woensdag 19 maart 2014

Portret.

Darren Aronofsky
                                           
         
 

Van π tot 220.000.000 $
                                                           
 
Cinefielen hoeven we Darren Aronofsky wellicht niet voor te stellen. De meeste filmliefhebbers weten dat deze Amerikaanse cineast garant staat voor eigenzinnige films die zowel inhoudelijk als visueel 'verder' en 'dieper' gaan dan de meeste Hollywoodproducties. Sinds het commerciële succes van zijn uitstekende balletthriller Black Swan uit 2010 (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier) is Aronofsky echter ook bekend bij het grote publiek .

Natalie Portman in Black Swan.

Groot, groter, grootst
 
Black Swan kostte 'slechts' 13 miljoen dollar, maar bracht wereldwijd circa 330 miljoen dollar op. Dat is 25 keer meer! Reden genoeg voor de Amerikaanse filmstudio Paramount Pictures om Aronofsky naar verluidt maar liefst 220 miljoen dollar ter beschikking te stellen voor de productie van zijn nieuwe film Noah (2014): een verfilming van het epische Bijbelverhaal over de Zondvloed en de Ark van Noach (bekijk de trailer hier). Daarmee staat Noah (na Avatar, Titanic, 2012 en de nieuwe Godzilla) in de top vijf van duurste filmproducties aller tijden.  

Ook de cast van Aronofsky's eerste echte big budget-project mag er zijn: Russell Crowe speelt de titelrol van Noach; Jenniffer Connelly (één van de mooiste filmgodinnen aller tijden) vertolkt Noachs vrouw Naameh; en Anthony Hopkins kroop in de huid van grootvader Methuselah. 

Voor het in beeld brengen van de talloze dieren die de Bijbelse stamvader in zijn Ark verzamelt om hen te beschermen tegen de Zondvloed, ontwikkelde het Amerikaanse bedrijf Industrial Light & Magic (opgericht door Star Wars-regisseur George Lucas) nieuwe, complexe digitale effecten. Het resultaat is een spektakelfilm die een breed publiek kan aanspreken, maar ongetwijfeld ook voor een stortvloed aan kritiek zal zorgen. Zo zullen heel wat devote gelovigen moeite hebben met Aronofsky's versie van het Bijbelverhaal. En heel wat cinefiele fans van Aronofsky zullen zich wellicht afvragen wat er gebeurd is met de creatieve cineast die vroeger consequent koos voor relatief kleinschalige, meer 'artistieke' projecten.

Russell Crowe speelt de titelrol in Noah.

Veelzijdig

Geboren op 12 februari 1969 in Brooklyn, New York, studeerde Aronofsky filmtheorie aan de Harvard-universiteit. Daarna voltooide hij zijn studies aan het American Film Institute met zijn internationaal opgemerkte kortfilm Supermarktet Sweep (1991). 

Ook zijn in zwart-wit opgenomen low budget langspeelfilmdebuut π (over de filosofische dimensie van het mysterieuze getal pi) bevestigde Aronofsky's talent en werd in 1998 een instantcultklassieker.

Twee jaar later volgde het aangrijpende junkiedrama Requiem for a Dream (2000): een visueel verbluffend meesterwerk over de nefaste gevolgen van verslavingen, waarin Aronofsky de vaak vinnig gemonteerde scènes briljant combineert met een intense soundtrack

Ellen Burstyn in haar doorleefde vertolking
van een eenzame en aan pillen verslaafde weduwe
in Requiem for a Dream.


In het filosofische fantasy-drama The Fountain (2006) -met een hoofdrol voor Aronofsky's toenmalige vriendin Rachel Weisz- was de cineast wellicht te ambitieus, waardoor de film inhoudelijke focus en samenhang mist en ondanks zijn visuele kracht onthaald werd op gedeelde reacties van pers en publiek. 

Het psychosociaal sportdrama The Wrestler (2008) was dan weer een schot in de roos en betekende voor de getroebleerde hoofdrolspeler Mickey Rourke een welverdiende comeback

Mickey Rourke als het titelpersonage in The Wrestler.

Ook Natalie Portman staat in het krijt bij Aronofsky (en andersom natuurlijk) voor haar Oscarwinnende hoofdrol van een ambitieuze balletdanseres in de schitterende psychosociale thriller Black Swan (2010)
 
Uit zijn filmografie blijkt dat Aranofsky een erg veelzijdige cineast is die verschillende genres aandurft. En met Noah heeft hij zich nu ook gewaagd aan het genre van de epische rampenfilm. Aan u om  zelf uit te maken of dat goed afgelopen is. U kan dat vanaf 9 april, wanneer Noah bij ons in de zalen komt.
 
JN.

Noah (USA-2014): in de bioscoop vanaf 9 april 2014.
Met: Russell Crowe, Jennifer Connelly, Anthony Hopkins, Emma Watson, Logan Lerman, Douglas Booth, Kevin Durand, Ray Winstone en Nick Nolte.

Genre: religieus Bijbeldrama / rampenfilm / avontuur

Klik op de oranje link voor de trailer: Noah - trailer

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten