zaterdag 31 augustus 2013

Portret.

Emmanuel  Lubezki


          
Een visuele dichter

Sinds zijn wereldpremière afgelopen woensdag op het Filmfestival van Venetië, zorgt het spannende sciencefictiondrama Gravity van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón voor heel wat positieve buzz in de internationale filmpers. Er komen slechts twee acteurs in beeld -Sandra Bullock en George Clooney als de astronauten die na een ongeval in de ruimte vechten voor hun leven- maar met name Bullock acteert de sterren van de hemel. De hyperrealistische special effects zijn om van te snoepen. En de betoverende 3D-beelden zijn letterlijk en figuurlijk duizelingwekkend mooi.

Gravity is een spannend existentieel sciencefictiondrama.

Of Gravity zijn accolades verdient, kan u vanaf 30 oktober zelf uitmaken wanneer de film bij ons in de zalen komt. 

Op visueel vlak is de film alvast een schot in de roos dankzij de indrukwekkende beelden van de veelgeprezen Mexicaanse cameraman Emmanuel Lubezki (49). Reden genoeg om even terug te blikken op de succesvolle carrière van deze visuele tovenaar.

Vijf Oscarnominaties

Emmanuel Lubezki Morgenstern werd in 1964 geboren in Mexico City als zoon van een joodse acteur. Tijdens zijn filmstudies aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico leerde Lubezki daar de beloftevolle cineast Alfonso Cuarón kennen. Samen blikten zij in 1983 niet alleen de kortfilm Vengeance Is Mine in, maar voltooiden ze later ook 6 bioscoopfilms:

- de romantische komedie Sólo con tu Pareja (1991);
- de sprookjesachtige verfilming van het kinderboek A Little Princess (1995);
- de romanverfilming Great Expectations (1998);
de erotische road movie Y tu Mamá También (2001); 
- het dystopische sciencefictiondrama Children of Men (2006);
- en het voormelde sciencefictiondrama Gravity. 

Lubezki's gevoelige en innovatieve camerawerk leverde hem zowel voor A Little Princess als voor Children of Men een Oscarnominatie op.
 
Met A Little Princess sleepte Lubezki zijn eerste Oscarnominatie in de wacht.

Ook Lubezki's sfeervolle beelden in Tim Burtons meeslepende horrorsprookje en visueel meesterwerk Sleepy Hollow uit 1999 (één van onze favoriete horrorfilms) waren goed voor een Oscarnominatie. 

Mede dankzij de sfeervolle fotografie werd Sleepy Hollow een groot succes.

Sinds 2005 werkt Lubezki ook vaak samen met de Amerikaanse cultregisseur Terrence Malick (één van onze favoriete cineasten), wat Lubezki zowel voor het avontuurlijke The New World uit 2005 als voor het filosofische The Tree of Life uit 2011 (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier) telkens nog eens een Oscarnominatie voor beste camerawerk opleverde. Ook hun meest recente samenwerking -het stuurloze romantisch drama To the Wonder uit 2012 (lees onze recensie hier)- geeft blijk van Lubezki's talent als een visuele poëet.

Voor The Tree of Life zat Lubezki letterlijk en figuurlijk dicht op de huid van de personages.

Benieuwd of hij voor Gravity eindelijk de Oscar krijgt die hij verdient...


Joeri Naanai


Gravity (USA/Groot-Brittannië-2013): in de bioscoop vanaf 30 oktober 2013.
Met: Sandra Bullock en George Clooney.

Genre: sciencefiction / drama / thriller

Klik op de oranje links voor de trailers:



The Tree of Life bevat tal van betoverende beelden.

donderdag 29 augustus 2013

Peeping Tom - fragment


Hieronder kan u kijken naar het begin van de controversiële cultfilm Peeping Tom (1960) van de Engelse meestercineast Michael Powell, met de perfect gecaste Oostenrijks-Duitse acteur Karlheinz Böhm in de titelrol als de timide fotograaf met voyeuristische en moorddadige neigingen. De prostituee Dora in onderstaand fragment wordt gespeeld door de Britse actrice Brenda Bruce.

Het boeiende scenario is van de Engelse schrijver Leo Marks, het knappe camerawerk van de Tsjech Otto Heller, de vakkundige montage van de Britse Noreen Ackland, het sfeervolle production design van de Britse art director Arthur Lawson, en de beklemmende muziek van de Britse componist Brian Easdale.



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en 480p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: misdaadthriller / horror / psychologisch drama

Marnie (1964) - full movie


Klik hieronder in het videoscherm op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit.

   

(Klik op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: psychologische thriller / romantisch drama / mysterie

zondag 25 augustus 2013

zaterdag 17 augustus 2013

Meteora - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p of 720p voor hogere beeldresolutie)


Genre: romantiek / religieus drama



dinsdag 13 augustus 2013

The Counselor - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p, 720p of 1080p voor hogere beeldresolutie)


Genre: thriller



woensdag 7 augustus 2013

De koning van Soho

The Look of Love  van Michael Winterbottom     ★★½




Terugblikkend op het bewogen leven van de in 2008 overleden Britse miljardair Paul Raymond, slaagt de uitstekend gemonteerde biopic The Look of Love er in om de man achter de mythe te tonen. Toch valt deze nieuwe film van de Engelse cineast Michael Winterbottom uiteindelijk wat te licht uit. 

Selfmade man

Paul Raymond (subtiel vertolkt door de Britse komiek Steve Coogan) heette oorspronkelijk Geoffrey Anthony Quinn en was een selfmade man van bescheiden komaf. In de jaren zestig en zeventig groeide hij uit tot één van de rijkste mannen van Engeland, dankzij de opening van zijn destijds gewaagde stripteaseclubs, de uitgave van zijn 'stijlvolle' blootbladen zoals Men Only, en zijn rist lucratieve vastgoedinvesteringen in de populaire Londense uitgaanswijk Soho.

Steve Coogan als Paul Raymond.
Libertijnse levenswandel

Paul Raymond -alias The King of Keyhole Shows en The King of Soho- noemde de stripteaseacts in zijn nachtclubs bij voorkeur glamour shows. Ook de naaktfoto's in zijn soft-pornomagazines werden met een uitgekiende marketingstrategie verpakt als 'elegante' en minder aanstootgevende alternatieven voor het hardere spul. Achter deze zorgvuldig opgetrokken façade ging echter de exploiterende business schuil van een gewiekste libertijn in maatpak.

Steve Coogan (links) en de echte Paul Raymond.

Coogan zet Raymond treffend neer als een flamboyante egocentrist, die vanwege zijn chronische ontrouw niet alleen in aanvaring komt met zijn vrouw Jean (gespeeld door Anna Friel), maar tevens met zijn mooie minnares Fiona Richmond (Tamsin Egerton). Ook Raymonds contact met zijn beide zonen verloopt moeizaam. De enige met wie hij een hechte band opbouwt, is zijn ambitieuze dochter Debbie (mooie rol van Imogen Poots), die wordt klaargestoomd om zijn imperium over te nemen. Haar drugsgebruik loopt echter stilaan uit de hand...

Imogen Poots als Debbie Raymond.

Tragikomisch

Raymonds zakelijke instinct, bandeloze inborst en bedenkelijke invulling van zijn taak als ouder en rolmodel leverden hem en zijn naasten niet alleen geld en roem, maar ook heel wat problemen op. Dankzij de joviale, tragikomische uitstraling van Coogan is het voor de kijker echter moeilijk om niét te sympathiseren met de eigengereide Raymond. Coogan houdt het doorgaans lichtvoetig, waardoor The Look of Love nooit te zwaar wordt. Integendeel: op dramatisch vlak valt de film, ook vanwege het scenario, uiteindelijk zelfs wat te dun uit voor een biopic over één van de meest omstreden figuren ooit in de Britse high society. Tussendoor hebben we wel genoten van Coogans spitsvondigheden als Raymond, van de verzorgde mise-en-scène en van de toepasselijke soundtrack met deuntjes uit de sixties en seventies.

Steve Coogan en Tamsin Egerton.
JN.


The Look of Love (Groot-Brittannië/USA-2013): in de bioscoop vanaf 28 augustus 2013.
Met: Steve Coogan, Imogen Poots, Anna Friel en Tamsin Egerton.

Genre: biopic / drama / docudrama / tragikomedie

Klik op de oranje link voor de trailer: The Look of Love - trailer

donderdag 1 augustus 2013

Borgman - trailer




(Klik op de playbutton)


Klik op de oranje link voor een portret: Alex van Warmerdam scoort weer met Borgman

Genre: thriller


Portret.

Alex van Warmerdam 
scoort weer met
Borgman

Alex van Warmerdam.

Na afloop van de wereldpremière van de macabare psychosociale thriller Borgman op het recente filmfestival van Cannes kreeg de Nederlandse regisseur Alex van Warmerdam een minutenlange staande ovatie van het publiek. Hoewel de film zijn nominatie voor de Gouden Palm uiteindelijk niet kon verzilveren, was het hoe dan ook de eerste keer in 38 jaar (sinds Mariken van Nieumeghen van Jos Stelling) dat een Nederlandse productie geselecteerd werd voor de officiële hoofdcompetitie in Cannes. Bovendien is ook de internationale filmpers enthousiast over deze donkere fabel waarin een vreemde, charismatische zwerver (rol van Jan Bijvoet) toevlucht zoekt in de villa van een burgerlijk gezin en de bewoners zowel manipuleert als terroriseert. Een opsteker voor de 61-jarige Van Warmerdam, die niet alleen in de regiestoel zat, maar ook het scenario schreef en een bijrol speelt in de film.

Scène uit Borgman.
Artistieke duizendpoot

Alex van Warmerdam werd in de zomer van 1952 geboren in het Nederlandse Haarlem als zoon van een toneelmeester. In zijn jeugd studeerde hij aan het Grafisch Lyceum en aan de Rietveld Academie. In 1980 richtte hij samen met zijn broer Marc het theatergezelschap De Mexicaanse Hond op. Als toneelauteur kiest Van Warmerdam ook vandaag nog voor dit gezelschap om zijn toneelstukken op de planken te brengen. Daarnaast is hij ook een niet onverdienstelijk schilder, romanschrijver en dichter.

Screenshot uit Abel.
Het zelfgeschreven filmdebuut van deze artistieke duizendpoot was in 1986 meteen een schot in de roos: Abel (een eigenzinnige tragikomedie over een 31-jarige man die nog steeds bij zijn ouders woont) trok ruim 300.000 bioscoopbezoekers en kreeg op het Nederlands Film Festival zowel het Gouden Kalf voor beste film als het Gouden Kalf voor beste regie. Een hele prestatie gelet op het feit dat Van Warmerdam ook de titelrol van Abel voor zijn rekening nam. Daarna blikte hij in de loop der jaren nog zes andere films in, die soms ook op bijval konden rekenen, maar toch enigszins in de schaduw bleven van zijn uiterst succesvol filmdebuut. Met het duivelse Borgman (zijn achtste langspeelfilm dus) bewijst Van Warmerdam opnieuw dat hij een cineast is om in de gaten te houden.

JN.

Borgman (Nederland-2013): in de bioscoop vanaf 18 september 2013.
Met: Jan Bijvoet, Hadewych Minis, Jeroen Perceval, Alex van Warmerdam, Tom Dewispelaere en Sara Hjort Ditlevsen.

Genre: psychosociale thriller / gezinsdrama / mysterie

Klik op de oranje link voor de trailer: Borgman - trailer