donderdag 4 november 2010

Dromen van snelle centen en geile maagden

Shouf shouf habibi !   van Albert ter Heerdt     ★★★

Een humoristische kijk op de multiculturele samenleving.


Wat zijn de vijf verschillen tussen E.T. en een Marokkaan? Antwoord: E.T. kwam alleen, zag er wél leuk uit, had een eigen fiets, wilde de taal leren en keerde terug naar huis.

Met dit soort van politiek incorrecte, maar daarom niet minder geslaagde grapjes begint Shouf shouf habibi!: een lichtvoetige, maatschappijkritische tragikomedie uit 2004, onder regie van de Nederlandse cineast Albert ter Heerdt, over de kleine en grote problemen waarmee Marokkaanse allochtonen boven de Moerdijk te maken hebben.

Hete hangijzers

Ter Heerdt schreef zelf het scenario en ging daarbij de hete hangijzers van de multiculturele samenleving niet uit de weg: racisme, de hoge werkloosheidsgraad bij allochtonen, de culturele generatiekloof tussen Nederlandse jongeren van Marokkaanse afkomst en hun traditionele ouders, de lokroep van de criminaliteit om snel geld te verdienen... 

Shouf shouf habibi! is echter geen clichématige klaagzang geworden. Integendeel, want deze film is een (h)eerlijk humoristisch pleidooi voor zelfrelativering en als zodanig een verademing in een maatschappelijk klimaat dat de migrantenproblematiek bijna uitsluitend door een sombere bril bekijkt.

Slapstick

Shouf shouf habibi! (Marokkaans voor: Kijk kijk schatje!) vertelt het verhaal van Ap: een 20-jarige jongeman van Marokkaanse afkomst, die in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam woont. 

Ap (met sarcastisch brio vertolkt door de Nederlands-Marokkaanse acteur Mimoun Oaïssa) is werkloos, slaapt lang uit en hangt vaak met zijn vrienden rond op straat en in de koffieshop. Hij droomt van snelle centen en geile maagden, maar vindt dat hij niet genoeg kansen krijgt in Nederland. Ook in Marokko, waar hij met zijn familie op vakantie gaat, voelt Ap zich eigenlijk een onbegrepen vreemdeling. Zijn humeurige vader (gespeeld door Salah Edinne Benmoussa) is een Marokkaan van de oude stempel, die zijn kroost met de moed der wanhoop op het rechte pad probeert te houden en vaak overhoop ligt met zijn mondige echtgenote (vertolkt door Zohra "Flifla" Slimani). Ook Aps opstandige zus Leila (ingetogen vertolkt door het beeldschone fotomodel Touriya Haoud) heeft het moeilijk: ze staat op het punt uitgehuwelijkt te worden en heeft daar absoluut geen zin in. Aps oudere broer Sam (gespeeld door de bekende cabaretier Najib Amhali) werkt als politieagent. Hij is de meest 'geïntegreerde' allochtoon van het gezin -"een troetelturk", verwijt Ap hem. Maar Sam bedriegt zijn Marokkaanse vrouw met zijn Hollandse collega-agente Maja (Tanja Jess), die zelf ook gehuwd is. De jongste zoon des huizes is Driss (bijrol van Iliass Ojja): een sluw 13-jarig jochie, dat moslimmeisjes chanteert door ze te fotograferen terwijl ze geen hoofddoek dragen en zich aan het opmaken zijn.

Via de minnares van Sam krijgt Ap een kantoorbaantje. Op zijn eerste werkdag komt hij al te laat, omdat hij het zomeruur vergeten is (het zomeruur vormt één van de running gags in de film). Gezeten in een kraaknet kostuum aan zijn bureau, vraagt de verveelde Ap zich af wat hij daar eigenlijk doet. Hij besluit om samen met zijn vrienden een bankoverval te plegen…

Ap (uiterst rechts) en zijn vrienden besluiten om een bankoverval te plegen.

Voor een komedie die ingeblikt werd met een budget van slechts 700.000 euro, is Shouf shouf habibi! een erg geslaagde film. De onhandige bankoverval en de hilarische ruzies tussen Aps vader en moeder leveren je reinste slapstick op. Maar de film deinst er niet voor terug om af en toe ook scherp uit de hoek te komen. De hoofdrolspelers zijn in vorm, de dialogen snedig en het tempo lekker hoog. De film had wat meer visuele flair mogen hebben, maar dat mag de pret niet drukken.

JN.

Shouf shouf habibi! (Nederland-2004): beschikbaar op dvd.
Met: Mimoun Oaïssa, Salah Eddine Benmoussa, Zohra Slimani, Najib Amhali, Touriya Haoud, Iliass Ojja, Tanja Jess en Bridget Maasland.

Genre: psychosociale tragikomedie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten