dinsdag 28 juni 2011

Liefde maakt blind

Brighton Rock  van Rowan Joffe     ★★★



"You're good and I'm bad: we're made for each other", zegt Pinkie tegen zijn nieuwe liefje Rose. Het vat de premisse van de Britse neo noir gangsterfilm Brighton Rock uit 2010 goed samen: gebaseerd op de gelijknamige roman van de Engelse schrijver Graham Greene uit 1938, focust dit fascinerende tragiromantisch misdaaddrama op de bizarre relatie tussen de verlegen, naïeve dienster Rose (een perfect gecaste Andrea Riseborough) en de jonge, ambitieuze gangster Pinkie (gespeeld door Sam Riley).

Sam Riley als Pinkie.
Vogel voor de kat? 

Rose werkt in 1964 in een theesalon in het slaperige Britse kuststadje Brighton. Tijdens een wandeling op de pier van Brighton wordt zij toevallig gefotografeerd in het gezelschap van Fred (Sean Harris): een gangster die iets later vermoord wordt door Pinkie. Omdat ook Pinkie's kompaan Spicer (Philip Davis) op de foto staat, vreest Pinkie dat Rose de politie op zijn spoor zou kunnen brengen. Daarom besluit Pinkie om een relatie met Rose aan te knopen: zo kan hij haar in de gaten houden en voorkomen dat zij hem ontmaskert als de moordenaar. Ida (Helen Mirren), de werkgeefster van Rose, achterhaalt Pinkie's verborgen agenda en beseft dat Rose groot gevaar loopt...

Andrea Riseborough als Rose.
Vespa's en minirokjes 

Debuterend regisseur Rowan Joffe (de zoon van Roland The Killing Fields Joffe) transponeerde het verhaal van de roman Brighton Rock naar 1964: het jaar waarin het in Brighton tot gewelddadige confrontaties kwam tussen de Britse jeugdbendes mods en rockers. Dat levert sfeervolle beelden op van hoe Brighton er in de sixties uitzag: zoevende vespa's, groene parka's, minirokjes, te rode lippenstift en ouderwets bloemenbehang. Omdat Brighton er vandaag een stuk moderner uitziet dan een halve eeuw geleden, werd de film goeddeels opgenomen in het nabij gelegen Eastbourne, waar de pier en de architectuur beter bewaard bleven. Een geslaagde keuze, want de mooie buitenopnames wekken een authentiek stadje tot leven dat zelf als een volwaardig personage fungeert.


Ondoorgrondelijk 

Brighton Rock werd in 1947 al verfilmd door John Boulting. De nog jonge Richard Attenborough zette toen een onvergetelijke Pinkie neer. 

Richard Attenborough als Pinkie in 1947.

Maar ook Sam Riley blinkt uit in de remake: zijn lijzige Pinkie blijft tot aan het eind ondoorgrondelijk voor de kijker.

Sam Riley.

In heel wat filmrecensies wordt Pinkie voorgesteld als een koelbloedige en gewetenloze gangster die Rose alleen versiert uit eigenbelang. Het is een voor de hand liggende interpretatie, want Pinkie gedraagt zich inderdaad als een egocentrische sociopaat, bijvoorbeeld in de scène waarin hij de pootjes van een levende spin uittrekt terwijl hij mompelt: "She loves me, she loves me not..." Pinkie's ijzige inborst zou ook moeten blijken uit de scène waarin hij stiekem zijn walging voor Rose uitspreekt terwijl hij zijn stem op haar verzoek op plaat opneemt. Ik vind het echter veel interessanter om die scène en de rest van de film op een genuanceerdere manier te benaderen: is Pinkie misschien zo getraumatiseerd dat zijn verkilde ziel niet aan zichzelf, laat staan aan Rose kan of wil toegeven dat zij wel degelijk gevoelens van romantiek en empathie bij hem losweekt? Heeft Pinkie angst voor zijn eigen gevoelens en verbergt hij ze daarom onder het zelfbeschermende pantser van zijn schijnbaar onaantastbare narcisme? Hunkert hij onbewust naar liefde, maar is zijn karakter even onbuigzaam geworden als het harde stuk snoep waarnaar de filmtitel Brighton Rock verwijst? Dat sluit in elk geval goed aan bij de ambivalente, meerzinnige uitstraling van het duistere personage.  
  

Ontwapenend 

Hellen Mirren als Ida.



Andy Serkis als Colleoni.

Helen Mirren acteert uitstekend als Ida. En Andy Serkis bewijst in zijn opvallende bijrol als de gangsterbaas Colleoni dat deze toegewijde acteur nog meer in zijn mars heeft dan het bezwerende gesis en gekronkel van het personage Gollum/Smeagol in de schitterende The Lord of the Rings-trilogie waarmee Serkis destijds  doorbrak.

De mooiste vertolking in Brighton Rock komt echter van Andrea Riseborough als de kwetsbare Rose. Het is heel ontwapenend om te zien hoe Rose zich tegen beter weten in onvoorwaardelijk overgeeft aan haar blinde liefde voor de labiele en getormenteerde homme fatale Pinkie. Zij is het hart van deze film over liefde, vertrouwen, verraad en de vraag of in het Kwaad niet altijd ook een schijnsel van het Goede oplicht. 

De aangrijpende slotscène, waarin Rose naar de opname van Pinkie's stem luistert, is een even toepasselijke als verrassende afsluiter van dit koortsige neo noir misdaaddrama.
   
JN.

Brighton Rock (Groot-Brittannië-2010): in de bioscoop sinds 22 juni 2011.
Met: Sam Riley, Andrea Riseborough, Hellen Mirren, John Hurt, Philip Davis, Sean Harris en Andy Serkis.

Genre: misdaaddrama / gangsterfilm / romantiek / neo noir / psychologische thriller

Klik op de oranje link voor de trailer: Brighton Rock - trailer











Geen opmerkingen:

Een reactie posten