zondag 10 september 2023

 NIEUWS! 

Poor Things  
wint Gouden Leeuw 
op Filmfestival van Venetië




Poor Things, de nieuwe film van de Griekse cineast Yorgos Lanthimos, heeft gisteren op de slotdag van de 80ste editie van het Filmfestival van Venetië de Gouden Leeuw voor beste film gewonnen.

Regisseur Yorgos Lanthimos met zijn Gouden Leeuw voor Poor Things.

Steampunk

De film is een romantische zwarte komedie die thuishoort in het subgenre steampunk: een retrofuturistisch subgenre (binnen sciencefiction en/of fantasy) dat inspiratie vindt in de technologie en esthetica uit het 19de-eeuwse stoomtijdperk.

Een feministisch monster van Frankenstein

Gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1922 van de Schotse schrijver en kunstenaar Alasdair James Gray, draait het verhaal van Poor Things (geschreven door de Australische scenarist Tony McNamara) rond Bella Baxter (gespeeld door Emma Stone): een jonge, overleden vrouw die door de wetenschapper Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) weer tot leven gewekt wordt. Een zoveelste variant op de talrijke horrorfilms over het monster van Frankenstein? Ja, tot op zekere hoogte, maar zoals we van Yorgos Lanthimos gewoon zijn, injecteerde deze eigenzinnige cineast Poor Things met een flinke dosis zwarte humor. Bovendien gaf hij de film ook op andere vlakken zijn eigen draai door er tevens een feministische dimensie in te verwerken: nadat Bella weer tot leven komt met de hersens van haar eigen ongeboren baby, blijkt ze een naïeve, maar erg nieuwsgierige, spontane en vrijdenkende jongedame die ontsnapt in het gezelschap van de geile en gluiperige advocaat Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo) om de wereld te ontdekken...

Emma Stone en Mark Ruffalo.

Lanthimos blikte als regisseur eerder al eigenzinnige films in, zoals de zwarte komedie The Lobster uit 2015, de psychologische thriller The Killing of a Sacred Deer uit 2017 en het tragikomische kostuumdrama The Favourite uit 2018 (bekijk de trailer hier). 

Poor Things wordt verwacht in de Belgische bioscopen vanaf 11 oktober 2023.

JN.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten