dinsdag 26 maart 2013

Een instant-horrorklassieker

The Evil Dead  van Sam Raimi     ★★★★½



Vijf Amerikaanse studenten (gespeeld door Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Richard DeManincor, Betsy Baker en Theresa Tilly) trekken samen naar een afgelegen blokhut in de uitgestrekte bossen van Tennessee. Wat een fijne vakantietrip had moeten worden, draait echter uit op een nachtmerrie nadat zij in de kelder van de blokhut een dagboek en bandopnames met incantaties uit een antiek Sumerisch Boek van de Doden ontdekken...


Mijn eerste keer

The Evil Dead (bekijk een filmfragment hier en de hele film hier) is één van onze favoriete horrorfilms. De film werd geschreven en geregisseerd door een nog erg jonge Sam Raimi in zijn langspeelfilmdebuut en was na de bioscooprelease in 1981 een instant-horrorklassieker. 

Het spannende verhaal, de sfeervolle mise-en-scène (met opnames op locatie in de bossen van Tennessee), het dynamische camerawerk (met o.m. knappe shaky cam shots), de geslaagde special effects, het angstaanjagende sound design en de meeslepende combinatie van humor en huiver, met een tragikomische Bruce Campbell in de hoofdrol als één van de vijf studenten, inspireerden tal van latere griezelfilms, zoals bijvoorbeeld Cabin Fever van Eli Roth uit 2002 en The Cabin in the Woods van Drew Goddard uit 2011 (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier).

Een screenshot uit The Evil Dead.

Ik was een jaar of veertien toen ik The Evil Dead tijdens een vakantie voor het eerst zag in een zaaltje aan de Belgische kust. In tegenstelling tot vandaag, was de film destijds nog Kinderen Niet Toegelaten. Maar daar maakten de Chiro-jongeren aan de kassa van hun zaaltje op de zeedijk geen punt van toen ik mijn inkomkaartje wilde kopen... Tjongejonge, was me dat een vergissing! Als piepjonge cinefiel apprecieerde ik weliswaar het zichtbare vakmanschap en de toewijding, zeg maar liefde, waarmee deze vernieuwende en griezelige low budget horrorfilm gemaakt was. Maar ik betaalde wel een hoge prijs voor mijn jeugdige overmoed: wékenlang had ik last van nachtmerries...

Digitale restauratie

Een tijdje geleden bracht de Amerikaanse studio Sony Pictures een digitaal gerestaureerde versie van The Evil Dead uit op blu-ray disc, met boeiende extra's zoals deleted scenes, de documentaire The Untold Saga of The Evil Dead en nieuw audiocommentaar van regisseur Sam Raimi, hoofdrolspeler Bruce Campbell en producer Robert Tapert. En vanaf 24 april ligt ook de dvd van deze nieuwe editie van Sam Raimi's invloedrijke horrorklassieker in de winkelrekken.

Bruce Campbell gaf een komische toets aan zijn hoofdrol als de student Ash Williams.

Remake

Onder de titel Evil Dead komt op 15 mei bij ons een remake uit. Het zou ons verbazen mocht dit niet het zoveelste overbodige afkooksel blijken van een onverwoestbare klassieker.

JN.

The Evil Dead (USA-1981): beschikbaar op blu-ray disc en vanaf 24 april 2013 ook op een nieuwe dvd-versie, alsook te bekijken via onderstaande link.
Met: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Richard DeManincor, Betsy Baker en Theresa Tilly. 

Genre: horror

Klik op de oranje links voor:

- de hele film: The Evil Dead (1981) - full movie

- een filmfragment: The Evil Dead - fragment

- een achtergrondartikel: Onze favoriete horrorfilms: Top 25




donderdag 21 maart 2013

Portret.

De exotische charme van 

Ziyi Zhang 
        

Ziyi Zhang in The Grandmaster.


Met haar oogstrelende schoonheid, sensuele charme en onweerstaanbare screen presence hoort de Chinese actrice Ziyi Zhang in het rijtje van charismatische filmgodinnen zoals Grace Kelly, Lauren Bacall en Michelle Pfeiffer. Wat Zhang onderscheidt van deze filmdiva's is dat zij, naast haar aantrekkelijke uiterlijk en onmiskenbare acteertalent, ook uitblinkt in virtuoze oosterse krijgskunsten.

Wie haar aan het werk wil zien in haar nieuwste filmrol, kan vanaf 17 april gaan kijken naar The Grandmaster: een filosofische biopic van de Hongkongse cineast Kar-Wai Wong over de Chinese krijgskunstenaar Yip Man: de leermeester van martial arts-legende en acteur Bruce Lee. Zhang vertolkt in dit visueel verzorgde en sfeervolle actiedrama een kungfu-experte die de gewelddadige dood van haar vader wil wreken.

Ziyi Zhang in The Grandmaster.

Van danseresje tot krijgster

De 33-jarige Zhang is altijd een sportief type geweest. Zo werd ze op 11-jarige leeftijd lid van de Dans Academie in de Chinese hoofdstad Peking. Toen ze 15 was, begon Zhang in Peking te studeren aan de Zhong Xi toneelacademie. Ze deed auditie voor een shampooreclame van de beroemde Chinese cineast Yimou Zhang (geen familie van haar) en ze kreeg prompt de hoofdrol in diens film The Road Home (1999). 

De Taiwanese regisseur Ang Lee was zo onder de indruk van Zhangs acteerprestatie in The Road Home, dat zij mocht meespelen in zijn vernieuwende, poëtische krijgskunstenfilm Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000). Zhang speelde de sterren van de hemel in die film, werd een internationale beroemdheid en schitterde nadien in het visueel verbluffende krijgskunstenepos Hero (2002) van Yimou Zhang en in diens al even betoverende tragiromantisch krijgskunstendrama House of Flying Daggers (2004).

De betoverende dansscène in House of Flying Daggers.

In de hogervermelde films verovert Ziyi Zhang moeiteloos het hart van de kijker met haar schoonheid, gratie, kracht, humor en atletische vaardigheden. Probeer maar eens onbewogen te blijven tijdens de briljant in beeld gebrachte dansscène in House of Flying Daggers, waarin Zhang als blind bordeelmeisje eerst een lieflijk Chinees liedje zingt, dan haar danstalent toont en tot slot een wervelende demonstratie geeft van haar vechtlust. Kortom: this girl kicks ass!

JN.

The Grandmaster (Hongkong/China/Frankrijk-2013): in de bioscoop vanaf 17 april 2013.
Met: Tony Leung en Ziyi Zhang.

Genre: martial arts / actie / biopic / drama

Klik op de oranje links voor:

- de trailer: The Grandmaster - trailer

- de trailer: House of Flying Daggers - trailer

- nieuws: Zhang Ziyi krijgt hoofdrol in nieuwe film van Jan de Bont

- een ander biografisch portret: FILMGODINNEN - deel 30: Ziyi Zhang (1979-...)


Ziyi Zhang.

woensdag 20 maart 2013

The Grandmaster - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p of 720p voor hogere beeldresolutie)


Klik op de oranje link voor een portret: De exotische charme van Zhang Ziyi

Genre: martial arts / actie / biopic / drama



dinsdag 19 maart 2013

La strada - full movie


La strada is een psychosociaal meesterwerk van de Italiaanse cineast Federico Fellini uit 1954, met Anthony Quinn als de brute Italiaanse krachtpatser Zampanò, die zijn brood verdient als rondreizende boeienkoning, en Giulietta Masina (Fellini's vrouw) als  Zampanò's kinderlijke hulpje Gelsomina.

Klik hieronder in het videoscherm op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Ondertiteling" en "Portugees (Brazilië)>>Nederlands" voor Nederlandstalige ondertitels, en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit.



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Ondertiteling" en "Portugees (Brazilië)>>Nederlands" voor Nederlandstalige ondertitels, en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: psychosociaal drama

maandag 18 maart 2013

Portret.

Anne Hathaway
                                     

Als Fantine in Les Misérables.


