donderdag 6 februari 2020

Just Mercy - trailer


Sinds 22 januari loopt Just Mercy in de Belgische zalen: een nieuw rechtbankdrama van de Amerikaanse regisseur Destin Daniel Cretton, die zelf meeschreef aan het scenario.

Wij hebben de film intussen gezien, maar waren na afloop vrij teleurgesteld.  

Gebaseerd op historische feiten die begonnen in de jaren tachtig, vertelt Just Mercy het verhaal van de zwarte Amerikaanse advocaat en mensenrechtenactivist Bryan Stevenson (gespeeld door Michael B. Jordan) in zijn jarenlange juridische strijd om de ter dood veroordeelde zwarte gevangene Walter McMillian (Jamie Foxx) te redden van de elektrische stoel. Stevenson is er immers van overtuigd dat McMillan geen moordenaar maar een onschuldige man is en daarom recht heeft op een nieuw proces... 

Een vertellenswaardig verhaal dus, maar Just Mercy doet het uit de doeken op een stereotiepe en melodramatische manier die herinnert aan heel wat eerdere (al of niet anti-racistische) rechtbankdrama's. 

De subtiele, geloofwaardige en doorleefde vertolking van Jamie Foxx als de ter dood veroordeelde Walter McMillan vonden wij wél memorabel, maar dit lichtpuntje kan Just Mercy niet redden van de vele genreclichés in dit goedbedoelde en maatschappelijk relevante maar voorspelbare rechtbankdrama.
    



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: historisch rechtbankdrama / biopic

Geen opmerkingen:

Een reactie posten