zaterdag 22 juni 2024

I vitelloni - full movie


I vitelloni (Italiaans voor "De nietsnutten") is een psychosociaal, semi-autobiografisch meesterwerk uit 1953 van de Italiaanse cineast Federico Fellini (één van onze favoriete regisseurs) over het wel en wee van vijf bevriende Italiaanse jongemannen die in de jaren 50 de tijd doden in hun kuststadje:

- de egocentrische en gluiperige rokkenjager Fausto (glansrol van Franco Fabrizi);
de intellectueel en would be-toneelschrijver Leopoldo (Leopoldo Trieste);
- de would be-zanger Riccardo (gespeeld door Riccardo Fellini, de broer van de regisseur); 
- het emotionele moederskind Alberto (Alberto Sordi);
- en de zachtaardige dromer Moraldo (Franco Interlenghi), waarmee regisseur Fellini zich het meest identificeerde.

Leonora Ruffo speelt Moraldo's zuster Sandra, die een romantische relatie heeft met de chronisch ontrouwe Fausto. De Franse acteur Jean Brochard overtuigt in zijn bijrol als Fausto's ouderwetse en strenge vader Francesco. En Alberto's zuster Olga wordt vertolkt door de Oostenrijkse actrice Claude Farell (artiestennaam van Paulette von Suchan). 

Daarnaast zijn er ook bijrollen van:
- Carlo Romano als Fausto's nieuwe werkgever Michele;
- de Tsjechische actrice Lída Baarová (artiestennaam van Ludmila Babková) als Michele's echtgenote Giulia
- Arlette Sauvage als de verleidelijke vrouw die in de cinema naast Fausto en Sandra zit. 

Gefilmd in sfeervol zwart-wit, is I vitelloni een tragikomisch, nostalgisch, sociaal-realistisch en meeslepend coming-of-age-drama waarin Fellini bitterzoete herinneringen aan zijn eigen jeugd in het Italiaanse kuststadje Rimini verwerkte.

De muziek werd gecomponeerd door Nino Rota.

De montage was in handen van Rolando Benedetti.

I vitelloni won op het Filmfestival van Venetië de Zilveren Leeuw voor beste regie. Dit was het begin van Fellini's internationale doorbraak als één van de belangrijkste en meest invloedrijke cineasten in de filmgeschiedenis.

In 1963 nam de briljante Amerikaanse regisseur Stanley Kubrick (onze favoriete cineast) I vitelloni op in zijn toenmalige top 10 van zijn favoriete films aller tijden.

Om de hele film te bekijken, klikt u hieronder in het videoscherm op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit.




(Klik op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: psychosociaal coming-of-age-drama / tragikomedie / romantiek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten