maandag 20 mei 2019

NIEUWS!

Geremasterde horrorklassieker 

The Shining

komt uit in haarscherpe 4K-resolutie




Op 1 oktober lanceert de Amerikaanse filmstudio Warner Bros. een nieuwe, geremasterde versie van Stanley Kubricks briljante horrorklassieker The Shining uit 1980: een visueel meesterwerk van onze favoriete cineast, dat behoort tot onze favoriete horrorfilmsonze favoriete films over seriemoorden en onze favoriete films tout court (ongeacht het genre).

Voor de nieuwe versie van The Shining werd elk frame van de beelden op het originele 35millimeter-cameranegatief digitaal ingescand met een filmscanner, wat een haarscherp resultaat in 4K-resolutie oplevert. Zo ziet men elk beeld in een Ultra High Definition van 4.000 pixels.  


Deze nieuwe 4K-versie, die ook High Dynamic Range (een sterk contrast tussen licht en donker) en een breder kleurenspectrum omvat, duurt zo'n 144 minuten en is de Amerikaanse final director's cut die Kubrick in 1980 uitbracht nadat hij zijn allereerste Amerikaanse bioscoopversie zelf 2 minuten inkortte door de epiloog te knippen. 

De nieuwe 4K-versie komt uit op een Ultra HD blu-ray disc in een Combo Pack dat tevens een blu-ray disc met de film in HD bevat, alsook een blue-ray disc met ruim 3 uur aan extra's in HD. Dit Combo Pack kan je nu al online bestellen bij bol.com.    

De digitale 4K-remastering van The Shining is het werk van de afdeling Motion Picture Imaging bij Warner Bros., in nauwe samenwerking met:
- Hollywoodcineast Steven Spielberg (één van onze favoriete regisseurs), die naar eigen zeggen een groot bewonderaar van Stanley Kubricks oeuvre is;
- kleurcorrector Janet Wilson;
- en de Engelse acteur Leon Vitali, die meespeelde in Kubricks visueel verbluffende kostuumdrama Barry Lyndon uit 1975 (één van onze favoriete historische drama's en tevens één van onze favoriete road movies) en het personage Red Cloack vertolkte in Kubricks fascinerende erotisch mysterie Eyes Wide Shut uit 1999. Vitali werkte tevens jarenlang als de persoonlijke assistent van Kubrick, tot diens overlijden in 1999.

Een uniek meesterwerk 

Gebaseerd op de gelijknamige roman van de succesvolle Amerikaanse horrorschrijver Stephen King, is The Shining (bekijk de trailer hier) één van de allerbeste, spannendste en meest eigenzinnige horrorfilms aller tijden, met een mysterieus verhaal en schitterende vertolkingen van Jack Nicholson (één van onze favoriete acteurs) als de naar waanzin afglijdende hotelconcièrge Jack Torrance (de beste movie villain aller tijden) en Shelley Duval als zijn doodsbange vrouw Wendy.
 
Jack Nicholson steelt de show als de ontregelde hotelconcièrge Jack Torrance in The Shining.

Het camerawerk van John Alcott en Kubrick is briljant, met onder meer onheilspellende tracking shots (bijvoorbeeld tijdens de knappe begingeneriek, met spectaculaire luchtopnames; of achter de driewieler van zoontje Danny in de gangen van het verlaten hotel; of door het doolhof in de tuin van het hotel). 


Ook Kubricks gedurfde, artistieke keuzes op muzikaal vlak voor fascinerende composities van onder anderen György Ligeti, Béla Bartók, Krzysztof Penderecki en Wendy Carlos dragen bij tot het onheilspellende en zenuwslopende karakter van The Shining.

Extra's

Het bonusmateriaal bij de nieuwe 4K-versie van The Shining omvat:

- audiocommentaar van steadicam-uitvinder Garrett Brown en van Stanley Kubrick-biograaf John Baxter;
- de making-of-minidocumentaire View from the Overlook: Crafting The Shining uit 2007;
- de biografische minidocumentaire The Visions of Stanley Kubrick uit 2007 (die u ook hier kunt bekijken),
- de making-of-minidocumentaire Making The Shining van Kubricks dochter Viviane uit 1980;
- een biografische minidocumentaire over filmcomponist Wendy Carlos, die samenwerkte met Kubrick voor de muziek in The Shining en in A Clockwork Orange uit 1971 (één van onze favoriete sciencefictionfilms en tevens één van onze favoriete films tout court; lees onze recensie hier). 

JN.

The Shining (Groot-Brittannië/USA-1980): beschikbaar op Ultra HD blu-ray disc vanaf 1 oktober 2019.
Met: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd en Scatman Crothers.

Genre: horror / psychologische thriller / mysterie / psychosociaal gezinsdrama

Klik op de oranje links voor:

- de trailer: The Shining - trailer

- een documentaire: The Visions of Stanley Kubrick

- een achtergrondartikel: Onze favoriete films: Top 35

- een achtergrondartikel: Onze favoriete horrorfilms: Top 25

- een achtergrondartikel: Visuele meesterwerken: Top 80


- een achtergrondartikel: Schaf de Oscars af!

- een achtergrondartikel: De kemels van Pauline Kael

- een achtergrondartikel: Waarom kijken we graag naar horrorfilms?


"Heeeeere's Johnny...!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten