Oblivion van Joseph Kosinski
★★½
Jack kijkt naar de fusiereactoren. |
Indrukwekkend
Gebaseerd op zijn eigen (nooit gepubliceerde) graphic novel, heeft de Amerikaanse regisseur en producer Joseph Kosinski met zijn nieuwe film Oblivion (2013) op visueel vlak alvast een indrukwekkende sciencefictionprent afgeleverd. Bekijk de trailer hier.
De futuristische woontoren van Jack en Victoria. |
De film werd onder leiding van Kosinski en de Chileense cameraman Claudio Miranda goeddeels opgenomen in IJsland, wat desolate vergezichten oplevert die goed aansluiten bij het post-apocalyptische verhaal. Het production design, de art direction, de decors en de rekwisieten zijn zonder meer briljant, met onder meer futuristische gebouwen en voertuigen, het gigantisch ruimtestation Tet en angstaanjagende drones die er allemaal heel overtuigend uitzien. Dankzij front screen projection op de sets van de woontoren konden de acteurs daar bovendien werken in het natuurlijk ogende licht van voordien gefilmde panorama's, wat bijdraagt tot het sfeervolle realisme van hun setting.
Jack staat oog in oog met één van 'zijn' drones. |
Een post-apocalyptisch dystopia
Wat het verhaal betreft, raden we u aan om uw hoofd erbij te houden, want de plotwendingen in deze sciencefictionthriller zijn nogal complex. Het scenario, geschreven door Michael deBruyn (pseudoniem van Michael Arndt) en Karl Gajdusek, combineert elementen uit eerdere sciencefictionfilms, zoals:
- de kritiek op een totalitaire, Orwelliaanse Big Brother-maatschappij in de visueel verbluffende en invloedrijke sciencefictionklassieker Metropolis uit 1927 (bekijk de hele film hier);
- de zelfbewuste en kwaadaardige supercomputers in het invloedrijke visueel meesterwerk 2001: A Space Odyssey uit 1968 (één van onze favoriete sciencefictionfilms en één van onze favoriete films tout court; lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier) en The Terminator uit 1984 (ook één van onze favoriete sciencefictionfilms; lees onze recensie hier);
- het post-apocalyptische dystopia in Mad Max (ook één van onze favoriete sciencefictionfilms en tevens één van onze favoriete road movies; bekijk de hele film hier);
- de machinale ordehandhaving in RoboCop (1987);
- de manipuleerbaarheid van het geheugen in Total Recall (1990);
- het illusoire en misleidende karakter van de realiteit in The Matrix (1999);
De ambitieuze aanpak van regisseur Kosinski gaat tot op zekere hoogte ten koste van de personages in Oblivion. Tom Cruise draagt de film en hij doet dat met brio. Maar de bijrollen, bijvoorbeeld van Olga Kurylenko als de enige overlevende van het gecrashte ruimteschip, komen minder goed uit de verf.
Bovendien wordt Oblivion zelden echt spannend. Daarvoor mist deze film zowel de onheilspellende dreiging van pakweg Alien uit 1979 (ook één van onze favoriete sciencefictionfilms, één van onze favoriete horrorfilms en één van onze favoriete films tout court; lees onze recensie hier) als de intelligentie van pakweg Minority Report uit 2002 (ook één van onze favoriete sciencefictionfilms; lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier).
Kortom: hoewel om duimen en vingers bij af te likken op visueel vlak, is Oblivion inhoudelijk geen topper.
JN.
Oblivion (USA-2013): in de Belgische bioscopen sinds 10 april 2013.
Oblivion (USA-2013): in de Belgische bioscopen sinds 10 april 2013.
Met: Tom Cruise, Andrea Riseborough, Olga Kurylenko, Morgan Freeman, Nikolaj Coster-Waldau en Melissa Leo.
Genre: sciencefiction /
thriller / avontuur / actie / mysterie
Klik op de oranje links voor:
- de trailer: Oblivion - trailer
Geen opmerkingen:
Een reactie posten