zondag 23 september 2018

Survival of the misfits

I Think We're Alone Now  van Reed Morano     ★★½




Del wandelt door de lege straten van zijn spookstadje.
Maak kennis met Del (gespeeld door Peter Dinklage): de enige overlevende in een Amerikaans dorp, waar alle andere bewoners stierven tijdens een mysterieuze, wereldwijde ramp. Del is een cynische en introverte misantroop, die zich niet druk maakt dat hij kennelijk de laatste mens op aarde is. Hij was voordien immers al gewend aan zijn eenzaamheid, wellicht omdat hij een dwerg is en zijn dorpsgenoten hem als een vreemde eend in de bijt bejegenden. Sinds hij nu ook letterlijk alleen is in zijn spookstadje, maakt Del er het beste van. Zo gaat hij vaak vissen en blijft hij als voormalige bibliothecaris de dorpsbibliotheek op orde houden. Tussendoor schuimt hij de winkels en huizen van zijn dode dorpsgenoten af om voedsel, bruikbare laptops en batterijen te zoeken, er schoon te maken, de ontbindende lijken te ruimen en foto's te verzamelen voor zijn uitgebreide collectie van gedetailleerde In Memoriam-dossiers over de dode families. Het zijn niet alleen uitingen van Dels overlevingsinstinct, maar ook van zijn obsessieve drang naar orde, want naar eigen zeggen wil hij de chaos in het universum tot een minimum beperken. Kortom, Del voelt zich zoals de zanger in het nummer van de rockgroep R.E.M.: "It's the end of the world as we know it and I feel fine." 

Peter Dinklage als Del.

Dels stabiele routine wordt echter ondermijnd wanneer in zijn spookstadje plots een meisje arriveert (gespeeld door Elle Fanning) die de apocalyps ook overleefde. Grace, zo heet de jongedame, is opgewekt, charmant en praatlustig. Dels tegenpool dus, die door hem niet als een saving grace, maar veeleer als een stoorzender beschouwd wordt...

Elle Fanning als Grace.

Geen melodrama

Met een filmtitel die ontleend is aan de gelijknamige liefdesliedjes uit 1967 en 1987 ("there doesn't seem to be anyone around / I think we're alone now / the beating of our hearts is the only sound"), is I Think We're Alone Now een post-apocalyptisch drama over eenzaamheid en het verlangen naar aanvaarding in moeilijke omstandigheden. Dit wordt geïllustreerd door de titel van het boek waarin Grace een oude foto van zichzelf met haar intussen overleden ouders en vrijer bewaart: de beroemde roman Liefde in tijden van cholera uit 1985 van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez. Die boektitel suggereert ook dat de wereldwijde ramp waarvan sprake in I Think We're Alone Now misschien het gevolg was van een besmettelijk virus of kwaadaardige bacterie. 

Toch is deze film geen zwaarmoedig melodrama, dankzij fijne tragikomische momenten in het uitstekende eerste deel van de film. Zo zegt Grace tegen Del: "Has anyone ever told you you're kind of a weird guy." Waarop Del droogjes antwoordt: "Yeah, but they're all dead now." Later vertelt Grace een hilarische vuile grap over een vampier, die we hier niet verklappen. 

Soufflé

De dynamiek tussen de schijnbaar incompatibele misfits Del en Grace is boeiend. Peter Dinklage -beter bekend als het personage Tyrion Lannister in de razend populaire HBO-serie Game of Thrones- en Elle Fanning -bekend van o.m. Somewhere (lees onze recensie hier), Super 8 (lees onze recensie hier), Maleficent (bekijk de trailer hier), The Neon Demon (lees onze recensie hier) en The Beguiled- geven overtuigend gestalte aan hun tegengestelde personages. Maar ondanks de beloftevolle, mysterieuze setup van het scenario en de goede vertolkingen, zakt de film in het tweede deel stilaan als een soufflé in elkaar wegens een gebrek aan dramatische ontwikkelingen. Er is weliswaar een interessante plotwending die aanstuurt op een onthullende finale, maar ook die finale lost de hooggespannen verwachtingen niet helemaal in en wordt bovendien te snel afgehaspeld. Dit had spannender en opwindender gekund.


Gevoelig

Op filmtechnisch vlak valt I Think We're Alone Now op door de mooie, delicate fotografie. Regisseuse Reed Morano stond zelf achter de camera. Zij bewees voordien reeds haar talent als cameravrouw en regisseuse van de eerste drie afleveringen in de bejubelde serie The Haindmaid's Tale. In I Think We're Alone Now koos Morano voor gelijkaardig camerawerk: vaak met zacht tegenlicht en weinig dieptescherpte. Dit zorgt voor een toepasselijke desolate, weemoedige en poëtische sfeer, die ons soms deed denken aan de gevoelige fotografie en atmosfeer in het existentiële drama Lost in Translation uit 2003 van Sofia Coppola en in het tragiromantisch sciencefictiondrama her uit 2013 van Spike Jonze (lees onze recensie van her hier): ook films over eenzaamheid.

De oogstrelende fotografie in I Think We're Alone Now -let op de betoverende scène met het vuurwerk!- heeft echter ook letterlijk en figuurlijk een schaduwzijde: het veelvuldige gebruik van tegenlicht hult de ogen en gelaatsuitdrukkingen van de personages vaak in schaduwen, wat voor de kijker ten koste gaat van meer inzicht in de gedachten en emoties van de personages.


Op de vakkundige montage (door Madeleine Gavin) valt weinig aan te merken. Zo is er een knap gemonteerde scène waarin Grace door Dels mappen bladert en de foto's van de voormalige dorpsbewoners bekijkt terwijl op de klankband de verre, holle stemmen van de doden weerklinken als echo's uit het verleden.

Adam Taylor componeerde de sfeerversterkende muziek: vooral strijkers, piano en synthesizerklanken, die doorgaans niet te veel afleiden. Soms weerklinkt er een rock- of rapnummer waarnaar Del en/of Grace luisteren, bijvoorbeeld wanneer zij samen in Dels pickup truck zitten en Grace in slow motion begint te headbangen op een rocknummer, terwijl Del achter het stuur zit en zich ongetwijfeld afvraagt wat hij nu verder aanmoet met zijn prettig gestoorde passagier.

Gemiste kans

Conclusie: I Think We're Alone Now is een mooie en poëtische, maar uiteindelijk ook wat teleurstellende film, waarin scenarist Mike Makowsky en regisseuse Reed Morano de kans misten om meer te halen uit het narratieve potentieel van hun beloftevolle post-apocalyptische fabel.

JN.

I Think We're Alone Now (USA-2018): beschikbaar op dvd en blu-ray disc.
Met: Peter Dinklage, Elle Fanning, Paul Giamatti en Charlotte Gainsbourg.

Genre: psychosociaal drama / sciencefiction / mysterie

Klik op de oranje link voor de trailer: I Think We're Alone Now - trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten