zaterdag 19 april 2014

Portret.

De buitenaardse charme
van
Scarlett Johansson


In Under the Skin.

 
In een interview dat ik ooit afnam van Keira Knightley -zelf allesbehalve een lelijk eendje- zei de Britse actrice dat ze urenlang naar het gezicht van haar Amerikaanse collega Scarlett Johansson zou kunnen staren. Johansson heeft inderdaad een betoverend charisma. Haar charisma overstijgt bovendien haar uiterlijke schoonheid. Let maar eens op haar titelrol in het romantisch sciencefictiondrama her van Spike Jonze uit 2013 (lees onze recensie hier), waarin Johansson de stem van een computerprogramma speelt en zij dus niet eens in beeld komt. Toch is de manier waarop zij met de intonatie van haar warme, hese stem emotionele rijkdom legt in dat virtuele personage zonder meer briljant.
 
Under the Skin
 
Ook de Britse cineast Jonathan Glazer beseft blijkbaar dat Johansson behoort tot het zeldzame soort van Hollywoodsterren wier schoonheid dieper gaat dan hun opperhuid. Vanwege haar intrigerende, 'buitenaardse' charme mocht ze van Glazer de hoofdrol vertolken in zijn nieuwe film Under the Skin (lees onze recensie hier): een fascinerende sciencefictionthriller waarin Johansson in de huid kruipt van een buitenaards wezen dat in de gedaante van een aantrekkelijke vrouw in een bestelwagen door Schotland rijdt en op een kille, afstandelijke, bijna emotieloze manier eenzame mannen in de val lokt. De film maakt, onder meer op visueel vlak én dankzij Johansson, zoveel indruk dat Glazer in de pers vergeleken wordt met de legendarische Amerikaanse cineast Stanley Kubrick.
 
Under the Skin.
Doorbraak

Scarlett Johansson werd geboren in New York op 22 november 1984. Haar vader is een architect van Deense komaf, haar joodse moeder heeft onder meer Poolse roots. Als kind toonde Scarlett al een grote passie voor acteren. Ze volgde acteerlessen aan onder meer het gerenommeerde Lee Strasberg Theatre and Film Institute in New York, speelde mee in tal van toneelstukken en droomde van een filmcarrière. 

Na bijrolletjes in North (1995) van Rob Reiner, Just Cause (1995) van Arne Glimcher en If Lucy Fell (1996) van Eric Schaeffer, alsook haar eerste hoofdrol in de tragikomedie Manny & Lo (1996) van Lisa Krueger, brak Scarlett Johanson in 1998 internationaal door met haar vertolking van een getraumatiseerd en verbitterd meisje in het romantisch drama The Horse Whisperer van en met Hollywoodveteraan Robert Redford.

Als jong meisje met Robert Redford in The Horse Whisperer.

Dankzij het succes van The Horse Whisperer, kreeg Johansson heel wat rollen aangeboden. Ze koos daarbij vaak voor uitdagende rollen in relatief kleinschalige en alternatieve producties. Het legde haar geen windeieren, want haar vertolkingen in onder meer de film noir The Man Who Wasn’t There (2001) van de gebroeders Coen, de komedie Ghost World (2001) van Terry Zwigoff, het existentieel drama Lost in Translation (2003) van Sofia Coppola (waarvoor ze een BAFTA Award won) en de kunstfilm over schilder Johannes Vermeer Girl with a Pearl Earring (2003) van Peter Webber (lees onze recensie hier) bevestigden haar reputatie als één van de meest getalenteerde actrices van haar generatie en maakten van haar één van de meest gevraagde Hollywoodactrices.   

Met Bill Murray in Lost in Translation.
 
Van kindermeisje tot superspion 

Als superspion Natasha Romanoff aka Black Widow
in Captain America: The Winter Soldier.
In 2005 speelde Johansson mee in Match Point van Woody Allen, met wie ze later opnieuw samenwerkte voor Scoop (2006) en Vicky Cristina Barcelona (2008)

Daarnaast was ze onder meer te zien in: 
- het moordmysterie The Black Dahlia (2006) van Brian De Palma; 
- het illusionistendrama The Prestige (2006) van Christopher Nolan;
- als kindermeisje in de komedie The Nanny Diaries (2007);
- als zuster van de tragische middeleeuwse aristocrate Anne Boleyn in het uitstekende historisch kostuumdrama The Other Boleyn Girl (2008) van Justin Chadwick;
- en in de superheldenfilms Iron Man 2 (2010) van Jon Favreau, The Avengers (2012) van Joss Whedon en Captain America: The Winter Soldier (2014) van de Russo Brothers

Met haar geslaagde vertolking van het fascinerende hoofdpersonage in de nieuwe, beklijvende sciencefictionthriller Under the Skin bevestigt Johansson eens te meer haar veelzijdigheid.  

JN.

Under the Skin (Groot-Brittannië-2013): in de bioscoop vanaf 25 juni 2014.
Met: Scarlett Johansson.
 
Genre: sciencefiction / thriller / existentieel drama
 
Klik op de oranje link voor onze recensie van Under the Skin: Schokkende schoonheid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten