zaterdag 26 juli 2014

Schokkende schoonheid

Under the Skin  van Jonathan Glazer     ★★★★½ 



Lang geleden dat we nog zo gefascineerd naar het grote scherm gestaard hebben als tijdens het bekijken van Under the Skin: een bevreemdend, hoogst origineel sciencefictionmysterie van de Engelse cineast Jonathan Glazer. Reeds vanaf de galactische openingsbeelden, die suggereren dat buitenaardse krachten op aarde belanden, kregen we het gevoel dat we naar iets bijzonders zaten te kijken; iets met een duistere, kwetsbare diepte dat zelden het licht ziet in de aan commerciële besognes onderworpen filmindustrie. 


Mysterie

Under the Skin volgt een mysterieuze vrouw -met glaciale superioriteit vertolkt door Scarlett Johansson- terwijl zij in een bestelwagen door Schotland rijdt en op een kille, afstandelijke, schijnbaar emotieloze manier eenzame mannen in de val lokt. Een al even mysterieuze motorrijder helpt haar om sporen uit te wissen. Waar zijn zij mee bezig? Wat is die merkwaardige zwarte smurrie waarin hun slachtoffers verdwijnen? Wat wil dit methodische duo? Zijn zij op zoek naar levenskracht? Naar energie? Naar de ziel? En hoe reageert de mysterieuze mannenverleidster wanneer zij wezenlijke dingen begint op te merken die een mens tot mens maken, zoals humor, angst, medelijden, zelfopoffering, muzikaliteit, honger en liefde...?


Experimenteel 

Regisseur Jonathan Glazer (bekend van de misdaadthriller Sexy Beast en het familiedrama Birth) schreef samen met Walter Campbell het eigenzinnige scenario voor Under the Skin en wisselt quasi documentaire straatopnames van de grauwe Schotse stad Glasgow af met poëtische, vaak betoverend mooie beelden, zoals de dissolve tussen een slapende Johansson en een in de wind wiegend sparrenbos. De experimentele beelden, waaronder ook fascinerende shots van een donkere ruimte met een vloeibare, spiegelende vloer, leunen soms dicht aan bij volbloed videokunst en herinneren aan de visuele magie in Stanley Kubricks magistrale sciencefictionepos 2001: A Space Odyssey uit 1968 (lees onze recensie hier, bekijk de trailer hier en een filmfragment hier). De visuele kracht van Under the Skin is wellicht te danken aan Glazers ervaring als regisseur van heel wat geslaagde reclamefilmpjes en muziekvideo's. Bekijk een interview met Glazer over zijn werk hier 

Ook de bezwerende soundscapes van Mica Levi (beter bekend als Micachu), die doen denken aan de angstaanjagende muziek van György Ligeti in Kubricks briljante horrorthriller The Shining uit 1980 (bekijk de trailer hier), dragen bij tot de beklemmende atmosfeer in Under the Skin, die Glazer tot in de tragische finale weet vast te houden.


Sommige scènes, bijvoorbeeld in de bestelwagen, werden opgenomen met een verborgen camera, waarbij de tegenspelers van Johansson vaak toevallige passanten waren die slechts nadien te horen kregen dat ze in een film meespeelden, wat bijdroeg tot spontane, naturalistische interacties. En Johansson zelf is, met die 'buitenaardse', erotische uitstraling van haar (lees ons biografische portret van Johansson hier), perfect gecast als de mysterieuze vrouw door wier ogen wij verwonderd en meewarig meekijken naar de vreemde, domme, kwetsbare, ontroerende mensheid.

Scarlett Johansson.

Wat een verademing ook dat Glazer het aandurfde om niets uit te leggen en het aan de verbeelding van de kijker over te laten om te zoeken naar de betekenis van wat er zich 'onderhuids' allemaal afspeelt in deze even mooie als verontrustende film. 

Een treffender voorbeeld van cinema als een volwaardige kunstvorm kom je niet vaak tegen. Dreigend en droevig tegelijk, kil en teder, gloeit Under the Skin van een zeldzame, schokkende schoonheid.  

JN.

Under the Skin (Groot-Brittannië/USA/Zwitserland-2013): in de bioscoop sinds 25 juni 2014.
Met: Scarlett Johansson.

Genre: sciencefiction / mysterie / thriller / existentieel drama

Klik op de oranje links voor:


- een achtergrondartikel: Visuele meesterwerken: Top 80


vrijdag 25 juli 2014

The Equalizer - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p, 720p of 1080p voor hogere beeldresolutie)


Klik op de oranje link voor een portret: De passie van rasacteur Denzel Washington

Genre: misdaadthriller / actie



donderdag 24 juli 2014

Portret.

De passie van rasacteur 

Denzel Washington




Is het u ook opgevallen hoe weinig zwarten bekroond zijn met een Oscar sinds de beeldjes in 1929 voor de allereerste keer uitgereikt werden? Tot op heden (85 jaar later!) kregen slechts vier zwarte acteurs en één zwarte actrice een Oscar voor een hoofdrol.

Sidney Poitier was de eerste zwarte die (in 1963) de Oscar voor beste acteur won (voor zijn hoofdrol in Lillies of the Field). Pas 39 jaar later, in 2002, werd Denzel Washington de tweede zwarte in de filmgeschiedenis die bekroond werd met de Oscar voor beste acteur. Hij kreeg die onderscheiding voor zijn charismatische vertolking van een corrupte politiedetective in de spannende politiethriller Training Day (2001) van de eveneens Afro-Amerikaanse regisseur Antoine Fuqua (bekijk de hele film hier). Tijdens dezelfde Oscarceremonie kreeg ook de zwarte actrice Halle Berry (lees ons biografisch portret hier) een Oscar voor haar hoofdrol in het romantisch drama Monster's Ball (2001). De ere-Oscar voor Sidney Poitiers filmcarrière maakte het Afro-Amerikaanse Oscarfeestje die avond compleet. In 2005 kreeg Jamie Foxx een Oscar voor zijn titelrol in de muzikale Ray Charles-biopic Ray (2004). En Forest Whitaker sluit het rijtje af met zijn Oscar voor de hoofdrol in The Last King of Scotland (2006), een biopic over de Oegandese dictator Idi Amin.

Denzel Washington (rechts) met Ethan Hawk in Training Day.

Van burgerrechtenactivist tot bad cop

Van alle zwarte Oscarwinnaars is Denzel Washington momenteel het populairst. Hij werd geboren op 28 december 1954 in Mount Vernon, niet ver van New York. In de jaren zeventig volgde hij acteerlessen en kreeg hij zijn eerste toneel-, tv- en filmrolletjes.

In Glory.

Als Malcolm X.

Washingtons grote doorbraak kwam er in 1987, toen hij een Oscarnominatie kreeg voor zijn bijrol van de Zuid-Afrikaanse anti-Apartheidsactivist Steve Biko in Cry Freedom. Het jaar daarop werd Washington bekroond met een Oscar voor zijn flamboyante bijrol van een soldaat in het Amerikaanse burgeroorlogsdrama Glory. In 1990 volgde zijn eerste Oscarnominatie voor beste acteur (in een hoofdrol) dankzij zijn doorleefde vertolking van het titelpersonage in de biopic over de zwarte burgerrechtenmilitant Malcolm X van Spike Lee. 

Daarna volgden onder meer hoofdrollen in de succesvolle thrillers The Pelican Brief (1993) en Crimson Tide (1995). In 1999 won Washington een Golden Globe voor zijn titelrol in The Hurricane (1999), een biopic over de ten onrechte voor moord veroordeelde Afro-Amerikaanse bokser Rubin Carter. 

Met zijn fenomenale vertolking van een door en door corrupte flik in Training Day (2001) van Antoine Fuqua bevestigde Washington zijn reputatie als een gepassioneerde rasacteur. 

Sindsdien was hij onder meer te zien in het drama Flight (2012), waarvoor hij op een overtuigende manier in de huid kroop van een vliegtuigpiloot wiens hardnekkige alcoholverslaving desastreuze gevolgen heeft (lees onze recensie hier). Dat leverde hem alweer een Oscarnominatie op.

Als een drankzuchtige piloot in Flight.

The Equalizer

Het duo Fuqua-Washington heeft de krachten nu opnieuw gebundeld in The Equalizer: een nieuwe, op de gelijknamige tv-serie gebaseerde misdaadthriller waarin Washington een voormalige militair speelt die onrecht bestrijdt. Hoewel dit naar een commerciële actieprent ruikt, mogen we van Fuqua en Washington méér verwachten. De trailer ziet er alvast veelbelovend uit.

JN.

The Equalizer (USA-2014): in de bioscoop vanaf 24 september 2014.
Met: Denzel Washington.

Genre: misdaadthriller / actie 

Klik op de oranje link voor de trailer: The Equalizer - trailer



Denzel Washington in The Equalizer.