donderdag 5 januari 2012

Eenzaam verlangen

Elles  van Malgorzata Szumowska     ★★½

Juliette Binoche als Anne.


Wat bezielt jonge studentes om vrijwillig in de prostitutie te stappen? Dat is de vraag die de Franse journaliste Anne (Juliette Binoche) zich stelt ter voorbereiding van een artikel ter zake voor het vrouwenblad Elle. Ze vindt twee studentes bereid om openhartig te praten over hun leven en werk als prostituee: Charlotte (Anaïs Demoustier) is een jonge Parisienne die haar onderbetaalde job als dienster in een restaurant inruilde voor het snelle geld van de prostitutie om haar studies te bekostigen; Alicja (Joanna Kulig) is een Poolse immigrante die ook call girl werd om haar studies te kunnen betalen.

Charlotte -Lola voor haar klanten- vertelt haar levensverhaal aan Anne.

Dubbelleven

Anne begint aan de interviews in de veronderstelling dat ze een klaagzang van wanhoop en miserie te horen zal krijgen. Zowel Alicja als Charlotte blijken echter sterke en onafhankelijke vrouwen die zelfbewust kiezen voor het 'oudste beroep ter wereld'. Hun sekswerk is niet makkelijk en ze houden hun dubbelleven angstvallig verborgen voor hun familie. Maar het contact met hun klanten -doorgaans gehuwde maar eenzame, onbevredigde mannen- overstijgt het louter seksuele karakter van hun betaalde ontmoetingen en heeft een psychosociale en avontuurlijke dimensie die Anne niet bevroedde. Verrast en geïntrigeerd door de verhalen van Charlotte en Alicja, begint Anne zich vragen te stellen over haar eigen routineuze leventje als moeder van een opstandige puber en vrouw van een vervreemde echtgenoot...


Eenzaam

Elles is een wat wisselvallig psychosociaal drama, met erotische taferelen die de verhalen van Charlotte en Alicja visualiseren, enkele grappige en tedere momenten in de scènes waarin beiden met Anne praten, en fragmenten uit het dagelijks leven van de drie verschillende vrouwen die elk op hun eigen manier proberen gelukkig te zijn. Echt inzicht in het 'schizofrene' dubbelleven van zelfstandige prostituees krijg je als kijker niet, maar dit zou veronderstellen dat zo'n algemeen inzicht überhaupt mogelijk is terwijl elke prostituee in de eerste plaats toch een uniek mens is. Bovendien heeft de Poolse regisseuse Malgorzata Szumowska haar tweede langspeelfilm zo opgebouwd dat het accent langzaam verschuift van de motieven en ervaringen van Charlotte en Alicja naar de dromen en onvervulde verlangens van Anne. In feite is Elles in de eerste plaats een film over eenzaamheid: de eenzaamheid van de hoerenlopers, van de prostituees die moeten opboksen tegen morele vooroordelen en maatschappelijk onbegrip, en van Anne die beseft dat in haar leven een existentiële leegte gaapt.

Joanna Kulig als Alicja.

Het camerawerk van Michal Englert is gevoelig. Ondanks het wat stuurloze scenario, bewijst Juliette Binoche eens te meer haar veelzijdigheid in haar vertolking van de vertwijfelde, kwetsbare Anne. En de Poolse Joanna Kulig acteert verrassend spontaan als de levenslustige Alicja.

Juliette Binoche.
JN.

Elles (Frankrijk/Polen/Duitsland-2011): in de bioscoop vanaf 18 april 2012.
Met: Juliette Binoche, Anaïs Demoustier en Joanna Kulig.

Genre: psychosociaal drama / erotiek

Klik op de oranje link voor de trailer: Elles - trailer



Juliette Binoche (links) en Anaïs Demoustier. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten