dinsdag 26 november 2013

Thelma & Louise met een roze randje

Cloudburst  van Thom Fitzgerald     ★★½

Olympia Dukakis als Stella (links) en Brenda Fricker als Dot.


Stella (gespeeld door Olympia Dukakis) en Dot (Brenda Fricker) vormen al 31 jaar een lesbisch koppel. Beide Amerikaanse dames zijn inmiddels in de herfst van hun leven, maar op hun liefde staat geen leeftijd. De grofgebekte, tequila drinkende, oversekste en van vitale levenslust blakende Stella ontfermt zich zorgzaam over de quasi blinde Dot wanneer deze laatste na een val uit hun bed in het ziekenhuis belandt. Dots kleindochter Molly (Kristin Booth), die niet op de hoogte is van de lesbische relatie tussen haar grootmoeder en Stella, besluit om Dot onder te brengen in een verzorgingstehuis voor bejaarden. Dat is echter zonder Stella gerekend: zij bevrijdt haar geliefde uit het verzorgingstehuis en vlucht met haar naar Canada om er samen in het huwelijk te treden...

Road movie

Cloudburst is een als road movie verpakte romantische tragikomedie uit 2011 van de Canadees-Amerikaanse regisseur Thom Fitzgerald, die zelf het scenario schreef en zich daarbij baseerde op zijn eigen gelijknamige toneelstuk uit 2010.

De hoofdpersonages Dot en Stella zijn de bejaarde, lesbische tegenhangers van de veel jongere titelpersonages in de succesvolle feministische road movie Thelma & Louise uit 1991 van Ridley Scott (één van onze favoriete regisseurs). Net als Thelma en Louise, pikt ook het vrouwelijke duo in Cloudburst onderweg een jonge, sympathieke lifter op (gespeeld door Ryan Doucette). De stuurloze jongeman is gecharmeerd door de hechte band en onvoorwaardelijke liefde tussen de oude tortelduifjes. Omgekeerd, geven Dot en zelfs de norse Stella hem de aandacht en moederliefde waar hij zo naar hunkert.

V.l.n.r.: Brenda Fricker, Olympia Dukakis en Ryan Doucette.

Verbaal geweld

Cloudburst moet het vooral hebben van de prettig gestoorde dynamiek tussen de hoofdrolspeelsters Olympia Dukakis en Brenda Fricker: als kijker geloof je moeiteloos dat Stella en Dot, ondanks hun gebekvecht, zielsveel van elkaar houden. 

Minpunten zijn het wat voorspelbare scenario, de overbodige vuilbekkerij van manwijf Stella en de puberale slapstick tijdens de gênante scène waarin beide dames na een pijnlijk misverstand achternagezeten worden door de poedelnaakte vader van de lifter. Fitzgerald mikt soms te nadrukkelijk op de lachspieren van het publiek, terwijl de sterkste momenten in Cloudburst vaak niet de komisch bedoelde scènes zijn, maar veeleer de tedere en intieme scènes. Vanwege het verbale geweld en de expressieve présence van de op dreef zijnde Dukakis als Stella, zal de doorsneekijker Cloudburst hoe dan ook ervaren als een hoopgevende feel-good movie waarin het nooit te laat is om te vechten voor de liefde.

Olympia Dukakis en Ryan Doucette.

De dvd van Cloudburst ligt vanaf 9 januari in de Belgische winkelrekken.

JN.

Cloudburst (USA/Canada-2011): beschikbaar op dvd vanaf 9 januari 2014.
Met: Olympia Dukakis, Brenda Fricker, Ryan Doucette en Kristin Booth. 

Genre: romantische tragikomedie / road movie / existentieel drama

Klik op de oranje link voor de trailer: Cloudburst - trailer 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten