woensdag 11 februari 2015

De lijdensweg van Martin Luther King

Selma  van Ava DuVernay     ★★



Dit biografisch drama over de wereldberoemde Amerikaanse dominee en zwarte burgerrechtenactivist Martin Luther King (ingetogen vertolkt door de Britse acteur van Nigeriaanse afkomst David Oyelowo) focust op de strijd die King in de jaren zestig voerde om zijn zwarte landgenoten eindelijk stemrecht te bezorgen. Het brandpunt van zijn geweldloze protestbeweging was het stadje Selma in de destijds racistische staat Alabama. 

Terwijl president Lyndon B. Johnson (Tom Wilkinson) tijd probeert te winnen en King volk op de been brengt voor een grootschalige protestmars, begint Kings hardnekkige idealisme ook een zware tol van zijn vrouw (gespeeld door Carmen Ejogo) te eisen...

David Oyelowo en Carmen Ejogo als het echtpaar King.

Too little, too late

Mooi in beeld gebracht en geloofwaardig geënsceneerd, biedt Selma een interessante blik achter de schermen van Kings lovenswaardige activisme, waarvoor niet alleen heel wat van zijn medestanders een gewelddadige dood stierven maar ook hijzelf uiteindelijk de ultieme prijs betaalde. 


Alleen jammer dat de film zo traag op gang komt. Pas halverwege -vanaf de dramatische sequentie op de Edmund Pettus Brug, waar honderden demonstranten slachtoffer werden van brutaal politiegeweld- wordt het gevoel van dreiging en terreur tegen de zwarte Amerikanen echt tastbaar. Tegen dan is het echter te laat voor regisseuse Ava DuVernay om de nochtans boeiende thematiek op een meeslepende wijze te koppelen aan de karakterontwikkeling van het hoofdpersonage in het eerste deel van de film. 

Hierdoor mist DuVernay de kans om bij de kijker het gevoel van spanning, opwinding en betrokkenheid op te roepen dat wij wél voelen wanneer we naar veel betere antiracistische films kijken, zoals het politiedrama In the Heat of the Night (1967) van Norman Jewison met Sidney Poitier en Rod Steiger (één van onze favoriete politiefilms), het psychosociaal romantisch drama Guess Who's Coming to Dinner (1967) van Stanley Kramer met Sidney Poitier, Spencer Tracy, Katharine Hepburn en Katharine Houghton, de historische biopic Gandhi (1982) van Richard Attenborough met Ben Kingsley (één van onze favoriete acteurs), het psychosociaal historisch drama A Passage to India (1984) van David Lean (één van onze favoriete regisseurs) met Judy Davis, Victor Banerjee en Peggy Ashcroft (één van onze favoriete historische drama's; bekijk een filmfragment hier), het FBI-drama Mississippi Burning (1988) van Alan Parker met Gene Hackman en Willem Dafoe (één van onze favoriete politiefilms; bekijk een filmfragment hier), de thriller Betrayed (1988) van Costa-Gavras met Debra Winger en Tom Berenger, het tragikomisch stadsdrama Do the Right Thing (1989) van Spike Lee met Spike Lee, Danny Aiello, John Turturro (één van onze favoriete acteurs) en Ossie Davis (bekijk een filmfragment hier), de biopic Malcolm X (1992) van Spike Lee met Denzel Washington, de western Django Unchained (2012) van Quentin Tarantino (één van onze favoriete regisseurs) met Jamie Foxx, Christoph Waltz en Leonardo DiCaprio (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier) en de historische slavenbiopic 12 Years a Slave (2013) van Steve McQueen (één van onze favoriete historische drama's; lees onze recensie hier).

JN.

Selma (USA/Groot-Brittannië-2014): in de bioscoop vanaf 11 maart 2015.
Met: David Oyelowo, Tom Wilkinson en Carmen Ejogo.

Genre: psychosociale biopic / historisch drama

Klik op de oranje link voor de trailer: Selma - trailer



Geen opmerkingen:

Een reactie posten