maandag 24 juni 2024

Mother Joan of the Angels - trailer


Twaalf jaar vóór de première van William Friedkins iconische griezelfilm The Exorcist uit 1973 (één van onze favoriete horrorfilms), voltooide de eigenzinnige Poolse cineast Jerzy Kawalerowicz in 1961 reeds Mother Joan of the Angels (originele Poolse titel: Matka Joanna od aniolów): een beklijvend en knap in beeld gebracht religieus drama in sfeervol zwart-wit, met thriller- en horrorelementen, over een Poolse priester die naar een klooster wordt gestuurd om te onderzoeken of de kloosternonnen door de duivel bezeten zijn. 

Mother Joan of the Angels speelt zich af in de 17de eeuw en is gebaseerd op de gelijknamige novelle uit 1946 van de Poolse schrijver Jaroslaw Iwaszkiewicz (ook bekend onder zijn nom de plume Eleuter), die op zijn beurt inspiratie vond in historische feiten die zich in het begin van de 17de eeuw afspeelden in een Ursulinenklooster in het Franse stadje Loudun. Die historische gebeurtenissen lagen trouwens ook aan de basis van de roman The Devils of Loudun van Aldous Huxley uit 1952 en van Ken Russells fascinerende schandaalfilm The Devils uit 1971 met Oliver Reed en Vanessa Redgrave in de hoofdrollen (bekijk The Devils hier). 

In Mother Joan of the Angels worden de hoofdrollen gespeeld door Mieczyslaw Voit als de priester, en de charismatische Lucyna Winnicka als het titelpersonage moeder-overste Joanna.

Bekijk de trailer hieronder:



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p, 1080p, 1440p of 2160p voor hogere beeldkwaliteit) 


Genre: religieus drama / psychosociale thriller / mysterie / horror

Geen opmerkingen:

Een reactie posten