dinsdag 2 januari 2024

Duel in the Sun - full movie


Duel in the Sun is een tragiromantische western uit 1946, in glorieuze Technicolor, onder regie van de Amerikaanse Hollywoodregisseur King Vidor.

De succesvolle Hollywoodproducer David O. Selznick financierde de film en schreef ook het scenario. Hij baseerde zich daarvoor op de gelijknamige roman van Niven Bush uit 1944.

De intense hoofdrollen worden gespeeld door Jennifer Jones en Gregory Peck (één van de knapste acteurs aller tijden) als het passionele duo Pearl Chavez en Lewton 'Lewt' McCanles, die een zelfdestructieve haat-liefde-verhouding beleven op de Texaanse ranch van Lewtons norse en racistische vader Jackson McCanles, vertolkt door Lionel Barrymore.

De rest van de cast omvat o.a. Joseph Cotten als Lewtons broer Jesse, en de oude filmgodin Lillian Gish als hun moeder Laura Belle.

Hoewel Duel in the Sun op sommige vlakken vandaag aanvoelt als een gedateerd melodrama, waarin Jennifer Jones vaak overacteert, en de film ook beschuldigd is van racisme in zijn portrettering van de halfbloed Pearl als een primitieve vrouw en van de zwarte dienstmeid Vashti (gespeeld door Butterfly McQueen) als een infantiel wicht, is Duel in the Sun toch één van onze favoriete westerns dankzij de meeslepende tragiromantische plot, de onvoorspelbare dynamiek tussen de hoofdpersonages, de geslaagde sfeerschepping, met onder meer knap camerawerk, zoals de indrukwekkende wide shots van het Texaanse landschap, en de charismatische vertolking van Gregory Peck als de brutale ladies' man Lewt.     

Klik hieronder in het videoscherm op de playbutton en klik dan op de tijdbalk op het tijdstip 11 minuten en 39 seconden om de erg lange muzikale prelude over te slaan. 



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Ondertiteling" en "Engels" voor Engelstalige ondertitels, en op "Kwaliteit" en 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: western / romantisch drama


Geen opmerkingen:

Een reactie posten