Doorbraak van een kameleon



Als Catwoman in The Dark Knight Rises.
De Amerikaanse actrice Anne Hathaway kan terugblikken op een erg geslaagd filmjaar. Zo mocht zij niet alleen Catwoman spelen in de Batman-blockbuster The Dark Knight Rises van Christopher Nolan, maar won zij eind vorige maand ook de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol met haar vertolking van de tragische fabrieksarbeidster Fantine in de musical Les Misérables van Tom Hooper naar de gelijknamige roman uit 1862 van de Franse schrijver Victor Hugo. 

Hoewel Hathaway's versie van Catwoman niet kan tippen aan de supersensuele, onnavolgbaar katachtige uitstraling van Michelle Pfeiffer (één van de mooiste filmgodinnen aller tijden) als haar memorabele movie villain Catwoman in Batman Returns van Tim Burton uit 1992 (bekijk een compilatie van Pfeiffers quotes als Catwoman hier), kreeg Hathaway toch bijval van pers en publiek voor haar nieuwe belichaming van de katachtige antiheldin. 

En met haar vertolking van Fantine in Les Misérables bevestigt de 30-jarige Hathaway haar veelzijdigheid.

Melodrama

Wij hadden zelf wat moeite met het melodramatische karakter van Les Misérables en we adviseren Russell Crowe, die de rol van politieman Javert speelt, om nog wat zangles te volgen of voortaan gewoon elk musicalaanbod te weigeren. Anderzijds ontbrak het de cast, onder wie ook Hugh Jackman als de ex-gedetineerde Jean Valjean, niet aan inzet. Zo zong Hathaway alle liedjes van Fantine live op de set, liet zij haar lange haren kort knippen tot een pixie cut en verloor ze ruim 11 kilo om de kwetsbaarheid van haar personage beter uit te drukken. Naar eigen zeggen heeft ze geen bezwaar tegen dit soort van opofferingen: “Jezelf transformeren behoort tot de beste aspecten van acteren.” Haar inspanningen werden beloond, want Hathaway kreeg voor haar rol in Les Misérables niet alleen een Oscar, maar ook een Golden Globe en een Screen Actors Guild Award.

Zo moeder, zo dochter

Als de White Queen in Alice in Wonderland.
Daarmee is de cirkel rond: Hathaway's moeder speelde immers als toneelactrice zelf de rol van Fantine tijdens de eerste Amerikaanse tournée van de theatermusical Les Misérables in 1987. Anne was toen een 5-jarig kind en zou later in de voetsporen van haar moeder treden door mee te spelen in tal van toneelstukken. 

Anne Hathaway's doorbraak in de filmindustrie volgde in 2001 met haar hoofdrol in de succesvolle romantische komedie The Princess Diaries van Garry Marshall

Nadien was ze onder meer te zien als de echtgenote van een homoseksuele rodeocowboy in het tragiromantisch drama Brokeback Mountain (2005) van Ang Lee, als de assistente van een kille modebladuitgeefster in de komedie The Devil Wears Prada (2006) van David Frankel, als de schrijfster Jane Austen in de biopic Becoming Jane (2007) van Julian Jarrold, als een drugverslaafde in het romantisch drama Rachel Getting Married (2008) van Jonathan Demme, en als de Witte Koningin in het sprookje Alice in Wonderland (2010) van Tim Burton naar de wereldberoemde roman uit 1865 van de Engelse schrijver Lewis Carroll (lees ons biografische portret van Tim Burton hier).

JN.

Les Misérables (Groot-Brittannië-2012): in de bioscoop sinds 20 februari 2013.
Met: Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried, Helena Bonham Carter, Sacha Baron Cohen, Eddie Redmayne en Aaron Tveit.

Genre: musical / historisch drama / romantiek

Klik op de oranje link voor de trailer: Les Misérables - trailer

NIEUWS!

Steven Spielberg 
waagt zich aan
Napoleon-scenario
van Stanley Kubrick


 


De succesvolle Hollywoodregisseur Steven Spielberg (één van onze favoriete cineasten) heeft aangekondigd dat hij een mini-tv-serie wil maken van het nooit verfilmde scenario dat zijn overleden collega Stanley Kubrick (onze favoriete cineast) ooit schreef voor een biopic over het leven van de wereldberoemde Franse veroveraar en keizer Napoleon Bonaparte. Volgens Spielberg werkt hij voor dit project nauw samen met Kubricks familie.

Grandioos

Spielberg is naar eigen zeggen altijd een groot bewonderaar geweest van Kubricks oeuvre, en het is niet de eerste keer dat Spielberg zich waagt aan een scenario van zijn grote voorbeeld. In 2001, twee jaar na Kubricks dood, voltooide Spielberg zijn verfilming van het door Kubrick geschreven sciencefictiondrama A.I. Artificial Intelligence. Dat was geen slechte film, maar de fans van Kubrick vroegen zich toch af wat het resultaat zou geweest zijn mocht de grootmeester zelf in de regiestoel gezeten hebben. Dat zal ongetwijfeld niet anders zijn wanneer Spielberg zijn tv-versie van Kubricks Napoleon-scenario uitbrengt. Temeer omdat dit scenario moest uitmonden in Kubricks meest ambitieuze project en door ingewijden bestempeld werd als "de meest grandioze film die nooit gemaakt werd"

Stanley Kubrick.

Obsessie

Naopleon Bonaparte was een jarenlange obsessie van Kubrick. Sinds de jaren zestig deed Kubrick diepgaande research naar het leven van de Franse veldheer en keizer. Het Kubrick-archief omvat dan ook duizenden pagina's notities, tekeningen en locatiefoto's ter voorbereiding van zijn Napoleon-project. Eind jaren zestig voltooide Kubrick een eerste versie van zijn scenario, maar geen enkele filmstudio bleek bereid om geld op tafel te leggen voor dit peperdure project. Kubrick had toen immers al de reputatie van een uiterst eigenzinnige perfectionist, die soms jarenlang aan één film bleef doorwerken. 

Kubrick stierf voor hij zijn Napoleon-scenario kon verfilmen. Hoe zijn biopic er uitgezien zou hebben, zullen we dus nooit weten.
 
Joeri Naanai

woensdag 13 maart 2013

Heilige liefde

Beyond the Hills  van Cristian Mungiu     ★★★★







Gebaseerd op twee non-fictie-romans van de Roemeense schrijfster Tatiana Niculescu Bran, reconstrueert dit fascinerende psychologisch drama een tragisch exorcisme dat in 2005 echt plaatsvond in een Moldavisch klooster.

Door de duivel bezeten?

Cosmina Stratan (links) en Cristina Flutur
als Voichiţa en Alina.
Alina (Cristina Flutur) en Voichiţa (Cosmina Stratan) zijn samen opgegroeid in een Roemeens weeshuis en hadden ooit een lesbische relatie. Voichiţa trad in een streng orthodox klooster en Alina vond werk als barmeid in Duitsland. Beyond the Hills (originele Roemeense titel: După dealuri) begint wanneer Alina haar voormalige geliefde opzoekt in het klooster en haar vraagt om uit het klooster te treden en samen in Duitsland te gaan wonen. Voichiţa weigert, omdat ze nu exclusief van God houdt. Alina reageert bezitterig en stikjaloers. Ze probeert Voichiţa te onttrekken aan de invloed van de strenge kloosterabt (rol van Valeriu Andriuţă) en Alina's gedrag wordt steeds agressiever. Is ze schizofreen? Gewoon eenzaam en wanhopig? Ziek van liefde? Of is ze, zoals de kloosterlingen vermoeden, bezeten door de duivel...?




Het op het filmfestival van Cannes bekroonde scenario van regisseur Cristian Mungiu geeft geen ondubbelzinnig antwoord op deze vragen en laat het aan de kijker over om te beslissen wat er met Alina aan de hand is. In dat opzicht ligt Beyond the Hills in de lijn van Day of Wrath van Carl Theodor Dreyer, The Exorcism of Emily Rose van Scott Derrickson, Requiem van Hans-Christian Schmid en The Crucible van Nicholas Hytner: films waarin vermeende bezetenheid en duiveluitdrijvingen of heksenjachten niet zozeer voorgesteld worden met bovennatuurlijke griezeleffecten, maar veeleer geëxploreerd worden als psychosociale fenomenen; als symptomen van de kloof tussen de perceptie en gevoelswereld van fanatieke gelovigen enerzijds en die van getormenteerde, eenzame en onbegrepen kruid-je-roer-me-nietjes anderzijds.

Dit geldt ook voor de relatie tussen Alina en Voichiţa. Ooit geliefden en soulmates, zijn ze hun intieme band verloren en leven ze nu in gescheiden, totaal verschillende werelden. De ongelovige en verbitterde Alina brandt van profaan verlangen naar de devote Voichiţa, die echter in de ban is van haar sacrale, aseksuele verlangen naar God en elk van de 464 zonden in het kloosterhandboek wil mijden. Terwijl Alina tekeer gaat tegen het sektarische karakter van de kloostergemeenschap, en Voichiţa haar vriendin dan weer wil redden van de verdoemenis voor haar zondige leven, wordt de kijker heen en weer getrokken tussen beide tegengestelde levensbeschouwingen en meegevoerd naar een aangrijpend slot waarin de gerustgestelde glimlach op het getekend gezicht van Alina ons leert dat geen kwaad opgewassen is tegen de kracht van de Liefde.


Stille kracht

Voor hun vertolking van Voichiţa en Alina werden Cosmina Stratan en Cristina Flutur op het voorbije filmfestival van Cannes bekroond met een gedeelde prijs voor beste actrice. Ze acteren, net als de rest van de cast trouwens, met zoveel naturel dat je bij momenten de indruk krijgt dat je naar een documentaire zit te kijken. Ook de sobere fotografie, dito mise-en-scène en afwezigheid van muziek dragen bij tot de geloofwaardigheid en stille kracht van dit compromisloze docudrama.




De film duurt 2,5 uur en is even langzaam als het contemplatieve kloosterleven. Maar uw geduld wordt beloond: Beyond the Hills is een diep, provocerend dubbelportret dat je geruisloos in zijn greep krijgt en je aan het denken zet over geloof, twijfel, hoop, eenzaamheid en de spanning tussen profane en sacrale liefde.

Distributeur Lumière brengt Beyond the Hills vanaf 26 maart uit op dvd.

JN.

Beyond the Hills (Roemenië/Frankrijk/België-2012): beschikbaar op dvd vanaf 26 maart 2013.
Met: Cosmina Strata, Cristina Flutur en Valeriu Andriuţă.

Genre: psychosociaal drama / docudrama / religie

Klik op de oranje link voor de trailer: Beyond the Hills - trailer









Beyond the Hills - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p of 720p voor hogere beeldresolutie)


Klik op de oranje link voor onze recensie van Beyond the Hills: Heilige liefde

Genre: psychologisch drama / religieus docudrama


maandag 11 maart 2013

Angel Heart - fragment




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 480p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: mysterie / misdaadthriller / neo noir



The Night of the Hunter - fragment


Deze schitterende misdaadthriller van Charles Laughton uit 1955, over een ijzingwekkende prediker (magistraal vertolkt door Robert Mitchum) die twee bange weeskinderen achterna zit om hun geld te bemachtigen, is één van de mooist in beeld gebrachte films aller tijden. 

Een absolute aanrader! 




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)
 

Genre: misdaadthriller / drama

Klik op de oranje links voor:


- een achtergrondartikel: Onze favoriete films: Top 35

- een achtergrondartikel: Visuele meesterwerken: Top 80


zondag 10 maart 2013

Een psychotropische thriller

Side Effects  van Steven Soderbergh     ★★★




Rooney Mara en Channing Tatum.
Vier jaar nadat de jonge, ambitieuze beurshandelaar Martin (Channing Tatum) in de gevangenis belandde wegens insider trading (handel met voorkennis) zit zijn straf er op. Hoewel zijn 28-jarige echtgenote Emily (Rooney Mara) blij zou moeten zijn dat haar man vrijkomt, onderneemt ze toch een zelfmoordpoging. Emily kampt met een depressie en gaat in therapie bij psychiater Jonathan Banks (Jude Law). Deze citeert de Amerikaanse existentieel psycholoog Rollo May -"depressie is het onvermogen om een toekomst te construeren"- en drukt Emily op het hart dat zij wel degelijk nog iets van haar leven en huwelijk kan maken, en ze de hoop dus niet mag opgeven. Omdat zij echter weinig baat lijkt te hebben bij de therapeutische sessies, schrijft Jonathan haar op advies van Emily's vorige psychiater Victoria (Catherine Zeta-Jones) het nieuwe antidepressivum Ablixa voor. De pillen hebben echter gevaarlijke bijwerkingen...

Rooney Mara als de depressieve Emily.
Neo noir

Wat begint als een brandend actueel psychologisch drama over de zorgwekkende neveneffecten van psychotropica, evolueert naar een neo noir misdaadthriller waarin niets is wat het lijkt. In dat opzicht zouden we Side Effects kunnen omschrijven als een psychotropische thriller die ook met het brein van de toeschouwer speelt. Zonder te veel te verklappen van de intrige, kunnen we hier al onthullen dat de drijfveer van het kwaad in Side Effects één van de oudste en meest universele misdaadmotieven ter wereld is: geld.

Jude Law als psychiater Jonathan Banks.
Hitchcock achterna 

De misdaadplot is, hoewel efficiënt, niet bijster origineel en herinnert aan Hitchcockiaanse psychologische misdaadthrillers zoals Les Diaboliques, Final Analysis, Dead Again en Malice. Ook de terechte kritiek op de nefaste impact van de farmaceutische industrie kwam reeds aan bod in films zoals Requiem for a Dream en Limitless.

Anderzijds is het scenario van Side Effects wel vakkundig opgebouwd en kwijten de acteurs zich behoorlijk van hun taak. De altijd intrigerende Jude Law speelt als de psychiater na verloop van tijd de verdienstelijke Rooney Mara uit het voetlicht. En ook Catherine Zeta-Jones is uitstekend in haar, spijtig genoeg te kleine, bijrol.

Catherine Zeta-Jones als Victoria.
Op pensioen?

Steven Soderbergh.
Regisseur Steven Soderbergh heeft inmiddels bij herhaling aangekondigd dat hij overweegt om een punt te zetten achter zijn filmcarrière en dat hij zich voortaan als kunstschilder voltijds wil toeleggen op zijn passie voor beeldende kunst. Benieuwd of de veelzijdige maker van geslaagde films zoals Sex, Lies and Videotape, Out of Sight, Erin Brockovich, Ocean's Eleven en Solaris de daad bij het woord zal voegen en inderdaad de camera zal inruilen voor het penseel wanneer hij, na enkele minder succesvolle films, met Side Effects toch weer in de smaak zou blijken te vallen van pers en publiek...

JN.

Side Effects (USA-2013): in de bioscoop vanaf 10 april 2013.
Met: Jude Law, Rooney Mara, Catherine Zeta-Jones en Channing Tatum.

Genre: psychologische misdaadthriller / neo noir

Klik op de oranje link voor de trailer: Side Effects - trailer



Behalve een scherpe kritiek op de nefaste impact van de farmaceutische industrie,
is Side Effects ook een psychologische misdaadthriller.


Rooney Mara.


 Catherine Zeta-Jones.

Side Effects - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p of 720p voor hogere beeldresolutie)


Klik op de oranje link voor onze recensie van Side Effects: Psychotropische thriller

Genre: psychologische misdaadthriller / neo noir


zaterdag 2 maart 2013

Oz the Great and Powerful - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p, 720p of 1080p voor hogere beeldresolutie)


Genre: avontuur / fantasy


The Hypnotist - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p of 720p voor hogere beeldresolutie)


Klik op de oranje link voor onze recensie van The Hypnotist: Valse start voor nieuwe lading Zweedse thrillers

Genre: psychologische misdaadthriller / gezinsdrama