dinsdag 8 augustus 2017

Bonje in de bajes

Shot Caller  van Ric Roman Waugh     ★★★




Nikolaj Coster-Waldau als Jacob.
Een gevangenis is een wereld op zich. In de meeste Amerikaanse gevangenissen vormen heel wat gedetineerden rivaliserende bendes, die in het verlengde liggen van de gevaarlijke gangsterbendes op straat. Geen plek voor doetjes dus. Dat ondervindt de succesvolle en gelukkig getrouwde Amerikaanse zakenman Jacob Harlon (Nikolaj Coster-Waldau) aan den lijve wanneer hij per ongeluk (en dat mag u letterlijk nemen) in de gevangenis belandt en al zijn moed, doorzettingsvermogen en inventiviteit moet aanwenden om te overleven in de bajes en om zijn gezin in de buitenwereld te beschermen tegen een meedogenloze gangsterbende die vanuit de gevangenis opereert...

Een gevangenis is geen plek voor doetjes.

Transformatie

Hoewel de premisse van Shot Caller niet erg origineel klinkt, vermits er al heel wat films gemaakt zijn over het brutale en onmenselijke gevangenisleven, is dit nieuwe misdaaddrama onder regie van de voormalige Amerikaanse stuntman Ric Roman Waugh toch de moeite waard dankzij de doorleefde vertolking van het hoofdpersonage Jacob door de Deense acteur Nikolaj Coster-Waldau (beter bekend als het personage Ser Jaime Lannister in de razend populaire tv-serie Game of Thrones). Coster-Waldau geeft in Shot Caller op een geloofwaardige manier gestalte aan een man met een blanco strafblad die zich in de gevangenis aanvankelijk uit puur zelfbehoud gewoon staande probeert te houden te midden van doorgewinterde criminelen, maar stilaan ook zelf verandert in een bikkelharde bajesklant.

Ook Lake Bell verdient een pluim voor haar gevoelige en zeer geloofwaardige bijrol als Jacobs ontredderde vrouw Katherine. Jammer dat zij zelden in beeld komt.

Lake Bell als Jacobs vrouw.

Minpunten

Hoewel Shot Caller goed gemonteerd is (door Michelle Tesoro), met intercutting tussen scènes die zich afspelen nadat Jacob uit de gevangenis komt en met flashbacks die verklaren hoe hij achter de tralies belandde en wat hij daar meemaakte, vroegen wij ons als kijker soms wel af waarom Jacob geen andere keuzes maakt dan diegene die de film gradueel onthult. Er zijn immers minder ingewikkelde en bétere oplossingen denkbaar voor iemand die zichzelf en zijn gezin wil beschermen tegen een gangsterbende, zoals bijvoorbeeld het zogeheten Witness Protection Program. Wilde regisseur Waugh, die ook het scenario schreef, hiermee aangeven dat Jacob, en bij uitbreiding misschien zelfs elk van ons, in wezen een latente crimineel is die door omstandigheden hard en genadeloos kan worden? Dat had dan op een realistischere manier kunnen uitgewerkt worden, bijvoorbeeld door van Jacob een minder altruïstische (anti)held te maken dan hij in Shot Caller toch lijkt te zijn.

Een ander minpunt is de soundtrack, met muziek en soundscapes die sfeerversterkend bedoeld zijn maar naar ons gevoel niet echt passen bij deze film en veeleer afleiden.

Rauw

Ons eindoordeel: Shot Caller haalt niet het niveau van veel betere gevangenisdrama's zoals Birdman of Alcatraz (1962), The Great Escape (1963), Cool Hand Luke (1967), Papillon uit 1973 (bekijk de hele film hier), Midnight Express (1978), Escape from Alcatraz (1979), The Shawshank Redemption (1996) en Chopper uit 2000, maar wie van dit rauwe genre houdt zal zich niet vervelen in het gezelschap van de onfortuinlijke Jacob. 


JN.

Shot Caller (USA-2017): de Belgische releasedatum is nog niet bekend.
Met: Nikolaj Coster-Waldau, Omari Hardwick, Jon Bernthal, Lake Bell, Emory Cohen, Jeffrey Donovan, Evan Jones en Holt McCallany.

Genre: psychosociaal gevangenisdrama / misdaadthriller / gangsterfilm / gezinsdrama


Geen opmerkingen:

Een reactie posten