woensdag 31 juli 2013

You're Next - trailer


De Belgische bioscooprelease van deze stevige Amerikaanse slasher movie is voorzien op 28 augustus 2013.




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p of 720p voor hogere beeldresolutie)


Genre: horror / thriller


dinsdag 30 juli 2013

Roodkapje in het Zwarte Woud

Lore  van Cate Shortland     ★★½







Kort na de dood van Adolf Hitler en de capitulatie van het Duitse leger in mei 1945, wordt tijdens de nasleep van de Tweede Wereldoorlog een hooggeplaatste SS-officier (gespeeld door Hans-Jochen Wagner) gearresteerd door de geallieerden. Ook zijn vrouw (vertolkt door Ursina Lardi) geeft zich aan. Hun oudste dochter Lore (titelrol van Saskia Rosendahl) ontfermt zich over haar jongere zusje Liesel (Nele Trebs) en haar drie broertjes. Samen vertrekken de kinderen te voet door het Zwarte Woud naar hun grootmoeder, die 900 kilometer verder nabij de Duitse stad Hamburg woont. De tocht is lang en gevaarlijk. Onderweg worden zij niet alleen geconfronteerd met de gruwelen van de oorlog, maar ontmoeten ze ook Thomas (Kai-Peter Malina): een joodse jongeman die de concentratiekampen van de nazi's overleefde...


Ontwaakt in een nachtmerrie 

Gebaseerd op de roman The Dark Room van de Britse schrijfster Rachel Seiffert, is Lore een als sfeervolle road movie verpakt, erg mooi in beeld gebracht coming-of-age-gezinsdrama van de Australische cineaste Cate Shortland uit 2012, dat op 5 september uitkomt op dvd. 

Shortland focust vooral op het perspectief van het 14-jarige titelpersonage Lore. Het tienermeisje kan aanvankelijk niet bevatten dat zij zich als dochter van belangrijke nazi's plots in het kamp van de boosdoeners bevindt. Ook Lore's ontluikende seksualiteit draagt bij tot haar verwarring, temeer omdat zij zich aangetrokken voelt tot Thomas terwijl de jongeman behoort tot een joodse minderheid die Lore van jongs af heeft geleerd te verachten. In dat opzicht gaat Lore niet alleen over de geografische reis die het jonge titelpersonage moet afleggen, maar ook en vooral over de innerlijke mentale en emotionele reis die zij aflegt in haar hoofd en hart. Als een Duits Roodkapje in het Zwarte Woud ontdekt zij op weg naar haar grootmoeder met scha en schande dat de Grote Boze Wolf wel eens haar eigen vader zou kunnen zijn...  

Saskia Rosendahl als Lore.
 Bucolisch 

Lore geeft een treffend beeld van de paniek, de bittere armoede en het overlevingsinstinct van de Duitse bevolking na de inval van de geallieerde strijdkrachten. Tegelijk bevat dit sombere coming of age-drama sfeervolle beelden van de kinderen op het platteland. Terwijl Duitse marsliederen weerklinken, herinneren die bucolische beelden aan een mooiere, vooroorlogse tijd die voorgoed weggeblazen werd door de bommen van de strijdende wereldmachten. De fijne, toepasselijke kostumering en goed gekozen locaties voor zowel de binnen- als buitenopnames dragen bij tot een gevoel van authenticiteit.
 

Gemiste kans

Toch is Lore, gelet op het sterke verhaal, tot op zekere hoogte een gemiste kans. De (vaak hand-held) camera zit dicht op de huid van de personages, wat bij de kijker een gevoel van nabijheid moet ontlokken, maar de gebrekkige montage van de opnames resulteert in een overdaad aan close-ups en medium shots en een gebrek aan full shots en wide shots
Vanwege de gebrekkige montage schort ook wat aan de dramatische plotwendingen, die soms abrupt overkomen. 

Lore's moeder neemt afscheid.

Het resultaat is een boeiende en verrassende, maar ook wat onevenwichtige film, die de verdienstelijke acteerprestaties van Ursina Lardi als de wanhopige moeder, Nele Trebs als het levenslustige zusje Liesel, Kai-Peter Malina als de mysterieuze Thomas, en Saskia Rosendahl als de verbeten Lore niet helemaal tot hun recht doet komen. 

JN. 

Lore (Duitsland/Australië/Groot-Brittannië-2012): beschikbaar op dvd vanaf 5 september 2013.
Met: Saskia Rosendahl, Kai-Peter Malina, Ursina Lardi, Nele Trebs en Hans-Jochen Wagner.

Genre: coming-of-age-gezinsdrama / oorlogsfilm 

Klik op de oranje link voor de trailer: Lore - trailer


Kai-Peter Malina als Thomas.

vrijdag 26 juli 2013

Gravity - trailer


Zelden hebben we met zoveel nieuwsgierig ongeduld uitgekeken naar een film als naar dit hyperrealistische én spannende sciencefiction-drama van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón. 

Gravity gaat over de lotgevallen van twee astronauten die na een ongeval in de ruimte vechten voor hun leven. De film komt pas eind oktober bij ons in de zalen, maar zorgt nu al voor heel wat buzz: er komen slechts twee acteurs in beeld -Sandra Bullock en George Clooney- maar met name Bullock acteert de sterren van de hemel; de special effects zijn om van te snoepen; en de veelgeprezen cameraman Emmanuel Lubezki, die naast Sleepy Hollow van Tim Burton ook The New World, The Tree of Life en To the Wonder van Terrence Malick inblikte, heeft ook voor Gravity betoverende beelden (overigens in kristalheldere 3D) geschoten. 

Niet te missen!     

 

(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Klik op de oranje links voor:

- onze recensie van Gravity: Een traan in de ruimte

- ons biografisch portret van cameraman Emmanuel Lubezki: Een visuele dichter

Genre: sciencefiction / drama / thriller

woensdag 24 juli 2013

Que sera, sera...

Like Someone in Love  van Abbas Kiarostami     ★★★★




De jonge Japanse sociologie-studente Akiko (gespeeld door Rin Takanashi) verdient in de hoofdstad Tokyo bij als call girl. Haar vrijer Noriaki (Ryo Kase) is echter niet op de hoogte van de geheime bijverdienste van zijn lief. Gelukkig maar, want Noriaki werkt met zijn ziekelijke jaloezie sowieso al op Akiko's zenuwen.

Noriaki ontdekt een advertentie van een prostituee die verdacht veel op zijn vriendin lijkt.

Op een avond stuurt Akiko's pooier haar naar een nieuwe klant: Watanabe Takashi (Tadashi Okuno): een oude, eenzame weduwnaar en gepensioneerde universiteitsprofessor, die veeleer hunkert naar gezelschap dan naar seks. Daags nadien wordt Akiko door Watanabe afgezet aan de universiteit waar zij les volgt. Daar staat Noriaki haar echter op te wachten...

Tadashi Okuno als Watanabe en Rin Takanashi als Akiko.

Der blaue Engel?

Like Someone in Love is een intrigerend psychosociaal drama over de vaak stroeve, kwetsbare en onvoorspelbare aard van intermenselijke relaties. De Iraanse regisseur Abbas Kiarostami, die zelf het scenario schreef, focust daarbij vooral op de verschillen in karakter en temperament tussen de eigenwijze Akiko, de opvliegende Noriaki en de rustig relativerende Watanabe. 

Terwijl Akiko en Noriaki voortdurend kibbelen over hun relatie, lijkt de oude Watanabe zich op zijn leeftijd verzoend te hebben met het wijze levensmotto in het liedje van Doris Day: Que sera, sera... Verwacht dus geen hedendaagse variant op de oude Duitse film noir-klassieker Der blaue Engel (1930) van Josef von Sternberg met Marlene Dietrich en Emil Jannings, want Watanabe is geen bronstige, naïeve man en Akiko geen femme fatale. Toch gaat het ook in Like Someone in Love over eenzaamheid, onvervulde dromen en verlangens, leugens, bedrog, jaloezie en goede bedoelingen die botsen met de weerbarstige werkelijkheid.


Tussen haakjes: volgens ons is het geen toeval dat professor Watanabe Takashi een naamgenoot is van het bejaarde hoofdpersonage in Akira Kurosowa's ontroerende existentiële oudersdomdrama Ikiru uit 1952, temeer omdat dit personage destijds vertolkt werd door de Japanse acteur Takashi Shimura, wiens voornaam Takashi dus identiek is aan de achternaam van de professor in Like Someone in Love.


Tranches de vie op mensenmaat

De grote verdienste van Like Someone in Love is dat dit bescheiden filmpareltje helemaal ten dienste staat van de geloofwaardige personages, die je leert kennen als  mensen van vlees en bloed. Dat is niet alleen te danken aan de gevoelige vertolkingen van de drie hoofdrolspelers, maar ook aan het slimme, subtiele scenario dat zelfs dagdagelijkse situaties uitlicht tot veelzeggende momenten in het leven van de hoofdpersonages. Zoals de scène waarin Watanabe, daags na het bezoek van Akiko, voor een rood licht in slaap valt achter het stuur van zijn wagen. Je hoort hem bijna denken: "Ik ben te oud voor dit gedoe."



Weemoedig

Op filmtechnisch vlak waren wij aangenaam verrast door de verzorgde beeldvoering en doordachte montage van de lange scènes. De film omvat niet meer dan een zestal scènes, maar dat blijkt genoeg voor een indringende momentopname van een interessante driehoeksverhouding.

Tot slot hebben wij ook genoten van de bitterzoete, weemoedige sfeer, bijvoorbeeld tijdens de ontroerende scène waarin Akiko naar de voicemail van haar bezorgde grootmoeder luistert en haar vanuit een taxi gadeslaat in de verte.


De filmtitel Like Someone in Love is ontleend aan de gelijknamige, door Ella Fitzgerald gezongen jazzklassieker die weerklinkt tijdens de slotgeneriek na het verrassend abrupte einde van deze mooie film.

JN.

Like Someone in Love (Frankrijk/Japan-2012): in de bioscoop vanaf 14 augustus 2013.
Met: Rin Takanashi, Tadashi Okuno en Ryo Kase.

Genre: psychosociaal drama / romantiek



Geprezen door beroemde collega's, zoals Akira Kurosowa (de in 1998 overleden grootmeester van de Japanse cinema), wordt de Iraanse regisseur Abbas Kiarostami (73 jaar) beschouwd als één van de belangrijkste hedendaagse cineasten. In 1997 won hij met De smaak van kersen de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes en twee jaar later kreeg hij op het Filmfestival van Venetië de Zilveren Leeuw voor De wind zal ons meenemen.

vrijdag 19 juli 2013

Like Someone in Love - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p, 720p of 1080p voor hogere beeldresolutie)


Klik op de oranje link voor onze recensie van Like Someone in Love: Que sera, sera

Genre: existentieel drama / romantiek




The Look of Love - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p, 720p of 1080p voor hogere beeldresolutie)


Klik op de oranje link voor onze recensie van The Look of Love: The King of Soho

Genre: biopic / drama / docudrama / tragikomedie


donderdag 18 juli 2013

Odd Thomas - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p, 720p of 1080p voor hogere beeldresolutie)


Genre: thriller / horror / mysterie


Fill the Void - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p of 720p voor hogere beeldresolutie)


Genre: psychosociaal familiedrama


woensdag 17 juli 2013

Lore - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p of 720p voor hogere beeldresolutie)


Klik op de oranje link voor onze recensie van Lore: Roodkapje in het Zwarte Woud

Genre: gezinsdrama / oorlogsfilm


zondag 14 juli 2013

Close Encounters of the Third Kind - trailer



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 360p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: sciencefiction / drama / avontuur / mysterie

dinsdag 9 juli 2013

Een boosaardige Brando

Queimada  van Gillo Pontecorvo     ★★★

Marlon Brando (links) en Evaristo Márquez.


Wie de beste filmacteur aller tijden eens aan het werk wil zien in één van zijn minder bekende filmrollen, kan in de winkelrekken of op het internet op zoek gaan naar Queimada (internationale titel: Burn!): een avontuurlijk sociaal-politiek drama uit 1969 van de Italiaanse regisseur Gillo Pontecorvo, met een in topvorm verkerende Marlon Brando als het cynische hoofdpersonage Sir William Walker. 

Walker is een opportunistische avonturier die in het midden van de 19de eeuw door de Britse overheid naar het (fictieve) Caraïbische eiland Queimada wordt gestuurd om deze Portugese kolonie onder Brits gezag te brengen. Om zijn doel te bereiken, lokt Walker als agent-provocateur onder de zwarte slaven op de plaatselijke suikerrietplantages een opstand uit. Rebellenleider José Dolores (een waardig debuut van de Colombiaanse acteur Evaristo Márquez) laat zich echter niet makkelijk manipuleren...

Marlon Brando als Sir William Walker.

Antikoloniaal

Losjes gebaseerd op historische feiten die zich afspeelden op onder meer het Caraïbische eiland Guadeloupe, levert Queimada doeltreffend kritiek op de imperialistische exploitatiepolitiek van het westen; een kritiek die ook vandaag nog steeds brandend actueel is.

Topvertolking

Op visueel vlak is deze film echter geen hoogvlieger.

Maar Brando's subtiele combinatie van waardigheid, bedrog, intelligentie, cynisme, boosaardigheid, vastberadenheid en ontgoocheling in zijn veelzijdige vertolking van Sir William Walker is wél een lust voor het oog.

De maatschappelijk geëngageerde, antiracistische en antikoloniale acteur was trouwens ook zelf tevreden over zijn acteerprestatie, want in zijn autobiografie schreef Brando: "I did some of my best acting in Burn!" 

JN.

Queimada alias Burn! (Italië/Frankrijk-1969): beschikbaar op dvd en blu-ray disc.
Met: Marlon Brando en Evaristo Márquez.

Genre: historisch drama / avontuur




zaterdag 6 juli 2013

Blue Jasmine - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p, 720p of 1080p voor hogere beeldresolutie)


Klik op de oranje link voor onze recensie van Blue Jasmine: Een bloem in het donker

Genre: tragikomedie / psychosociaal drama / romantiek


vrijdag 5 juli 2013

Het geheime liefdesleven van Liberace

Behind the Candelabra  van Steven Soderbergh     ★★½





Het is 1977. Op de meeslepende tonen van de iconische discohit I Feel Love van Donna Summer en Giorgio Moroder maken we in een sjofele homobar kennis met Scott Thorson (gespeeld door Matt Damon): een dierenvriend die bij zijn pleegouders op een ranch in Los Angeles woont. Op een dag gaat Scott in Las Vegas naar een optreden van de beroemde pianist Liberace (heerlijk vertolkt door Michael Douglas). Scott is erg onder de indruk van Mister Showmanship. Na het optreden, maakt Scott backstage kennis met Liberace. Beide mannen worden eerst vrienden en dan geliefden. Scott trekt in bij de schatrijke Liberace en wordt door hem verwend met dure kado's. Hun relatie loopt echter niet alleen over rozen. Na verloop van tijd dreigen controledrang, jaloezie, drugs en verraad het koppel uit elkaar te trekken... 

Michael Douglas als Liberace (links) en Matt Damon als Scott Thorson.

Achter de schermen

Gebaseerd op de gelijknamige memoires van Scott Thorson, biedt Behind the Candelabra een ongemeen boeiende blik achter de schermen van het geheime liefdesleven van Liberace (die in 1987 overleed). De filmtitel verwijst naar de kandelaar die tijdens de optredens van Liberace op zijn piano stond.


De begenadigde pianist heeft zijn homoseksualiteit altijd angstvallig verborgen gehouden voor de buitenwereld: kwestie van zijn conservatieve, goeddeels uit oudere huisvrouwen bestaand publiek niet te schofferen. Hoewel hij er met zijn extravagante, superkitscherige garderobe heel 'nichterig' uitzag (glitterpakken, dikke ringen aan zijn vingers, en een peperdure mantel in wit vossenbont met de langste sleep ter wereld), bleef Liberace tot aan zijn dood volhouden dat hij heteroseksueel was. Zijn uiterlijk zou niet meer dan een artistiek imago geweest zijn. Hij won zelfs een rechtszaak tegen het Britse dagblad The Daily Mirror, vanwege een column waarin Liberace geout werd als een homo. Intussen is het een publiek geheim dat de pianist wel degelijk een geheim, homoseksueel liefdesleven had.

De echte Liberace (links) en Scott Thorson.

Moedig

Rob Lowe.
Michael Douglas, die blijkbaar goed piano kan spelen, geeft het beste van 
zichzelf in zijn doorleefde vertolking van Liberace: heel moedig van de intussen 68-jarige acteur om zich letterlijk en figuurlijk bloot te geven en kwetsbaar te tonen. Ook Matt Damon (één van onze favoriete acteurs) overtuigt als de aanvankelijk naïeve Scott, die met scha en schande leert dat overdaad schaadt. 

In de bijrollen herkennen we Dan Aykroyd als Liberace's pragmatische manager, en een hilarisch uitziende Rob Lowe als een plastisch chirurg die onmiskenbaar ook zelf een ingrijpende facelift onderging.

Een lach en een traan

Naast de knappe acteerprestaties, hebben we ook genoten van de verzorgde belichting en fotografie, de uitstekende kostumering, de toepasselijke campy decors, zoals Liberace's protserige paleisje, en de briljante montage.


Behind the Candelabra vindt het juiste evenwicht tussen humor en tragiek. Als zodanig is de film een onderhoudend, maar ook triest romantisch drama over een ouder wordende ster die vecht tegen zijn eenzaamheid en met de moed der wanhoop controle probeert uit te oefenen op zijn veel jongere geliefde. Door de ogen van Scott leren we Liberace kennen in al zijn kwaliteiten en gebreken. Regisseur Steven Soderbergh, die heeft aangekondigd dat Behind the Candelabra wellicht zijn laatste film is, spaart zijn personages niet maar toont niettemin veel begrip en respect, zeg maar liefde voor hen.

JN.


Behind the Candelabra
(USA-2013): in de bioscoop vanaf 30 oktober 2013.
Met: Michael Douglas, Matt Damon, Dan Aykroyd en Rob Lowe.

Genre: biopic / romantisch drama / docudrama / muziekfilm

Klik op de oranje link voor de trailer: Behind the Candelabra - trailer