donderdag 30 april 2020

Tragikomische schoolperikelen

Bad Education  van Cory Finley     ½



Als nette, sympathieke en succesvolle directeur van een middelbare school in Roslyn, New York is Frank Tassone (gespeeld door Hugh Jackman) erg populair bij zijn personeel, de raad van bestuur, de leerlingen en hun ouders. Eén van de leerlingen, Rachel (Geraldine Viswanathan), wil voor de schoolkrant een artikel schrijven over een ambitieus schoolproject, maar zij ontdekt tijdens haar research dat een personeelslid geld van de school verduistert. Frank en zijn raad van bestuur beslissen om het personeelslid op staande voet te ontslaan. Is het te laat om een schandaal te vermijden? Frank probeert de schade te beperken, maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan...

Hugh Jackman en Geraldine Viswanathan.

Een scherpe zwarte komedie

Gebaseerd op feiten, is Bad Education een boeiende film die geruisloos evolueert van een zwarte komedie naar een kritisch psychosociaal drama over egoïsme, geldzucht, fraude en chantage. Het meeslepende scenario, met enkele verrassende plotwendingen, werd geschreven door Mike Makowsky: zelf een oud-leerling van de school in kwestie (Roslyn High School).  

Hugh Jackman en Allison Janney.

Slim van de scenarist en van regisseur Cory Finley om ons als kijker eerst te laten sympathiseren met bepaalde personages die de vermoorde onschuld spelen maar nadien heel wat op hun kerfstok blijken te hebben. Zo begrijpen we ook waarom die personages er in slaagden om een onschuldige indruk te wekken en hun bedrog lang verborgen te houden.

Hugh Jackman (links) en Ray Romano.

De hele cast acteert overtuigend, met name Allison Janney als de extraverte directie-assistente Pam, Geraldine Viswanathan als de hardnekkige schooljournaliste Rachel, Ray Romano als het bestuurslid Big Bob Spicer, en Jeremy Shamos als de dociele boekhouder van de school. Maar het is Hugh Jackman die de show steelt met zijn charismatische en veelzijdige vertolking van de controlezuchtige schooldirecteur.   

Bad Education had wat ons betreft nog wat meer humor mogen bevatten, maar u zal zich als kijker sowieso niet vervelen dankzij het beklijvende verhaal en de knappe acteerprestaties. 

JN.

Bad Education (USA-2019): te bekijken sinds 25 april 2020 via o.m. HBO, Telenet Play en Play More.
Met: Hugh Jackman, Allison Jenney, Geraldine Viswanathan, Ray Romano en Jeremy Shamos.   

Genre: zwarte komedie / psychosociaal drama 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten