woensdag 31 januari 2024

Les ripoux - full movie

 
Les ripoux (Frans dialect voor "de corrupte flikken"; internationale Engelstalige titel My New Partner) is een uitstekende Franse buddy cop-komedie uit 1984 van Claude Zidi, die niet alleen in de regiestoel zat maar samen met Didier Kaminka ook het scenario schreef.

Het verhaal draait rond de tragikomische handel en wandel van de ervaren maar lakse, zelfzuchtige en corrupte politie-inspecteur René Boisrond, schitterend vertolkt door Philippe Noiret (één van onze favoriete acteurs), wiens dubieuze zaakjes in de Franse hoofdstad Parijs na 20 jaar van streetwise hustling plots overhoop gehaald wordt wanneer hij tegen zijn zin moet samenwerken met zijn kersverse, veel jongere politiepartner François Lesbuche (Thierry Lhermitte). François is immers een onervaren, naïeve, kraaknette en idealistische moraalridder en regelneef uit de boerenbuiten, die net is afgestudeerd aan de politieacademie en alles volgens het boekje wil doen...

Als zodanig is Les ripoux een humoristische voorloper van de ijzersterke Amerikaanse politiethriller Training Day van Antoine Fuqua uit 2001 (één van onze favoriete politiefilms) met Ethan Hawke als een jonge, idealistische rookie cop die in Los Angeles voor het eerst op patrouille gaat onder leiding van een doorgewinterde en corrupte politiedetective, gespeeld door Denzel Washington (als één van de beste movie villains aller tijden). Training Day is echter letterlijk en figuurlijk bloedserieus (bekijk de hele film hier), terwijl Les ripoux een lichtvoetige komedie is. 

Les ripoux groeide destijds uit tot een enorme kaskraker in Frankrijk en werd bekroond met drie Césars (voor beste film, beste regisseur en beste montage), dankzij het meeslepende verhaal, de fijne humor, de topvertolkingen van Noiret en Lhermitte als het schijnbaar incompatibele duo Franse flikken, de geloofwaardige en sfeervolle mise-en-scène met locatieopnames in Parijs, de mooie melancholische muziek van Francis Lai, de vakkundige montage van Nicole Saulnier en de geslaagde bijrollen van o.a. Régine als de ex-prostituee Simone (met wie René een relatie heeft), de charmante Italiaans-Belgische actrice Grace de Capitani als de jonge call girl Natasha, Julien Guiomar als politiecommissaris Bloret, en Michel Crémadès als een zakkenroller. 

Het grote succes van Les ripoux smaakte naar meer en dus werd er een vervolg aan gebreid met de sequels Ripoux contre ripoux (1989), Ripoux 3 (2003) en Ripoux anonymes (2010), die echter niet konden tippen aan de eerste film.

Om Les ripoux te bekijken, klikt u hieronder in het videoscherm op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit.


 

(Klik op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit) 


Genre: komedie / politiefilm / misdaad / romantiek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten