zondag 18 augustus 2019

Dracula (1931) met of zonder muziek? - fragment


Onderstaande video toont twee keer hetzelfde filmfragment uit de sfeervolle vampierenfilm Dracula van Tod Browning en Karl Freund uit 1931: eerst in de originele versie zonder muziek, daarna in een latere versie uit 1999 mét toegevoegde muziek van de Amerikaanse componist Philip Glass die in 1998 werd opgenomen met strijkers van het Amerikaanse Kronos Quartet.

De titelrol van Graaf Dracula wordt gespeeld door de Amerikaanse acteur van Hongaarse afkomst Béla Lugosi, die wereldfaam verwierf met deze iconische vertolking van de legendarische vampier uit de gothic horror-brievenroman Dracula van de Ierse schrijver Bram Stoker uit 1897. De rol van Renfield, die Dracula's kasteel bezoekt, wordt gespeeld door Dwight Frye. En Dracula's drie griezelige vrouwen worden vertolkt door Geraldine Dvorak, Cornelia Thaw en Dorothy Tree.

Wij vinden Glass een zeer getalenteerde componist (denk bijvoorbeeld aan zijn briljante, vernieuwende opera Einstein on the Beach uit 1975), maar met betrekking tot onderstaand filmfragment neigt onze voorkeur toch naar de originele versie zonder muziek. Misschien zou andere, meer toepasselijke muziek beter werken... 

Wat vindt u zelf: werkt deze scène beter met of zonder de muziek van Philip Glass? 



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: gothic horror / fantasy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten