maandag 6 september 2010


De favoriete film van
George W. Bush
is een... oorlogsfilm


Een screenshot uit Saving Private Ryan van Steven Spielberg.


Dat Amerikaanse presidenten vaak oorlogszuchtig zijn in de politieke arena, wist u al. Maar wist u ook dat ze in hun vrije tijd graag naar gewelddadige films kijken? All the President's Movies -een door de Amerikaanse acteur Martin Sheen gepresenteerde documentaire van Brett Hudson en Bert Kearns uit 2003- biedt een veelzeggend overzicht van de favoriete films die de Amerikaanse presidenten de afgelopen decennia bekeken in het Witte Huis en in Camp David. En hoewel All the President's Movies gebaseerd is op een dagboek dat Paul Fisher tussen 1953 en 1986 bijhield als de toenmalige officiële filmprojectionist in het Witte Huis, onthult de documentaire ook de filmkeuzes van de latere presidenten Bill Clinton en George W. Bush.

High Noon

De eerste film die ooit in het Witte Huis vertoond werd, was de stille zwart-wit film The Birth of a Nation van D.W. Griffith uit 1915: een omstreden historisch drama dat behoort tot de invloedrijkste films aller tijden.  

De populairste film van de machtigste mannen ter wereld blijkt High Noon te zijn: een klassieke zwart-wit western uit 1952 van Fred Zinnemann met Hollywoodiconen Gary Cooper en Grace Kelly in de hoofdrollen. President Dwight Eisenhouwer zag de film minstens drie keer, Bill Clinton wel 20 keer. Burt Kearns, de co-regisseur van All the Presidents’ Movies, verklaarde de presidentiële liefde voor High Noon in de krant Los Angeles Times als volgt: “De film kan gezien worden als een metafoor voor het presidentschap. Het hoofdpersonage is een charismatische man die doet wat hij moet doen. Hij is een eenzaat met een morele plicht. Hij lijkt op het beeld dat presidenten graag van zichzelf vormen.”

Veelzeggend

De avond voorafgaand aan de dodelijke moordaanslag op president John F. Kennedy in Dallas, zag hij in Witte Huis de James Bond-film From Russia with Love (1963) van Terence Young met Sean Connery in de hoofdrol als de Britse geheim agent 007.

Sean Connery als James Bond in From Russia with Love.

In 1970 keek president Richard Nixon in het Witte Huis twee keer in dezelfde week naar zijn favoriete film: het biografisch oorlogsdrama Patton (1970) van Franklin J. Schaffner met George C. Scott in de titelrol als de Amerikaanse generaal George S. Patton. Toeval of niet, president Nixon deed dat vlak vóór hij het bevel gaf tot de geheime Amerikaanse bombardementen in Cambodja...

George C. Scott als generaal George S. Patton in Patton.

Jimmy Carter was de meest cinefiele van de Amerikaanse presidenten: tijdens zijn ambtstermijn zag hij in het Witte Huis zo’n 580 films (dat is er één om de drie dagen!), waaronder het grauwe existentiële stadsdrama Midnight Cowboy (1969) van John Schlesinger met John Voight en Dustin Hoffman in de hoofdrollen. 

John Voight (links) en Dustin Hoffman in Midnight Cowboy.

Na het bekijken van de apocalyptische tv-film The Day After (1983), schreef president Ronald Reagan (voordien zelf een Hollywoodacteur) een brief met montage-advies naar regisseur Nicholas Meyer, die hem naar verluidt prompt verscheurde.

Screenshot uit de tv-film The Day After.

President Bill Clinton koos tijdens zijn mandaat voor uiteenlopende films, zoals onder meer 
de romantische komedie Strictly Ballroom (1992) van Baz Luhrmann, het aangrijpende holocaustdrama Schindler’s List (1993) van Steven Spielberg en het romantisch oorlogsdrama The English Patient (1996) van Anthony Minghella. Clintons favoriete film was de existentiële tragikomedie American Beauty (1999) van Sam Mendes. Grappig hoe de camera in de documentaire All The Presidents' Movies langzaam omhoog kruipt langs het naakte, met rozenblaadjes bedekte lichaam van de bevallige actrice Mena Suvari op de beroemde filmposter van American Beauty, terwijl Clinton enthousiast over zijn lievelingsfilm vertelt...

De favoriete film van president George W. Bush was Steven Spielbergs realistisch in beeld gebracht oorlogsdrama Saving Private Ryan (1998). Dat verbaast u wellicht niets. Maar Bush koos ook voor het fantasy-honkbaldrama Field of Dreams (1989) van Phil Alden Robinson met Kevin Costner in de hoofdrol en voor de prettig gestoorde spionageparodie Austin Powers: International Man of Mystery (1997) van Jay Roach met Mike Meyers in zijn hilarische dubbelrol als de flamboyante Britse spion en rokkenjager Austin Powers en als de kale boosdoener Dr. Evil.   

Zeg me van welke films je houdt, en ik zal zeggen wie je bent...

Joeri Naanai

Top 10 
van de favoriete films 
in het Witte Huis


1. High Noon - een western van Fred Zinnemann uit 1952.

2. Bad Day at Black Rock - een neo-westernthriller van John Sturges uit 1955.

3. Casablanca - een romantisch oorlogsdrama van Michael Curtiz uit 1942.

4. Roman Holiday - een romantische komedie van Willliam Wyler uit 1953.

5. Patton - een biografisch oorlogsdrama van Franklin J. Schaffner uit 1970.                    

6. Sabrina - een romantische komedie van Billy Wilder uit 1954.

7. A Man For All Seasons - een middeleeuws historisch drama van Fred Zinnemann uit 1966.

8. The Longest Day - een oorlogsfilm over de D-day tijdens de Tweede Wereldoorlog van Ken Annakin, Andrew Marton, Bernhard Wicki en Darryl F. Zanuck uit 1962.

9. The Bridge on the River Kwai - een oorlogsdrama van David Lean uit 1957.

10. Field of Dreams - een fantasy-honkbaldrama van Phil Alden Robinson uit 1989.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten