maandag 29 juli 2024

The Verdict (1982) - full movie


Gebaseerd op een boeiend scenario van David Mamet, naar de gelijknamige roman uit 1980 van de Amerikaanse advocaat en auteur Barry Reed, is The Verdict (Het Vonnis) een uitstekend psychosociaal rechtbankdrama uit 1982 onder regie van de veelzijdige Amerikaanse cineast Sidney Lumet, met Hollywoodveteraan Paul Newman (één van onze favoriete acteurs) in zijn doorleefde glansrol van de eenzame en drankzuchtige advocaat Frank Galvin. 

Vanwege zijn nijpende gebrek aan cliënten, is Frank bereid, aanvankelijk louter uit financiële motieven, om het echtpaar Sally en Kevin Doneghy (gespeeld door Roxanne Heart en James Handy) bij te staan in hun juridische strijd tegen een katholiek ziekenhuis dat volgens hen verantwoordelijk is voor de comateuze toestand van Sally's zuster Deborah. Zo hoopt Frank een percentage van de gebeurlijke schadevergoeding op te kunnen strijken. Samen met zijn oude vriend en voormalige advocatenpartner Mickey (Jack Warden) neemt Frank het in de zaak op tegen het prestigieuze advocatenkantoor dat de belangen van het ziekenhuis beschermt. Dat kantoor wordt echter geleid door de ervaren en sluwe topadvocaat Ed Concannon, schitterend vertolkt door de Engelse acteur James Mason. Bovendien begint Franks geweten te knagen: moet hij vrede nemen met een minnelijke schadevergoeding vanwege het ziekenhuis of verdient het slachtoffer Deborah een rechtszaak ten gronde waarin de schuld van het ziekenhuis bewezen zou kunnen worden...? 

Sober in beeld gebracht, boeit The Verdict van begin tot eind dankzij het geloofwaardige en meeslepende verhaal, met enkele verrassende plotwendingen, en vooral dankzij de psychosociale dimensie van het scenario (met focus op de innerlijke tweestrijd van Frank) en de topvertolkingen van de cast. 

Met name Paul Newman en James Mason schitteren als de advocaten in hun bewogen juridische steekspel. Newman ontroert in zijn gevoelige vertolking van de verbitterde en meelijwekkende alcoholist Frank, die als advocaat verworden is tot een opportunistische ambulance chaser (let op de gênante scène in een begrafenishuis waar Frank ontmaskerd wordt als een schaamteloze profiteur!), maar wanneer hij de comateuze Deborah roerloos in haar ziekenhuisbed ziet liggen is het alsof in Franks hoofd en hart plots het licht weer aangestoken wordt: hij herinnert zich dat een advocaat onrecht moet bestrijden en beseft dat het misschien niet te laat is om zijn eigen perspectiefloze leventje een nieuwe wending te geven. Op zijn beurt, acteert Mason briljant als de manipulatieve topadvocaat Concannon. Beide vertolkingen behoren tot de beste acteerprestaties in de respectievelijke carrières van Newman en Mason.

Jack Warden overtuigt als de sympathieke Mickey, die Frank letterlijk en figuurlijk op de benen probeert te helpen. Roxanne Heart en James Handy halen het beste uit hun bijrollen als het wanhopige echtpaar Doneghy. Charlotte Rampling beklijft in haar veelzijdige bijrol van Franks nieuwe geliefde Laura. Wesley Addy laat geen steken vallen in zijn bijrol van de arrogante ziekenhuisarts dokter Towley. Joe Seneca komt geloofwaardig over in zijn ingetogen bijrol van de minzame medische expert dokter Thomspon. En de Ierse acteur Milo O'Shea is perfect gecast in zijn memorabele bijrol van de onuitstaanbare rechter Hoyle: het soort van corrupte rechter die you love to hate.

The Verdict kreeg 5 Oscarnominaties, voor:
- beste film;
- beste regisseur (Sidney Lumet);
- beste acteur (Paul Newman);
- beste mannelijke bijrol (James Mason);
- en beste bewerkte scenario (van David Mamet).
Maar geen enkele van die nominaties leverde een Oscar op.

Hoe dan ook, is The Verdict één van de beste rechtbankdrama's in de filmgeschiedenis.

Om de hele film te bekijken, klikt u hieronder in het videoscherm op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit.



(Klik op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: psychosociaal rechtbankdrama

Geen opmerkingen:

Een reactie posten