zondag 15 april 2018

NIEUWS!


Afscheid van 
Miloš Forman


1932 - 2018

                                    
Afgelopen vrijdag overleed Miloš Forman in zijn woning in Connecticut. De veelzijdige Amerikaanse cineast van Tsjechoslowaakse afkomst was 86. 

Cinefielen zullen Forman vooral herinneren dankzij volgende films:

- het meeslepende psychosociaal drama One Flew Over the Cuckoo’s Nest uit 1975, dat vijf Oscars won: voor beste film, beste regie, beste scenario, beste acteur Jack Nicholson als een rebelse patiënt in een Amerikaanse psychiatrische instelling en beste actrice Louise Fletcher als de onuitstaanbare hoofdverpleegster Nurse Ratched.

Jack Nicholson in One Flew Over the Cuckoo's Nest.

- de briljante muzikale biopic Amadeus uit 1984 (naar het gelijknamige toneelstuk van Peter Shaffer), over het leven en werk van de geniale 18de-eeuwse componist Wolfgang Amadeus Mozart (vertolkt door Tom Hulce) en diens jaloerse concurrent Antonio Salieri (F. Murray Abraham). De film won maar liefst 8 Oscars: voor beste film, beste regisseur, beste geadapteerd scenario, beste acteur F. Murray Abraham, beste art direction, beste kostuums, beste geluid en beste grime.

F. Murray Abraham (links) en Tom Hulce in Amadeus.

- de boeiende biopic The People vs. Larry Flint uit 1996, over de strijd van de Amerikaanse pornograaf Larry Flynt (uitgever van het blootblad Hustler) tegen censuur, met degelijke hoofdrollen van Woody Harrelson als Larry Flynt en Courtney Love als zijn vrouw Althea. Forman won hiermee een Golden Globe, alsook de Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn.

Woody Harrelson en Courtney Love in The People vs. Larry Flynt.

- de boeiende tragikomische biopic Man on the Moon uit 1999, over het leven en de carrière van de excentrieke Amerikaanse komiek Andy Kaufman. Forman kreeg voor zijn regie de Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn en hoofdrolspeler Jim Carrey werd voor zijn veelzijdige vertolking van Kaufman bekroond met een Golden Globe.

Jim Carrey in Man on the Moon.

JN.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten