / religie

Klik op de oranje links voor:


- The Omen uit 1976: The Omen - full movie 

- een achtergrondartikel: Onze favoriete horrorfilms: Top 25